fbpx

Despre gadgeturile care ne schimbă viața

Citeam zilele astea niște articole despre gadgeturi proaspăt lansate și mi-am dat seama că am evoluat enorm de mult în ultimii 20 de ani, doar că trăind cu tehnologia zi de zi nu observăm ușor diferențele, de unde am plecat și unde am ajuns. Pe vremuri gadgeturile erau mult, mult mai simple, dar erau și mult mai solide, mai bine construite. Producătorii nu erau în goana asta după cât mai  multe vânzări, construiau echipamente care să țină în timp. Acum dacă cumpărăm un gadget și are mai mult de 2 ani garanție ne mirăm, înainte nici nu conta garanția, știai că un produs va ține.

  • Ca idee, primul casetofon din familie după revoluție era un Panasonic cu jocuri de lumini și atenție… care înregistra pe casete audio, perfect pentru a înregistra topurile muzicale de la radio. Nu mai zic de faptul că funcționa și cu baterii, fiind suficient pentru o petrecere la iarbă verde. Pare amuzant când auzi ce facilități avea, dar era tehnologie revoluționară la vremea aia. Casetofonul funcționează și acum, după 20 de ani, deși nu mai primește atenția cu care era obișnuit pe vremuri.
  • Primul televizor color a fost produs de ruși și țin minte că scria pe el Pal-Secam, plus niște litere ciudate. Televizorul a funcționat fără probleme vreo 7-8 ani, până când a fost vândut prin anii 2000. Posibil să funcționeze și acum. Țin minte că eram fascinat de culori și mă jucam tot timpul la setări, pentru a obține culori mai vii. E ciudat ce spun pentru cei care au crescut cu televiziunea color, cu laptopuri și telefoane mobile sub pernă, dar când descoperi că televiziunea era alb-negru doar din cauza televizorului, că lumea poate fi văzută în culori și la televizor viața ți se schimbă, iar desenele animate de la ora 7 devin mult mai interesante.
  • Primul casetofon portabil a fost un walkman original Sony, adus din Israel, după care am plâns o vară întreagă când s-a stricat, după ce mi-am băgat eu mâinile în sistemul de alimentare. L-am folosit vreo 3 ani, funcționa perfect, prindea o mulțime de posturi radio, avea un bass foarte fain și cerea doar 2 baterii de telecomandă.
  • Primul telefon mobil a fost un Nokia 2110, ținea 2 ore bateria, mi se părea că are jumătate de kilogram, dar eu eram bucuros că aveam telefon mobil de pe care ocazional dădeam bipuri și trimiteam des SMS-uri.
  • Primul calculator personal de generație nouă a fost cumpărat prin 2003, țin minte că am dat vreo 3700 de lei atunci pe el. Avea procesor la 1,7 GHZ, 512 MB RAM,  hard-disk de 120 GB și monitor CRT de 17 inchi. Calculatorul e încă bine mersi în familie, cu câteva upgrade-uri la componente și un monitor LCD.

Ce vroiam eu să spun este că tehnologia se schimbă foarte mult, iar cei mai mulți dintre noi au fost influențați enorm de schimbările tehnologice, chiar dacă nu ne dăm seama. Acum vă scriu rândurile astea de pe un laptop Dell de 4 ani care urmează în curând să fie înlocuit cu ceva mai puternic, iar lângă mine se află un smartphone LG Optimus Black care are cam tot ce îmi trebuie de la un gadget mobil. Și când te gândești că acum 10 ani trimiteam SMS-uri de pe o cărămidă. Cu toate astea uneori îmi e dor de gadgeturile alea vechi.

Totuși, trebuie să admit, dacă tehnologia nu evolua și rămâneam la nivelul anilor 90 probabil că acum eu nu aș fi avut un blog și nu aș fi oferit consultanță de marketing de oriunde pentru clienți aflați la sute de kilometri distanță, cu ajutorul unui laptop și a unei conexiuni de internet mobil.

Suntem într-o perioadă în care tehnologia ne asigură acces la informație rapid, ne permite să facem foarte multe lucruri, ba chiar să ne schimbăm viața. Singura întrebare este cum folosim noi tehnologia?

Voi vă amintiți de gadgeturile care v-au marcat cumva viața?

Recomandă

3 Comentarii

  1. […] fac mișto de proiect uită că este momentan doar un proiect, o idee. Că tot ziceam ieri despre gadgeturile care ne schimbă viața, astfel de proiecte sunt utile pentru că ne arată unde putem ajunge. Nici eu acum 20 de ani nu […]

  2. Primul telefon mobil a fost un Philips Diga, ca walkman tot Sony , tv color Elcrom si out of the topic prima gura de pepsi am baut-o in 89 decembrie de la un vecin care se intorse-se din Ungaria.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *