Sunt sigur că aţi prins discuţiile de pe bloguri legate de agenţii şi întârzierile la plată. Sunt interesante, nu zic nu, dar majoritatea bloggerilor care le citesc se gândesc doar la “cum de au ajuns ăştia să fie celebri, să lucreze cu agenţiile, să facă bani din blogging”?!? De ce ei şi nu eu?
Mulţi bloggeri, după câteva luni de la lansarea blogului, atunci când constată că nu e chiar aşa uşor să fii blogger, se uită la bloggerii consacraţi, cei care sunt chemaţi la evenimente, cei care apar la TV, cei care derulează campanii pe blog, şi se întreabă: cum naiba au reuşit ăştia, de ce nu pot şi eu să ajung că ei?
Puţini bloggeri analizează în profunzime situaţia şi încearcă să îşi dea seama ce au făcut şi ce fac bloggerii respectivi pentru a ajunge şi a se menţine la un anumit nivel. Vreţi să ştiţi secretele bloggerilor celebri? Câteva din ele în continuare:
Bloggerii celebri scriu în fiecare zi
Pot trece luni, poate chiar ani până începi să simţi că blogul tău are succes. Bloggerii despre care discută toţi azi au scris mult timp până să ajungă aici şi, ce e mai important, au scris în fiecare zi articole, fie că aveau chef sau nu. Încearcă să scrii timp de şase ani pe blog, ca Zoso. Nu e chiar aşa uşor, nu? Degeaba discuţi cu alti bloggeri despre cum v-ati putea promova reciproc, daca tu nu ai conţinut actualizat care să fie promovat.
Bloggerii celebri sunt profesionişti în ceea ce fac
Am prins ideea asta de la Chinezu la SMS Iaşi. Deşi nu e ceva nou, mulţi ignoră aspectul ăsta. Când te apuci de blogging la modul serios trebuie să îţi stabileşti un set de reguli, obiective pe care vrei să le atingi şi, cel mai important, trebuie să îţi stabileşti un scop în blogosfera, o misiune. Cu ce îi va ajută blogul tău pe cititori, de ce te-ai apucat de el? Altfel, vei fi just another WordPress blog. Dacă vrei să fii cunoscut ca blogger trebuie să fii serios în ceea ce faci.
Bloggerii celebri scriu bine, bine de tot
Mă uit pe unele bloguri şi mă întreb dacă cei care scriu pe ele au terminat 4 clase. Nu neg că şi eu mai fac greşeli de exprimare sau gramatică, dar încerc mereu să mă corectez şi să îmi îmbunătăţesc stilul de scris. De regulă cei care se plâng că au bloguri bune (în viziunea lor) dar nu sunt citiţi de nimeni nimeni scriu agramat, nu ştiu să folosească paragrafele, nu ştiu să realizeze un titlu de articol atractiv, nu ştiu să lase spaţii între fraze, de fapt nu ştiu să se exprime. Cititorii nu iartă.
Bloggerii celebri au un stil unic
Dacă îţi faci un blog şi vrei să imiţi stilul unui blogger cunoscut o vei da în bară sau… în cel mai bun caz nu vei ajunge prea departe. Pe Arhi îl citeşte lumea pentru că are un stil amuzant, propriu. Visurat are cititorii lui deoarece îşi exprimă părerile fără menajamente, indiferent de situaţie. Subiectiv scrie al naibii de bine analize. DailyCotcodac e amuzant. Fulgerica pune linkuri multe şi interesante. Tu ce faci pentru a te diferenţia, de ce ar citi cineva blogul tău?
Bloggerii celebri au construit o comunitate în jurul blogului
Dacă intri pe un blog mediatizat vei observa comentarii, retweeturi, like-uri, vei remarca că autorul interacţionează cu alti bloggeri şi cu cititorii, îşi promovează activ blogul în reţelele sociale. Nu te aştepta să scrii un articol şi să apară mii de cititori fără ca tu să mişti un deget. Dacă tu nu te promovezi nu o va face altcineva în locul tău.
Bloggerii celebri investesc timp şi bani în blog
Ai fi dispus să plăteşti un designer pentru realizarea unei teme personalizate pe blog? Ai fi dispus să plăteşti pentru un curs de comunicare pentru a scrie mai bine pe blog? Ai putea să iţi sacrifici din timpul liber, scriind articole pe blog la 3 noaptea, cum face Costin pe Refresh? Nu e uşor să fii blogger, chiar dacă din exterior pare simplu, o joacă.
Mai sunt şi alte lucruri de spus, dar cred că e suficient pentru început. E suficient pentru a realiza ca bloggingul nu e doar lapte şi miere, pentru a înţelege că e nevoie de timp şi sacrificii dacă vrei să discuţi despre bani din blogging. Spor la scris pe blog.
Aveţi completări sau critici de adăugat?
… asteptam si secretele.
Într-adevăr e greu să înțelegi că e nevoie de o investiție destul de mare pentru a putea deveni un blogger cunoscut. E vorba de timp alocat publicării unor articole noi, captivante și bine scrie dar și de bani uneori pentru o temă nouă, pentru un domeniu propriu și chiar pentru design-ul blog-ului făcut de către un profesionist.
@Teniescu nu există o pastilă, o carte sau ceva ce gata ai făcut și ești celebru în lumea blogging-ului. E greu să te afirmi, e greu să fii original dar merită să încerci.
cine zicea de pastile sau carti? ziceam de legatura dintre titlu si continut. adica legatura care ar fi trebuit sa existe, ca altfel mancam caca…o degeaba si secretele tot nu le stim. sa le mai caute, ca ele sunt acolo.
De fapt nu exista secrete… Doar multa munca si determinare.
A-lister, blogger mare, influencer, acum şi blogger celebru. Duamne câta ridicările în slăvi 😀
pot să las şi eu un link aici, lângă comentariul tău?
Dacă e de acord Marius, cu ce aş putea fi eu împotrivă? 🙂
postarea aceasta bate documentarul The Secret!
e buna, dar parca a mai fost scrisa de vreo 50 de mii de ori. e doar o parere de-a mea, nimic mai mult 🙂
Înseamnă că aplici cu succes toate secretele pe blog, nu?
e, hai ca tu nu te pricepi. alea-s secretele, da? torrentele, muzica si chestiile de genu’ asta n-aveau de fapt treaba cu traficul lui zoso pe la inceputuri … de asta nici nu-s secrete. ok?
Se zice că prima impresie contează cel mai mult – http://twitpic.com/4c79yo/full
se zice ca e de cacat sa iei si sa traduci ce scriu altii in engleza … acu eu nu stiu, nu ma pricep, da’ asa se zice.
de ceva timp, da. scriu mai des, sunt mai perseverent, stilul unic il am. mai lipseste experienta, dar asta vine cu timpul. 🙂
[…] la Marius Sescu despre secretele bloggerilor celebri mi-am pus și eu întrebarea de ce oare unii dintre cititori preferă blogul meu și nu […]
[…] Link: pentru intreg articolul click AICI. […]
Vai, nici un secret! Blah blah!
Pentru cei de mai sus, nu exista nici o formula exacta, ci chestii generale. Da, tre sa fii consecvent, sa scrii bine si sa investesti, dar toate astea is variabile. Nimeni nu stie EXACT cat.
Bai, dar rai mai sunteti… 🙂 Secretele sunt toate acele fraze care incep cu “Bloggerii celebri…” 🙂
Eu nu inteleg de ce aspira atat de multi sa fie bloggeri mari cand nu trateaza “meseria” cu respect. Pe langa problemele pe care le au cu romana sau faptul ca nu au continut/stil/personalitate nici nu sunt 100% implicati in blog.
Blogul e pentru multi pe locul 2 dupa jobul zilnic sau scoala sau mai stiu eu ce. Daca astea sunt prioritatile voastre asta e.
[…] care mi-a atras atentia e aici. Un concetatean se hotaraste sa… nimic! Niste alineate bine asezate in pagina, bine scrise […]
[…] enumera cateva calitati pe care le au bloggerii mari. Si nu greseste […]
Ceea ce ai scris tu sa inteleg ca este valabil doar pentru o anumita categorie de bloguri. Astept sfaturi si pentru un blog de fotografie. Sau poate nu am priceput eu si sunt universal valabile.
Costin, sunt sfaturi general valabile. Pentru un blog de fotografie cred că ar trebui să te axezi mai mult pe networkingul cu bloggerii existenti pe nişă, depinde acum şi ce vrei să obţii cu blogul – contracte de colaborare, o comunitate de cititori pasionaţi de fotografie, autoritate în domeniu etc.
cred că este al 23432345565-lea post pe care îl citesc pe tema asta.
dar hei, din moment ce generează comentarii, de ce nu?
ca să fiu şi on topic, cred că există anumite criterii care pot fi impuse şi respectate pentru a se constitui într-o bază solidă legată de proiectul în sine, precum cele de mai sus.
dar astea sunt doar criterii, nu ele îţi scriu articolele, nu ele atrag oamenii şi nu ele formează o comunitate în jurul tău, ci tu. Felul tău de a fi, de a scrie.
M-am oprit din citit cand am vazut bloger celebru
Amuzant? Amuzant?? Foarte, foarte amuzant ai vrut sa spui!
Marius, nu ştii că românii vor totul mură-n gură? Cunosc destui care tot ce ştiu să întrebe e “faci bani din blog?”.
Ca să-mi exprim părerea proprie şi personală, eu zic că un prim pas ar fi ca bloggerul să facă cu pasiune ceea ce face. Mie una blogging-ul mi se pare un exemplu fain de “mixing pleasure with business”, in termeni web 2.0
[…] Post: Din secretele bloggerilor celebri – link […]
Mari secrete… !
Nu ştiu de ce am simţit nevoia să mă bag în seamă,dar fie : Pentru majoritatea care au scris anterior mie: Ce fain ar fi să primeşti o listă cu paşi simpli pentru realizarea unui blog,care urmându-i cu stricteţe să îţi aducă şi bani,nu? Hell not ,de ce nu mai bine să îţi facă altcineva mediatizarea,redactarea,ş.a.=>blog-ul ..parcă e mai simplu când face altul treaba şi noi luăm laudele.Post-ul e o trezire la realitate,un adevăr pe care mulţi l-am ignorat şi unii încă nu îl observă de lungul nasului.
Vreţi să luaţi bani pentru ce scrieţi?-Faceţi cuvintele sa merite banii.
Vreţi să fiţi cunoscuţi pentru ce scrieţi?-Incepeţi prin a spune măcar unei persoane : Bă,boule,vezi că mi-am aruncat nişte gânduri acilea,zi şi tu mai departe !
Nu îmi place să critic părerile altora,sau să judec oamenii pentru ce gândesc,însă îmi place să îi acord credit unui om pentru că a încercat să ajute,iar voi nu aţi facut asta (majoritatea).Rămân un om ,cu plăcerea de a scrie ,fără vreo intenţie de a îmi face cunoscute cuvintele,însă tot m-ar duce capul să observ că acesta e un post bun,care are corelanţă cu titlul pe care îl deţine şi care ajută .
daca blogul tau e facut de blogger sau de wordpress si e bun poate deveni celebru?
nu stiu ce sa zic dar unele din “secrete” sunt ok altele nu sunt secrete dar… felicitari pentru site si iti urez mult succes/
@cipoc http://t.co/Bgdgrmsi
Blogul ar trebui sa aibe suflet,nu sa il umpli de reclame in speranta ca cineva o sa intre pe ea si o sa-ti umple conturile insa tu ai 2 articole.Blogul ar trebui sa fie ca si un jurnal in care sa scrii ce simti, ce traiesti si ce gandesti.
Ce spui tu acolo e definiția blogului strict personal. Blogurile au evoluat mult, acum sunt si bloguri specializate pe anumite nise, bloguri de companii etc.
Ce a scris Marius, desi poate fi citit intr-un alt milion de locuri, este adevarat. Puse in practica si respectate, ‘regulile’ astea pot face un blog de incepator sa de vina unul foarte cunoscut. Poate ordinea nu e cea mai potrivita – personal as fi pus ca no.1 rule ‘continut de calitate’ si abia pe urma necesitatea publicarii zilnice. Oricum, ideile sunt bune si cei aflati la inceput ar fi bine sa le si bage la cap.