fbpx

Avantajele vieții de freelancer sau antreprenor

Din exterior pare jobul ideal, mulți zic că și-ar dori să fie freelanceri sau antreprenori și îi invidiază pe prietenii lor care fac asta. Dar realitatea este că viața unui antreprenor sau freelancer nu e mai bună ca cea a unui angajat, ci e diferită. Depinde de tine, de competențele tale, de firea ta, de cum gândești. Nu toți sunt făcuți să fie freelanceri, la fel cum multe persoane nu se descurcă prea bine ca angajați, dar strălucesc când sunt pe cont propriu sau au propria afacere.

Câteva idei despre freelancing și antreprenoriat, adunate de-a lungul timpului, că am lucrat ceva timp pe cont propriu, și sunt acuși 5 ani de când tragem la Advertica:

 • Ai un program flexibil, lucrezi cate ore vrei tu zilnic. Uneori sunt 4 sau 8, alteori 16. 🙂 Sunt luni mai aglomerate și luni mai lejere, la fel ca la orice alt job. Am avut un proiect super urgent când am stat până la 4 dimineața, dar am și zile când plec la 3 după-amiaza ca să ies cu bicicleta.
 • Poți câștiga mai mult decât ești salariat. Da, dar poți câștiga și mai puțin, mai ales la început. Trebuie să îți ajustezi cheltuielile după cât câștigi și să ai niște bani de backup, mai ales dacă familia depinde de tine. Banii vor veni, dacă te ții de treabă și livrezi calitate, dar nu te aștepta la miracole din prima lună. Cam după 1 an de zile îți poți da seama cum evoluează lucrurile, dacă ai ajuns la un echilibru sau trebuie să schimbi ceva.
 • Îți alegi clienții cu care vrei să lucrezi. Da, dar mai ales când începi, până aduni portofoliu, clienți care să te recomande, experiență, s-ar putea să lucrezi cu oricine, doar pentru a avea cu ce să plătești facturile.
 • Poți lucra de oriunde, nu ai nevoie neapărat de un birou de unde să lucrezi. Posibil, dar eu după ce-am lucrat de acasă 1 an am ajuns la concluzia că e mai ok să ai un birou, separat de zona de acasă. Chiar și pentru un freelancer e mai bine când poți separa munca de familie și relaxare, ca spațiu.
 • Nu mai ești stresat la fel de tare ca la un job normal. Depinde de domeniul în care activezi, dar sunt șanse și să fii de 2 ori mai stresat, să o dai în bară de multe ori înainte să reușești. Plus că dacă ai angajați nu depinde doar viața ta de felul în care îți gestionezi afacerea, practic viața angajaților tăi depinde de deciziile pe care le iei tu, bune sau rele. Asta da presiune.
 • Ești propriul tău șef. Da, dar asta înseamnă că trebuie să te organizezi singur, să fii disciplinat, să ai grijă de finanțe, de clienți, de venituri și cheltuieli. De asta e bine să lucrezi pentru alții înainte de a porni pe cont propriu.

Și mai sunt și altele, astea mi se par cele mai importante idei. Voi ce preferați, freelancer, antreprenor sau angajat? 🙂

Recomandă

5 Comentarii

 1. Ce prefer? freelancer, antreprenor, angajat. Fix în ordinea asta. Consider că este absolut obligatoriu să preferi una din variante pentru a nu muri de foame 🙂

 2. E greu ca freelancer, dar macar ai programul tau. Prefer sa lucrez toata ziua pentru mine decat sa ma stresez pentru altcineva.

  Plus ca te simti altfel cand stii ca totul depinde de tine.

 3. […] mi-ai fi spus prin 2011 că în următorii 6 ani nu voi lucra decât pentru mine (și clienții proprii) cred că aș fi râs enorm, nu mă vedeam în postura asta, de antreprenor. […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *