fbpx

E acum nebunia asta cu dispozitivele de fitness care măsoară tot ceea ce facem, de la numărul de pași zilnici, jogging, bicicletă, ski și cam orice alt sport ne trece prin cap. Producătorii de smartwatch-uri și brățări de fitness scot în evidență prin reclame faptul că acestea ne pot ajuta să fim în formă, să slăbim, să avem o viață mai activă în general, să trăim mai bine. Doar că studiile contrazic reclamele, de obicei slăbești mai mult fără un aparat care să îți arate cât de activ ai fost.

Chestia e în felul următor, oricât de mișto ar fi ceasurile și brățările astea, ele nu fac mișcare în locul nostru. Eu mereu am zis că sunt faine, dar nu pentru că te determină să fii mai activ, ci pentru că îți arată cât de leneș ești în realitate. Depinde de tine ce faci cu informațiile primite.

Ok, avem teoria celor zece mii de pași făcuți zilnic de exemplu. Degeaba îți arată ceasul sau brățara că te miști doar 2 kilometri zilnic, dacă mâine vei face la fel. În schimb dacă de mâine începi să mergi mai mult pe jos, nu mai stai seara în fața televizorului sau în weekend ieși în natură în loc să ieși în club atunci da, dispozitivele de fitness te ajută. Și nu prea contează ce îți iei, Garmin, Fitbit Apple, Suunto sau un ceas cu Android Wear, unii au testat 10 dispozitive simultan și rezultatele au fost similare.

Cât despre studiile privind eficiența dispozitivelor fitness, se pare că suntem mai atenți asupra stilului de viață atunci când ne monitorizăm singuri eforturile:

The trial took place at the University of Pittsburgh between 2010 and 2012, and it involved more than 470 adults between the ages of 18 and 35. All of them were put on a low-calorie diet, had group counseling sessions and were advised to increase their physical activity. Six months into the intervention, all were given telephone counseling sessions, text-message prompts and study materials online.

At that time, though, half were also given wearable tech devices that monitored their activity and connected to a website to help provide feedback. All participants were followed for 18 more months.

At the end of the two years, which is pretty long for a weight loss study, those without access to the wearable technology lost an average of 13 pounds. Those with the wearable tech lost an average of 7.7 pounds.

Ce învățăm din toate astea? Că nu prea contează ce dispozitiv de fitness folosești, important e să îți miști fundul mai mult, să îți schimbi stilul de viață, altfel cifrele de pe ecran nu înseamnă nimic.

RECOMANDĂ
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   

3 Comentarii

 1. Florina Stan Reply

  Dispozitivele astea sunt un replacement bun pentru un coach care să-ţi arate periodic că ceea ce faci e bine sau nu faţă de targetul auto-propus.

  După 2 luni de folosire, eu am slăbit 1 kg (targetul fiind de 7 kg în 6 luni, dar, atenţie, am prins şi perioada sărbătorilor) şi mi-am îmbunătăţit durata somnului. Că mi se făcea cam jenă când citeam rapoartele. 🙂

  Chestia e similara cu vechile aparate de gimnastică la care se tot făcea reclamă la teleshopping. Degeaba le cumperi, dacă le arunci în pod sau pivniţă, iar tu glojdeşti în continuare ca bursucul, tolănit pe canapea. Numa zic. 🙂

  • Multi cumpara un aparat de fitness, doar ca sa-l tina in camera si sa dea bine cand vin vizitatori. Cam la fel, se intampla si cu smartwatch-urile. Fitze, ca asa-i romanul!

Lasă un comentariu