fbpx

Deci chiar vreți să avem o legătură privată?

Circulă zilele astea pe Facebook un mesaj trist și stupid, despre cum unii speriați de bombe și-au dat seama că ceea ce pun pe Facebook devine public și au auzit ei ca dacă toți prietenii lor umblă prin setările lor (dar toți, nu altfel), mesajele postate de ei vor fi în siguranță.

facebook profil privat

Mesajul e ăsta de mai jos, dacă nu l-ați văzut nici măcar o dată postat de vreun prieten sunteți norocoși, aveți oamenii de pe Facebook bine selectați. Eu nu am avut norocul ăsta, dar se rezolvă, lucrez la asta, nu fac întrecere cu nimeni să ajung la 1000 de prieteni, din contră:

Dragi prieteni, vreau să am o legătură PRIVATĂ cu voi. Am postat fotografii ale prietenilor mei (inclusiv cu tine) la care prefer să nu aibă acces și străinii. Cu recentele schimbări ale FB, “publicul” poate vedea acum activitățile de pe orice perete. Acest lucru se întâmplă atunci când prietenii noștri dau “like” sau “comentariu” și în mod automat prietenii lor vor vedea postările noastre. Din păcate, putem schimba această setare numai noi pentru că FB e configurat în felul acesta.
Te rog treci mouse-ul peste numele meu de mai sus (FĂRĂ CLICK), va apărea o fereastră, trece acum mouse-ului pe “prieteni” (de asemenea, fără a face clic), apoi în jos la “Settings”, faceți clici și o listă va apărea. DEBIFAȚI “COMENTARII & LIKE” și, de asemenea, “Fotografii”. Făcând acest lucru, activitatea mea și-a prietenilori mei vor rămâne private.
Acum, copiați și inserați asta pe peretele vostru. După ce văd acest lucru postat, voi face același lucru pentru tine.
Multumesc!

Cum spuneam și pe Facebook, pe lângă faptul că mesajul ăsta e o prostie și nu înțeleg de ce sunt atâția oameni care refuză să își folosească neuronul pentru a înțelege asta, și mai ciudat e că încă sunt persoane care chiar cred că dacă au postat ceva pe Facebook sau altă rețea socială, acel ceva e privat.

Treziți-vă, în secunda în care ați postat ceva pe internet, fie că e o poză cu voi, un text cu înjurături sau un citat din ăla motivațional și plictisitor, ceva-ul ăla devine public. Nu vă iludeți că ați umblat voi sau Mark Zuckerberg la setările de intimitate din rețea și mesajul vostru va fi văzut fix de alea 3 persoane care vroiați să îl vadă.

Vreți să avem o legătură privată? Dacă ne cunoaștem bine, probabil aveți numărul meu de telefon, deci sunați-mă, dacă vedeți că eu nu am mai făcut-o de mult, probabil sunt ocupat. Dacă nu, trimiteți-mi un email cu Ce mai faci, pe unde mai trăiești, adresa mea e vizibilă și răspund în maxim 24 de ore. Numai să nu trăiți cu impresia că Facebook e despre legături private și intimitate, pentru că nu e.

Nu publicați pe internet chestii cu care v-ar fi rușine în viața reală, e simplu!

Chiar mă uitam, mulți dintre cei care dădeau share la mesajul ăsta cu legătura privată pe Facebook nu au nici o treabă cu noțiunea de intimitate online. Adică să fim serioși, ai postat pe Facebook poze publice cu tine în bikini (fetelor…) sau în slipi (băieții), ori poze publice (setate ca publice, da?) cu copilul tău în puța goală, dar ai pretenția ca ce ai postat să fie privat?

Lumea asta o ia razna, vă zic eu. Și tot eu sunt lupul rău, când le spun unora că e aiurea să postezi mesajul ăla.

Recomandă

18 Comentarii

  1. Cateodata e amuzant sa vezi astfel de mesaje trimise in masa doar de dragul de a fi trimise.
    Cu siguranta intimitatea e aproape nula, daca esti activ online. Chiar si bunica stie ce poti face si unde ai fost.

  2. Mda, e foarte adevarat. Dar tocmai astfel de iluzii sunt bucuria ziaristilor. Cate stiri cu poze de interlopi luate de pe FB am scris…

  3. Noi, cu proiectul Sigur.info, ne lovim tot timpul de problema asta si ce-i mai ingrijorator e ca tinerii si copiii nu-si dau seama de chestia asta. De aici tot felul de drame printre adolescenti, gen “X mi-a vazut poza indecenta postata chiar de mine” sau “X a postat o poza indecenta cu mine, poza pe care a facut-o cu voia mea”.
    E un fel de inconstienta cred in ceea ce priveste asa zisa intimitate online …

  4. Mda, am vazut si eu minunatul mesaj. Tot ce pui ne net a incetat sa fie privat, din secunda in care ai postat. ca e pe gmail, pe facebook etc. Daca doresti sa discuti ceva in privat, te intalnesti in parc si faci o plimbare. In rest nimic nu mai este privat.

  5. Te urmareasc aproape in fiecare zi. Cand n-o fac, scriu a doua zi o postare despre ce ai scris si tu ieri. Nu te-am copiat (era imposibil, de vreme ce nu intrasem pe blog), dar ma bucur ca suntem intr-un gand… 🙂

  6. “Nu publicați pe internet chestii cu care v-ar fi rușine în viața reală, e simplu!” Doamne de ar intelege toti acest mesaj! Am fi scutiti de corvoada de a sterge tot felul de ineptii. Eu n am primit acest mesaj dar primesc multe alte tampenii care ma scot din sarite cateodata.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *