fbpx

Și zici că ești antreprenor?

Văd o grămadă de tineri zilele astea care se proclamă antreprenori deși ei încă locuiesc cu părinții și viața nu i-a lovit cu prea multe greutăți. Cred că e la modă acum să spui că ești antreprenor, chiar dacă nu ai realizat mare brânză la viața ta, chiar dacă nu ai experiență prea multă în vreun domeniu și nu știi sigur ce vrei să faci în viață. Și nu ai cum să știi, pentru că atunci când ești tânăr crezi că tot ce zboară se mănâncă. Și eu credeam asta acum câțiva ani.

Ai terminat facultatea și ai niște idei de afaceri care cu siguranță vor eșua? Nici o problemă, te poți declara antreprenor în devenire.

Ai demarat unul sau mai multe proiecte online care nu aduc nici un venit, nu au nici un client și nici o speranță că vor fi măcar pe break-even în următorul an? Pune pe cartea de vizită antreprenor, toți vor fi impresionați.

Mami și tati ți-au dat bani să îți deschizi o shawormerie, berărie, bar, restaurant, vulcanizare sau alt business „de viitor”? Antreprenor ești frate.

Cred că multe din problemele cu folosirea termenului de antreprenor la noi provin de la faptul că generația tânără citește prea mult despre poveștile de succes din Silicon Valley, în loc să se uite în ograda proprie.

Cine este de fapt antreprenorul? DEX-ul zice că este persoanǎ care conduce o antrepriza. Wikipedia zice că antreprenorul este un agent economic care adoptǎ un comportament activ și novator, care acceptǎ deliberat riscuri financiare pentru a dezvolta proiecte noi.

Lăsând la o parte definițiile, antreprenorul nu este cel care a demarat un proiect online sau a deschis o mică firmă. Asta o poate face aproape oricine, pe bune.

Eu zic că un antreprenor este cel care, printre multe altele, a bifat și cele de mai jos:

 • A crescut o companie de la zero, de la o idee, a trecut prin lipsuri până când firma a ajuns să aibă profit. E ușor să înființezi o firmă, e mai greu să creezi o companie. Dacă ai actele unei firme în buzunar nu înseamnă că ești antreprenor.
 • A atras cel puțin 100 de clienți dispuși să plătească pentru ceea ce compania lui oferă. Vi se pare că antreprenoriatul e fain? Încercați să găsiți clienți dispuși să vă dea bani pentru produsele sau serviciile voastre, eventual în avans, înainte ca ele să existe. Da, un bun antreprenor este și un vânzător bun. Chiar dacă nu vinde el direct către clienți, trebuie să știe cum să își prezinte produsul în fața colaboratorilor, investitorilor, angajaților. Ca antreprenor te lovești de multe refuzuri, multe telefoane și uși închise în nas. Dar mergi mai departe.
 • A ajuns să angajeze alți oameni care să lucreze pentru companie, oameni care îi aduc profit, care îi cresc valoarea companiei. Oameni slabi poate angaja oricine, e mai greu să motivezi oamenii buni să vină să lucreze pentru tine.
 • Compania lui plătește salariile mai multor oameni, susține economia locală, ajută comunitatea într-un fel sau altul. Cu alte cuvinte, sunt oameni care mănâncă o pâine datorită lui. Sunt destule persoane care și-au făcut mici firme unde ei sunt proprii angajați. Asta nu e antreprenoriat.
 • Majoritatea antreprenorilor au mai multe proiecte eșuate la activ. Arătați-mi pe unul care a avut o idee, și-a deschis o afacere și a avut succes din prima. Dacă ți-ai făcut firmă și ai contracte deja aranjate din relații cu statul sau obținute pe pile nu înseamnă că ești antreprenor, ci țepar sau combinator la o scară mai mare.

Voi ce spuneți, cine se poate numi de fapt antreprenor?

Recomandă

14 Comentarii

 1. Cred că de vină e și deformarea înțelesului în spațiul public. Și eu am pus un articol în care vorbesc despre mine ca “antreprenor”. Adevărul e că de cele mai multe ori, antreprenorii se confundă cu întreprinzătorii particulari.

  Dar până la urmă, de ce contează cum te numești? Dacă ai inițiativă e ok, probabil dacă te implici suficient de tare vei avea și rezultate, iar dacă faci ce-ți place e cu atât mai bine.

 2. Ai atins un punct pe care cred ca mai multi l-au sesizat, eu sunt satula de asa zisii antreprenori care mai nou se afiseaza ca speakeri la diverse evenimente iar singura lor realizare e o mica firma de multe ori falimentara… Nu doar ca termenul se foloseste cu darnicie, dar in acest fel sensul sau aproape ca devine peiorativ, din pacate.

  • Asta e altă problemă Anca, cei care chiar mișcă ceva nu mai zis că sunt antreprenori și evită să ofere sfaturi sau să iasă în față pentru că sunt prea mulți antreprenori de carton care deformează realitatea.

 3. […] Cei care au la rândul lor firme create de la zero știu despre ce vorbesc. Antreprenoriatul nu înseamnă relaxare, ci mult stres, nopți nedormite, lupta cu sistemul care vrea să te doboare în loc să te ajute, lupta cu mentalitățile învechite, lupta cu tine, cu cei care îți spun că nu vei reuși, că o vei da în bară, că mai bine te angajezi pe undeva. Și mi-am amintit definiția antreprenorului. […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *