fbpx

Urmăresc de ceva timp fenomenul ăsta, al cursurilor online gratuite (MOOC), și cred că în câțiva ani va schimba complet modul în care învățăm, dar și sistemul de învățământ. Sunt deja multe platforme de cursuri gratuite, majoritatea demarate în colaborare cu universități importante: Coursera e printre cele mai cunoscute, mai este și Khan Academy, edX, iar printre ultimele site-uri de care am aflat se numără și iversity, care arată foarte promițător, poate și pentru că oferă cursuri în mai multe limbi, nu doar engleză.

Cum funcționează un curs online gratuit puteți afla din clipul de mai jos, pe scurt te înscrii, începi să primești materiale (text și mai ales video), indicații de cărți ce merită citite, poți interacționa cu ceilalți studenți înscriși online, poți pune întrebări profesorilor, iar la sfârșit dai un examen și primești o diplomă, unele dintre diplome fiind recunoscute la nivel internațional.

Mi se pare fascinant cât de ușor poți avea acces la informație în zilele noastre, dacă ești conectat la internet. Educația nu mai este un privilegiu. Poți urma gratuit cursuri pe teme atât de complexe și interesante, de la structura ADN-ului și terapiile ce pot fi realizate (iversity.org/c/10) până la arhitectura contemporană (iversity.org/c/20) sau materia neagră din galaxii (iversity.org/c/25). Nu mai zic de cursurile pentru copywriteri sau cele pentru designeri.

E al naibii de importantă evoluția asta, mai ales dacă ne gândim că acum 10 ani încă ne chinuiam pe conexiuni dial-up și aveam internet cu porția. Acum ne putem completa educația online.

Școala, așa cum o știm azi, va trebui să se reinventeze sau va dispărea. Să spunem că școala generală mai are sens, pentru că acolo înveți cunoștințele de bază, îți formezi primele noțiuni, concepte cu care vei lucra toată viața, dar din momentul în care știi să scrii, să numeri, să citești și începi să raționezi de unul singur va fi mult mai tentant să înveți ceea ce vrei tu, în loc să urmezi ani la rând o anumită școală, unde ți se predau multe lucruri, dar nu cele care te interesează pe tine, pentru ca la final să primești o diplomă fără valoare în viața reală.

Trăim vremuri interesante prietenii mei, în 20 de ani cred că multe din universitățile mari vor dispărea sau vor fi complet diferite ca structură, organizare, mod de predare și interacțiune cu studenți. Când accesul la educație e liber se pot întâmpla lucruri minunate, școlile vor trebui să se reinventeze pentru a rămâne atractive. Diploma nu mai este un motiv suficient de convingător pentru a urma o facultate, mai ales că majoritatea angajatorilor acum cer fapte, experiență, nu teorie. E nevoie de mai mult din partea universităților. Și suntem abia la început.

6 Comentarii

  1. Facultatile nu vor disparea, dar ai dreptate, oferta de cursuri trebuie actualizata, ca si metodele de predare.

  2. Metodologia din prezent e aberant de proasta, e aberant ca suntem cu mult in urma si nu doar noi(Romania) ci multe alte tari, din fericire pentru unele s-au creat centre, s-au aglomerat profesionisti de la care poti invata;
    mie imi vine sa rad cand vad ca trebuie sa absolvi nu stiu ce cursuri la facultati si nu iti poti alege optionale din alti ani care s-ar potrivi cu ce faci si cu ce ai de gand sa faci, la fel mi se pare aberant ca nu poti face doar strict cursul x sau y si sa dai examen cand vrei.. practic neavand acces la optiunile astea multi fie abandoneaza facultatea ori pur si simplu renunta sa o mai faca.. in plus nu avem niciun fel de instructor de cariera, practic te trezesti in lumea mare cu o diploma, si cu intrebari, ce sa faci de aici incolo? sau inca nu ai diploma si nu stii daca are sens sa o obtii sau sa te duci sa te angajezi nu stiu unde, si multi se vor uita la tine spunand pai ai 20si X ani…cum nu stii ce vrei/faci? hahaha, amuzant? nu, deloc, pentru ca majoritatea doar are un job, nu o duc exagerat de bine dar isi permit sa rada, de ce? de prostie.. nu e deloc amuzant sa traiesti in Romania si e si mai subru cand te gandesti cat de varza e educatia; nu sunt bani?! :)) asta sa i-o spui unuia care nu are habar cu ce se mananca economia.

  3. Intrebarea este cui foloseste , cat de performanta este metoda si care sunt rezultatele in tarile in care s-a aplicat. Dupa putem trage o concluzie.

    • Ok, îți dai seama că ai comentat fără a citi articolul, da? Cursurile online sunt o metodă de a îți completa educația, pe gratis adesea. Nu te obligă nimeni să te înscrii, iar rezultatele se masoara in satisfactiile personale, cunoștințele noi acumulate, schimbul de experiență cu ceilalți participanți.

  4. Pingback: Internetul este o pierdere de timp, nu-i așa?

  5. Pingback: O mișcare interesantă de la LinkedIn - cursuri video online

Lasă un comentariu