fbpx

6 ani fără șef

În curând se fac 6 ani de când am luat niște decizii care mi-au schimbat complet viața. Planul inițial când am plecat din Iași era să fac puțin freelancing până îmi găsesc un job decent în marketing, dar rezultatul a fost lansarea unei agenții care se descurcă acceptabil, și deși nu știam atunci, lucrurile urmau să fie tot mai bune.

Dacă mi-ai fi spus prin 2011 că în următorii 6 ani nu voi lucra decât pentru mine (și clienții proprii) cred că aș fi râs enorm, nu mă vedeam în postura asta, de antreprenor. Dar uite că sunt aici, și deși au fost multe nopți nedormite și multe zile stresante, nu regret nimic. Nu am plecat cu un plan măreț la drum, știam doar că am ceva experiență și sunt firme care ar plăti pentru ea, și nu trebuie neapărat să pontez cartela 8 ore pentru a lucra cu ele. Plus că am avut noroc de un partener bun.

Nu o să vă zic că e cel mai mișto să lucrezi doar pentru tine, nu e deloc așa. Chiar dacă vrei să îți deschizi o afacere proprie cred că ajută enorm să lucrezi mai întâi pentru alții. În plus, depinde mult de firea ta, sunt oameni care nu ascultă de nimeni și oameni care caută mereu pe cineva să le spună ce să facă. Tu trebuie să îți dai seama unde te încadrezi.

Ce am învățat în anii ăștia pe cont propriu, pe lângă faptul că statul ar face orice să descurajeze micile afaceri? Greșelile de la agenție sunt aici, iar pe plan personal pot zice că:

Sunt foarte norocos
Am mai zis, principalul avantaj când lucrezi pentru tine e că îți poți gestiona cum vrei timpul. Asta e cu două tăișuri, că trebuie să fii mai responsabil, dar în anii ăștia mi-am văzut fetele cum cresc, nu am ratat nici un eveniment important din viața lor, iar dacă a fost o problemă urgentă am putut să fiu lângă ele, fără să îmi fac griji. Asta e cea mai mare realizare, nu am pierdut lucrurile care contează, am putut jongla cu timpul după nevoile mele.

Nu m-am îmbogățit
Dacă ești genul analitic care se gândește doar la bani sunt șanse mari să te descurci mult mai bine prin ceva corporație, cu program de la 9 la 5. Am trăit decent anii ăștia, dar oricum nu îmi propusesem să devin milionar. În schimb mirosul de libertate e mereu cu mine, sentimentul pe care îl ai când e 3 după-amiaza și poți să faci o ieșire cu bicicleta sau să te vezi cu prietenii (care lucrează și ei pe cont propriu) e neprețuit.

Succesul vine abia după 5 ani
Cine vă spune că a deschis o afacere și din prima lună era pe plus minte sau lucrează cu statul român, cu dedicație. Adevărul e că primii ani au fost grei, erau luni în care abia ne acopeream cheltuielile, dar în ultimii doi ani simt că lucrurile s-au stabilizat, grija pentru ziua de mâine nu mai e la fel de mare. Dacă vrei să reușești pe termen lung trebuie să nu te descurajezi, să înveți ceva din greșeli și să descoperi lucrurile la care ești cu adevărat mai bun ca ceilalți.

Rutina nu e chiar așa de rea
Unul din motivele pentru care lucrez de la birou, deși aș putea lucra de oriunde, este că rutina e bună, chiar și când ești pe cont propriu. La început visam ce mișto va fi să lucrez de acasă, dintr-o cafenea sau de pe un vârf de munte, dar acum prefer să am un program oarecum normal, merg dimineața la birou, după-amiaza termin programul mai devreme sau mai târziu.

Echilibrul e foarte important
Când lucrezi pentru alții programul e oarecum stabilit, ai 8-9 ore în care stai la birou și încerci să îngrămădești familia, prietenii și distracția în timpul rămas liber. Totuși, ce faci atunci când poți lucra 2 ore pe zi sau 20? Câte ore sunt suficiente? La început e tentant să bagi cât mai mult pentru a ridica firma, în timp realizezi că nu poți da randament dacă nu ai grijă de tine.

Uite așa am ajuns să mă apuc și de sport, să încerc să mai plec din oraș pe coclauri, să mai închid telefonul după 6 seara. Dacă nu îți stabilești singur niște reguli nu o va face nimeni pentru tine, și îți dai seama că nimeni nu îți va ridica o statuie pentru că ai muncit zi lumină.

Cam atât, aș mai scrie, dar soarele strălucește prea frumos afară pentru a sta la birou. 😛

Recomandă

19 Comentarii

  1. Multi ani inainte! intr-adevar succesul vine pe parcurs, dupa fooarte multa munca, nopti nedormite si tepe luate de la clienti.

    (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *