fbpx

Ultimul trend prin companiile mai răsărite este săptămâna de lucru de 4 zile. Unii își iau liber lunea, cum e la Webdigital pe la noi, și zic că e ok, prin State se preferă vinerea, și specialiștii explică cum poți avea aceeași productivitate, chiar dacă lucrezi mai puține zile. Ideea e simplă, exceptând joburile unde e necesar să fii prezent tot timpul, în majoritatea domeniilor de activitate mai noi se stă mult timp la birou doar pentru că am rămas cu ideea că trebuie să lucrăm tot timpul, din vremurile în care toți munceam în fabrici și uzine. Și chiar nu mai e cazul.

Am mai zis deja că programul de la 9 la 5 e expirat, salariul sau plata pentru serviciile prestate ar trebui să fie corelate cu productivitatea, cu beneficiile aduse firmei, nu cu numărul de ore pontate.

Să recunoaștem, de multe ori se freacă menta intens la birou, sunt mulți timpi morți, cafele care se întind cu orele, doar pentru că scrie în contract că trebuie să vii la 9 și să pleci la 5. Dar cum ar fi dacă ai știi ce obiective ai ce atins săptămâna asta, ce treabă ai de făcut, și să îți primești aceeași bani indiferent că lucrezi 4 zile sau 6?

Companiile deștepte s-au prins de asta, au realizat că motivarea angajaților e chiar mai mare dacă ei știu că pot avea mai mult timp liber, în cazul în care totul merge bine. Plus că puterea de concentrare reală scade dacă lucrezi prea multe ore pe zi, în realitate sunt puțini oameni care lucrează mai mult de 4-6 ore. Atenție, am zis muncă, nu stat pe Facebook sau la țigară.

Recunosc, până nu am deschis prăvălia la Advertica nu am avut noroc de joburi unde să pot lucra cât vreau, când vreau. După câțiva ani de teste în agenție am descoperit că la noi funcționează bine chestia asta, cu programul flexibil de lucru. Merg la birou pentru că mă pot concentra mai bine decât dacă aș lucra de acasă, dar nu trebuie neapărat să fie 8 ore zilnic. Uneori pot fi 10 ore, alteori 4, și de regulă vinerea e zi scurtă, tocmai pentru a ne relaxa mai mult, să avem forțe proaspete lunea. Important e să ne facem treaba, să fie clienții mulțumiți și să intre suficienți bani în firmă.

Singura problemă cu programul flexibil de lucru sau săptămâna de lucru de 4 zile este că ai nevoie de angajați responsabili și onești pentru a o aplica, de asta prinde mai repede mai ales în firmele mici, unde toți se cunosc între ei și e mai ușor să vezi dacă fiecare angajat și-a făcut treaba.

Evident, sunt și domenii unde oamenii trebuie să fie prezenți la muncă într-un interval fix, de exemplu vânzările, construcțiile, serviciile publice, dar în majoritatea domeniilor de activitate apărute în ultimii 20 de ani nu contează așa de mult orele pontate, ci ceea ce faci când ești prezent la job, fizic sau remote.

Lucrurile sunt simple cu timpul alocat de angajați muncii efective, poți vedea cam ce face un angajat de regulă într-o lună, împarți sarcinile acelea pe săptămâni și la începutul săptămânii faci o ședință scurtă în care fiecare zice ce a făcut săptămâna trecută și ce are de făcut săptămâna asta. Cei din IT știu mai bine sistemul.

Cât timp lucrurile merg bine și profitul crește, de ce ți-ai obliga oamenii din firmă să stea neapărat la birou 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână?

RECOMANDĂ
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   

5 Comentarii

  1. Ca lucrurile sa meargă si mai bine si profitul sa crească si mai mult. De asta ai obliga oamenii sa stea. It-ul in corporații încet încet se transforma in fabrici.

    • Da și nu prea, că oamenii vor sta mai mult, dar ajung să fie super epuizați, nu mai dau randament, apar greșeli, clienții pleacă. Cum se întâmplă prin agențiile de comunicare, unde oamenii sunt munciți la greu, că primesc emailuri și pe la 8 seara și întreb: Voi ce faceți la ora asta acolo, nu plecați acasă?

Lasă un comentariu