fbpx

De obicei evit să spun că sunt cofondator al unei agenții de marketing împreună cu Cristi pentru că la noi încă persistă mentalitatea că dacă ai firma ta înseamnă că o duci bine sau foarte bine. În cultura populară antreprenorii/patronii încă sunt asociați cu mașinile scumpe, vilele de lux și vacanțele exotice. Nu există o cultură a antreprenoriatului, din exterior puțini știu ce înseamnă antreprenoriatul, deși criza a închis multe firme iar cele care au rămas se zbat pentru a merge mai departe.

Cei care au la rândul lor firme create de la zero știu despre ce vorbesc. Antreprenoriatul nu înseamnă relaxare, ci mult stres, nopți nedormite, lupta cu sistemul care vrea să te doboare în loc să te ajute, lupta cu mentalitățile învechite, lupta cu tine, cu cei care îți spun că nu vei reuși, că o vei da în bară, că mai bine te angajezi pe undeva. Și mi-am amintit definiția antreprenorului.

Am adunat mai multe nopți nedormite în 2 ani ani la propria agenție decât în 7 ani de lucrat prin alte firme. Am mai multe ore peste program, mai multe fire de păr albe (sau căzute), mai multe griji. Dar am și mai multe satisfacții, mai multe realizări, mai multe lucruri învățate. Și cel mai important lucru, când mă trezesc dimineața abia aștept să merg la birou pentru a începe lucrul, nu mă uit la ceas sperând să treacă mai repede orele. Plus zâmbetul ăla tâmpit care uneori îmi apare pe față.

Concluzia e simplă, cineva care are propria firmă nu o duce mai bine ca cineva care e angajat într-o corporație. Doar că acel cineva își dorește mai mult decât clasicul program de la 9 la 5, cu bonusurile anuale, și e dispus să facă sacrificii pentru asta.

Foto: boss smokes cigar via Shutterstock

RECOMANDĂ
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   

10 Comentarii

 1. 🙂 Chiar ma bucur ca ai scris un articol pe tema asta. Majoritatea celor ce nu au propria afacere au impresia ca e suficient sa iti deschizi o firma, sa iti iei un chitantier si o stampila si, gata, restul e doar fun…

  • O da, e foarte amuzant, mai ales când vin scrisorelele cu dedicație de la Anaf în care te tratează de parcă ești ultimul criminal, deși tu ești cu taxele la zi.

 2. In principiu sunt de acord cu articolul, cu mentiunea ca poti avea multe satisfactii si cand lucrezi intr-o firma, de exemplu pe IT daca ai proiecte interesante in fiecare zi inveti lucruri noi.

 3. Pingback: Viața de patron : Cristi Juverdeanu

 4. cred ca trebuie sa punem in balanta avantaje/ dezavantaje si pana la urma toti tindem catre libertate, iar pana la urma antreprenoriatul este cel care poate sa-ti ofere asta.

 5. Pingback: 6 ani fără șef

Lasă un comentariu