De ce nu votează tinerii

Citisem zilele trecute o chestie interesantă, că în general începe să îți pese de mersul la vot, de alegerile politice, pe măsură ce îmbătrânești. Tinerii nu prea se omoară cu din astea, nici măcar o treime dintre ei nu votează, dar la cei în vârstă procentul sare lejer peste 50%. Și e un pic ironic, că tinerilor ar trebui să le pese mai mult, ei au viitorul în față și ar trebui să se zbată mai mult pentru el, dar nu, preferă să lase deciziile importante pentru țară pe seama celor ce așteaptă sau primesc deja pensiile. Cam trist, nu?

Haideți să vă dau întâi cifrele de la alegerile din 2016, și după aceea povestim:

Mai puțin de o treime (29%) din tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au votat la alegerile parlamentare din 11 decembrie, indică statistica dată publicității de Biroul Electoral Central (BEC).
În schimb, rezultatul alegerilor a fost influențat semnificativ de cei cu vârste între 45 și 64 de ani: 54% dintre ei au participat la vot. În acest segment de vârstă se regăsesc 5.371.831 dintre cetățenii României.

De aici

Dacă ai peste 40-50 de ani probabil vei spune că tinerilor nu le pasă, doar că nu e chiar așa. Eu încerc să mă pun în locul lor, să îmi amintesc cum era în facultate, vorba aia, nu e chiar așa departe, doar 13 ani. Prioritatea nu era viața cetății, ci ce se întâmpla în cercul apropiat de prieteni și colegi. Cât timp aveam niște bani în buzunar și timp liber de ieșit la bere și prietenii totul era ok. Discuțiile despre corupție, economie, educație, autostrăzi, viitor păreau ceva pentru adulți, doar nu era treaba mea, nu? Plus că toți politicienii sunt la fel, ce rost avea să merg la vot, oricum votul meu nu conta, corect?

În realitate pentru mine nu era așa, că eu lucram din anul 2 de facultate și mă lovisem deja de corupție, nepotism, lipsa de joburi decente, vedeam că sistemul de educație e praf, că spitalele se dărâmă, că noi pierdem o zi întreagă ca să parcurgem țara de la un capăt la altul, când ar trebui să facem asta în 5-6 ore, și lista continuă. Am votat mereu, mi-am luat și eu țeapă, dar știu că mi-am făcut treaba.

Dacă ai sub 25 de ani să nu crezi că politica nu te afectează. Politica are legătură cu toate problemele de care ne lovim zi de zi. Cu drumurile proaste pe care circulăm, cu spitalele jegoase unde trebuie să aducem medicamente de acasă pentru cei dragi, cu școlile unde trebuie să cotizăm dacă vrem condiții decente pentru copii, cu prietenii nevoiți să plece afară deoarece nu își pot găsi un job ok în țară, cu antreprenorii nevoiți să tragă oblonul din cauza taxelor prea mari și a spăgilor cerute de diverse instituții, și lista poate continua.

Ok, poate că europarlamentarele nu par a fi așa de importante, deși contează și ele, nu ai vrea să trimitem niște idioți în Parlamentul European care să vorbească în numele României, nu? Dar e important să votăm. Ce încerc să fac este să vă conving să mergeți la vot, pentru că e vorba de viitorul nostru, al tuturor. Dacă tinerii nu merg la vot vor decide pentru noi pensionarii, și din păcate ei sunt cei mai sensibili și ușor de manipulat, tocmai pentru că au pensiile mici și sunt dependenți de stat, de promisiunile puternicilor zilei.

Mergeți duminică la vot, durează 10 minute maxim, mai ales dacă mergeți dimineața devreme. După aia aveți timp și de bere și de cafele și de pub și de distracție. Informați-vă, alegeți candidații pe care îi credeți capabili să ne reprezinte decent în Europa, și evident, votați DA la referendum, e nevoie de un semnal puternic care să arate că țara asta s-a săturat de toți hoții ce se agață de putere, doar pentru a scăpa de justiție.

Recomandă prietenilor!
  • 24
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
2 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Doc

Nu merg pentru că au văzut cum ne-am fript noi cei care votàm de 30 de ani.Cred că nu contează votul lor și oricum lucrurile sunt aranjate dinainte.