fbpx

În timpul pandemiei ar fi prins bine dacă instituțiile publice erau digitalizate, nu?

Mă întrebam zilele astea dacă autoritățile publice au vreun regret legat de faptul că nu au luat măsuri pentru digitalizarea instituțiilor publice la timp. Oare este vreun director care regretă că nu a semnat contractul pentru softul ăla care ar fi permis primirea solicitărilor de la public pe internet, sau vreun membru din guvern care regretă că nu a mutat activitatea instituțiilor în cloud, în locul calculatoarelor ce au 20 de ani vechime și lucrează în Fox Pro?

Nu cred, dar acum vedem consecințele. OSIM s-a închis pentru cel puțin o săptămână, ANAF impune restricții pentru accesul în unități (E prima dată în istorie când ANAF nu te caută, nu te primește), iar cei de la pașapoarte, permise și înmatriculări auto sunt un pic mai norocoși, vor face programările online. M-aș bucura dacă măcar pe viitor instituțiile statului s-ar moderniza, dar cred că ar trebui să fie lovite mult mai puternic, pentru a înțelege că e nevoie de o reformă completă.

Dacă nu știați, la OSIM durează minim 6 luni pentru a înregistra o marcă verbală, nu pentru că sunt ei mai speciali, ci pentru că majoritatea comunicărilor oficiale se fac prin poștă. Ai mai multe șanse să înregistrezi marca la nivel internațional decât la nivelul României.

Ce să mai zic de ANAF, ultima dată când am fost pe la ei dura 10 minute repornirea unui calculator, că le crăpau bazele de date într-o veselie.

Sau Registrul Comerțului, unde deștepții de acolo vor să pună pe drumuri sute de mii de proprietari de firme, anual,  ca să declare ce fac cu banii câștigați legal cu firmele lor, pentru că nu au un sistem online pentru niște declarații banale și sunt prea leneși să facă unul, deși taxele impuse de ei pentru orice nu sunt deloc mici.

Încă de prin 2013 englezii câștigau cu www.gov.uk premiul Design of the year, nu neapărat pentru design, ci în primul rând pentru că aveau un site extrem de intuitiv. Scopul era să îi fie ușor cetățeanului, să elimine hârtiile, plimbatul la ghișee.

În 2015 Guvernul Statelor Unite lansa un ghid cu standardele de design web pentru site-urile lor oficiale.

E 2020, iar instituțiile statului român sunt paralizate, comunicarea lor e haotică, site-urile oficiale sunt praf, dacă intri de pe mobil ai senzația că te-ai întors acum 20 de ani, și acum descoperă inclusiv angajații lor și șefii că nu ar fi stricat puțină digitalizare.

Oare va fi ăsta momentul în care înțeleg și ei că trebuie să se schimbe complet?

Recomandă

4 Comentarii

  1. Digitalizarea însemna ca multe pile, cunoștințe și relații să-și piardă locurile de muncă extrem de călduțe din bugetărime.

  2. Digitalizarea ar debloca și salva multe instituții, dar cum zice și Doc, astfel ar zbura de pe posturi toți cărătorii de hârtii inutile.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *