Nu Diaspora e vinovată pentru Coronavirus în România

Observ că pe Facebook zilele astea apar tot mai mulți români din ăștia mândri, naționaliști pur sânge, ce dau vina pe diaspora ce revine acasă pentru îmbolnăvirile cu Coronavirus. Și e complet greșit să bagi în aceeași oală milioane de români plecați afară, oameni ce sunt rudele și prietenii noștri, din cauza unor incoștienți ce nu se izolează la domiciliu sau nu intră în carantină. Vă reamintesc că printre primele cazuri din România sunt români ce au fost plecați în zonele de risc, s-au întors și au ascuns boala sau au mințit, deși se simțeau rău.

faceb

Astfel de ieșiri sunt complet deplasate, și denotă ignoranță combinată cu prostie. Eu bănuiesc că sunt făcute doar pentru share-uri, dar asta e altă discuție, mă îngrijorează mai mult faptul că tipa are peste 4000 de share-uri, într-o singură zi.

În plus, cui îi place așa de mult Rusia e invitat să se mute acolo, după ce redeschid granițele. Seamănă un pic cu România înainte de 1989, un comunism ce acum se pretinde cu față democratică, dacă nu ați prins vremurile acelea întrebați-i pe părinți sau bunici cât de fain era să ți se spună ce să gândești, ce să faci, ce ai voie și ce nu, iar dacă erai diferit să dispari rapid din peisaj. Asta e Rusia.

Să ne înțelegem, sunt mulți români ce se întorc din alte țări în România fix în perioada asta, deoarece s-au panicat, lucrau ilegal, nu aveau asigurare medicală acolo și așa mai departe. Sunt inconștienți, ar trebui să se autoizoleze sau să intre în carantină, dacă li se cere asta, tocmai pentru a nu transmite virusul mai departe familiei și prietenilor. Cine nu respectă indicațiile și legea amendă, clar.

Dar vorbim de câteva mii, maxim zeci de mii, iar diaspora românească are peste 5 milioane de români.

Nu e deloc ok să facem mișto de ei și să acuzăm toată diaspora, aceeași diasporă pe care o lăudam și apreciam la alegeri sau când stăteau la cozi și înghețau în stradă pentru România.

Orice român are dreptul să vină acasă, DAR cu respectarea obligațiilor impuse – carantină sau autoizolare la domiciliu, dacă vine din țările cu probleme.

Nu de alta, dar coronavirus trece, și la următoarele alegeri s-ar putea să avem nevoie tot de diasporă ca să ne salveze pielea. Sunt ai noștri și la bine, și la rău. În timpurile astea ar trebui să avem grijă unii de alți, să strângem legăturile, nu să aruncăm cu ură. O să fie greu, dar putem ieși mai puternici din criza asta.

În încheiere, menționez că în România majoritatea cazurilor de 💉 Coronavirus au apărut deoarece “da, am fost în zonele cu probleme, dar mă simt bine” sau “am fost cu amanta și nu sunt fraier să spun adevărul” sau “dar ce, eu sunt prost să stau în carantină acasă?“. Ignoranța și nepăsarea ne afectează pe noi.

De citit și

Coronavirus: The Real Risks and Human Biases behind the Panic plus Coronavirus: The Black Swan of 2020

Recomandă prietenilor!
  • 73
  •  
  •  
  •  
  •   

7
Comentezi și tu ceva?

avatar
  Abonează-te  
newest oldest most voted
Notify of
Doc
Vizitator
Doc

Șmecherașiiși șmecheriile tipic românești dispar greu.

Robert
Vizitator
Robert

In situatii de genul, inchiderea granitelor mi se pare una din masurile esentiale de urmat. Sa ne uitam cati dintre cei infectati sunt veniti din italia recent sau in contact cu persoane de acolo. Nu e rea vointa, e preventie. Si daca e sa o luam pe modul hate, tie iti convine ca platesti la stat jdemii de contributii si sa vina romanasii nostri plecati prin strainatate fara niciun contract sa se trateze aici, dupa ce ei au plecat acolo “la mai bine tati, nu stau ca prostu aici”? Aia care au minte in cap probabil nu s au intors… Citește tot »

DanielV
Vizitator

Boss, vezi ca telefonul si televizorul pe care te uiti la pornache vine din China sau Coreea. Cartofii sunt polonezi iar rosiile din Turcia. Pantofii sunt din India iar camasile din Bangladesh. Inchiderea granitelor nu inseamna doar interzicerea accesului oamenilor ci si a bunurilor ca doar nu intra tirurile conduse de drone.
Ai grija ce iti doresti ca Romania e mai aproape de rationalizarea din comunism decat Italia sau Spania.