fbpx

Cea mai mare problemă cu programul de la 9 la 5

Cea mai mare problemă cu programul de la 9 la 5 nu e că lunea e frumos afară și ar merge de o plajă deși în weekend a plouat și am stat în casă, dar noi trebuie să lucrăm lunea. E și asta o problemă, cum zice Alex, dar e minoră.

Cea mai mare problemă cu programul de la 9 la 5 este că am ajuns să ne evaluăm performanțele, realizările, să ne simțim mai bine sau mai prost plecând de la numărul de ore lucrate într-o zi, de la orele pontate într-o lună. Uau, am lucrat 12 ore azi, 4 peste program, sunt tare. Uau, luna asta am lucrat 200 de ore în loc de 160, deci 1 săptămână de muncă în plus, sper ca șeful să aprecieze și să prind bonusul ăla.

Șefii noștri fac asta, deci am ajuns să o facem și noi. Surprinzător e că freelancerii, artiștii, antreprenorii și în general cei ce lucrează pe cont propriu nu fac asta.

Mă simțeam ciudat când am început să lucrez pe cont propriu dar și ulterior, când am dat drumul la Advertica. Aveam zile când lucram 12 ore, poate și 14, dar și zile când lucram 2 ore. Zilele cu 14 ore de muncă nu erau mai productive ca cele cu 2 ore de muncă, din contră.

Și acum e la fel, sunt zile când sunt inspirat, am chef de muncă și rezolv în 2-3-4 ore o mulțime de treburi, mă întâlnesc cu clienți, semnez contracte, fac strategii de marketing, demarez campanii online, dar sunt și zile când nu am chef de nimic și nu sunt productiv, deși merg la birou, sau zile când am lucruri personale de rezolvat, sau zile când vreau să stau degeaba ori să plec undeva, să mă relaxez.

Diferența e că acum știu că lucrurile astea sunt normale, sau cel puțin așa ar trebui să fie. Nu putem fi productivi la comandă, nu putem da 100% mereu, fix între 9 și 5, fix când ajungem la birou. Unii sunt mai creativi, inspirați, productivi dimineața, alții seara. Unele persoane sunt păsări de noapte, altele sunt active ziua.

Nu mă mai deranjează o zi în care lucrez 2 ore, dacă știu că în acele 2 ore am realizat o mulțime de lucruri. Nu am mustrări de conștiință. Nu am nici o problemă în a îmi lua o zi liberă când am nevoie, pentru că știu că se va compensa cu o altă zi în care voi lucra dublu, și nu mă refer neapărat la timp, ci la volumul de muncă și calitatea muncii realizate.

Asta ar trebui să fie normalitatea când vine vorba de muncă. Să fim apreciați, evaluați și răsplătiți după calitatea muncii noastre, nu după numărul de ore lucrate sau data și ora când le-am lucrat.

Numai zic.

Voi cum sunteți apreciați, DOAR după numărul de ore lucrate?

Foto: Monday morning again via Shutterstock

Recomandă

21 Comentarii

  • Eu oricum nu stăteam 8 ore degeaba, doar că sunt zile în care decât să te chinui 8 ore și să nu faci nimic mai bine îți iei liber vreo 4, te relaxezi și te întorci la birou plin de energie și cu chef de muncă.

 1. am vazut ca de curand s-a mediatizat foarte mult un studiu care sustine ca romanii muncesc cel mai mult din europeni. “Cercetatorii” au ajuns la aceasta concluzie analizand numarul de ore lucrate. Insa, din punctul meu de vedere numarul de ore lucrate nu reflecta neaparat randamentul lor. Asa cum spui si tu, poti sa lucrezi doua ore si sa fii foarte productiv sau poti sa lucrezi 8 si sa faci aceeasi munca.

 2. Nu stiu ce sa zic. Chestia asta e buna pentru unii si rea pentru altii. Cand te referi la fabrici si uzine, ai nevoie de un program de 8 ore pe zi. Nu neaparat doar in cazurile astea, dar mai ales pentru joburile cu taskuri repetitive.

  Cand vine vorba despre un job care presupune un nivel mai mare de responsabilitate, creativitate si altele din aceeasi categorie, un program de la 9 la 5 e irelevant.

  • Și la fabrici se mai freacă menta, deși ai și tu dreptate, acolo pontarea pe oră e probabil cea mai bună soluție. Dar știu că se ține cont și de producția realizată.

 3. Abia aștept sa termin de învățat lucruri încât sa devin freelancer, cu toate ca am un program relativ flexibil. Cea mai productiva sunt când de ex ajung târziu la birou și mai am 5 ore de lucru ramase. Produc de 2 ori mai mult și mai eficient decât dacă știu ca am 9 ore de stat la birou care îmi taie tot cheful = procrastinare.
  În loc sa ma tina cu forța la birou ca sa nu știu cum sa stau pe 9gag mai mult și sa nu pot face nimic cu timpul meu mai productiv, as prefera un program de 6 ore. Ar rămâne încă doua pentru transportul în comun. Yey.

 4. Din 8 ore lucratore productivitatea este undeva la maxim 4 ore, restul orelor sunt pentru a completa o norma obligatorie. Cand esti feelancer este altceva pentru ca iti distribui timpul cum doresti.

 5. […] Un trend nou devine tot mai vizibil și la noi, tendința angajaților de a lucra de oriunde, oricând. Acum munca de la birou cu program de la 9 la 5 este cea care predomină, dar pe viitor joburile vor fi mult mai flexibile, că tot scriam pe blog despre problema programului 9-5. […]

 6. Ai perfecta dreptate cu articolul asta!!!

  Cand eram angajata uram sa mi se dea de lucru pe banda rulanta. Nu pentru ca sunt lenesa, ci pentru ca designul nu se face asa daca vrei rezultate faine. Si cred ca e valabil pentru mai multe domenii.

  Era un comentariu mai sus in care spunea ceva de 4 ore…Asa se intampla si la mine, 4 ore sunt super-creativa, dupa care obosesc, fac totul de umplutura si am nevoie de pauza pe care in sfarsit pot sa o iau cand vreau. Sau sunt zile in care nu am inspiratie absolut deloc iar asta ma afecta cand eram angajata, pentru ca e foarte dificil sa faci un site sau un afis cand nu ai nicio idee, dar trebuie terminat repede.

  • Păi cam peste tot nu poți da randament mai mult de 4 ore, mai ales în domeniile creative. De aia prin agenții designerii nici nu sunt frecați la cap prea tare, că nu dau randament sub stres.

 7. […] se gândește doar la bani sunt șanse mari să te descurci mult mai bine prin ceva corporație, cu program de la 9 la 5. Am trăit decent anii ăștia, dar oricum nu îmi propusesem să devin milionar. În schimb […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *