Cea mai mare problemă cu programul de la 9 la 5

Cea mai mare problemă cu programul de la 9 la 5 nu e că lunea e frumos afară și ar merge de o plajă deși în weekend a plouat și am stat în casă, dar noi trebuie să lucrăm lunea. E și asta o problemă, cum zice Alex, dar e minoră.

Cea mai mare problemă cu programul de la 9 la 5 este că am ajuns să ne evaluăm performanțele, realizările, să ne simțim mai bine sau mai prost plecând de la numărul de ore lucrate într-o zi, de la orele pontate într-o lună. Uau, am lucrat 12 ore azi, 4 peste program, sunt tare. Uau, luna asta am lucrat 200 de ore în loc de 160, deci 1 săptămână de muncă în plus, sper ca șeful să aprecieze și să prind bonusul ăla.

Șefii noștri fac asta, deci am ajuns să o facem și noi. Surprinzător e că freelancerii, artiștii, antreprenorii și în general cei ce lucrează pe cont propriu nu fac asta.

Mă simțeam ciudat când am început să lucrez pe cont propriu dar și ulterior, când am dat drumul la Advertica. Aveam zile când lucram 12 ore, poate și 14, dar și zile când lucram 2 ore. Zilele cu 14 ore de muncă nu erau mai productive ca cele cu 2 ore de muncă, din contră.

Și acum e la fel, sunt zile când sunt inspirat, am chef de muncă și rezolv în 2-3-4 ore o mulțime de treburi, mă întâlnesc cu clienți, semnez contracte, fac strategii de marketing, demarez campanii online, dar sunt și zile când nu am chef de nimic și nu sunt productiv, deși merg la birou, sau zile când am lucruri personale de rezolvat, sau zile când vreau să stau degeaba ori să plec undeva, să mă relaxez.

Diferența e că acum știu că lucrurile astea sunt normale, sau cel puțin așa ar trebui să fie. Nu putem fi productivi la comandă, nu putem da 100% mereu, fix între 9 și 5, fix când ajungem la birou. Unii sunt mai creativi, inspirați, productivi dimineața, alții seara. Unele persoane sunt păsări de noapte, altele sunt active ziua.

Nu mă mai deranjează o zi în care lucrez 2 ore, dacă știu că în acele 2 ore am realizat o mulțime de lucruri. Nu am mustrări de conștiință. Nu am nici o problemă în a îmi lua o zi liberă când am nevoie, pentru că știu că se va compensa cu o altă zi în care voi lucra dublu, și nu mă refer neapărat la timp, ci la volumul de muncă și calitatea muncii realizate.

Asta ar trebui să fie normalitatea când vine vorba de muncă. Să fim apreciați, evaluați și răsplătiți după calitatea muncii noastre, nu după numărul de ore lucrate sau data și ora când le-am lucrat.

Numai zic.

Voi cum sunteți apreciați, DOAR după numărul de ore lucrate?

Foto: Monday morning again via Shutterstock

Recomandă prietenilor!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
20 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Denis

Bun articol. Important este sa faci un lucru bun nu sa stai 8 ore degeaba la birou.

Andrei Rosca

Deci (mai) exista oameni care au inteles! 🙂 There is hope.

Alex

am vazut ca de curand s-a mediatizat foarte mult un studiu care sustine ca romanii muncesc cel mai mult din europeni. “Cercetatorii” au ajuns la aceasta concluzie analizand numarul de ore lucrate. Insa, din punctul meu de vedere numarul de ore lucrate nu reflecta neaparat randamentul lor. Asa cum spui si tu, poti sa lucrezi doua ore si sa fii foarte productiv sau poti sa lucrezi 8 si sa faci aceeasi munca.

Catalin Baciu

Nu stiu ce sa zic. Chestia asta e buna pentru unii si rea pentru altii. Cand te referi la fabrici si uzine, ai nevoie de un program de 8 ore pe zi. Nu neaparat doar in cazurile astea, dar mai ales pentru joburile cu taskuri repetitive.

Cand vine vorba despre un job care presupune un nivel mai mare de responsabilitate, creativitate si altele din aceeasi categorie, un program de la 9 la 5 e irelevant.

Marius Sescu

Asta ar trebui să fie normalitatea când vine vorba de muncă http://t.co/7pUCtfbf72

Andreea Marc

Cea mai mare problemă cu programul de la 9 la 5 – http://t.co/dOEX0HDQl4 via

Ralu

Abia aștept sa termin de învățat lucruri încât sa devin freelancer, cu toate ca am un program relativ flexibil. Cea mai productiva sunt când de ex ajung târziu la birou și mai am 5 ore de lucru ramase. Produc de 2 ori mai mult și mai eficient decât dacă știu ca am 9 ore de stat la birou care îmi taie tot cheful = procrastinare. În loc sa ma tina cu forța la birou ca sa nu știu cum sa stau pe 9gag mai mult și sa nu pot face nimic cu timpul meu mai productiv, as prefera un program… Citește tot »

Calinescu Marian

Din 8 ore lucratore productivitatea este undeva la maxim 4 ore, restul orelor sunt pentru a completa o norma obligatorie. Cand esti feelancer este altceva pentru ca iti distribui timpul cum doresti.

trackback

[…] Un trend nou devine tot mai vizibil și la noi, tendința angajaților de a lucra de oriunde, oricând. Acum munca de la birou cu program de la 9 la 5 este cea care predomină, dar pe viitor joburile vor fi mult mai flexibile, că tot scriam pe blog despre problema programului 9-5. […]

Poze Haioase

Eu stau la munca 8 ore jumate, incluzand si pauza de jumatate de ora.

[…] de afară, de exemple articole cu motive pentru a nu te angaja: că poți avea șefi răi, că programul de la 9 la 5 e nasol, că salariul nu vine la timp și alte chestii stupide de genul […]

[…] Cea mai mare problemă cu programul de la 9 la 5 […]

Delia

Ai perfecta dreptate cu articolul asta!!! Cand eram angajata uram sa mi se dea de lucru pe banda rulanta. Nu pentru ca sunt lenesa, ci pentru ca designul nu se face asa daca vrei rezultate faine. Si cred ca e valabil pentru mai multe domenii. Era un comentariu mai sus in care spunea ceva de 4 ore…Asa se intampla si la mine, 4 ore sunt super-creativa, dupa care obosesc, fac totul de umplutura si am nevoie de pauza pe care in sfarsit pot sa o iau cand vreau. Sau sunt zile in care nu am inspiratie absolut deloc iar asta… Citește tot »

[…] mai zis deja că programul de la 9 la 5 e expirat, salariul sau plata pentru serviciile prestate ar trebui să fie corelate cu productivitatea, cu […]

trackback

[…] se gândește doar la bani sunt șanse mari să te descurci mult mai bine prin ceva corporație, cu program de la 9 la 5. Am trăit decent anii ăștia, dar oricum nu îmi propusesem să devin milionar. În schimb […]