fbpx

Problema litoralului românesc

Problema litoralului românesc în 2017 e că are dotări slabe și oferă experiențe dezamăgitoare pe ansamblu, iar pentru a supraviețui trebuie să umfle prețurile în puținele luni din an când românii care încă ezită să meargă pe plaje mai însorite ajung în stațiunile de la noi.

Știu, încă mai sunt locuri frumoase și pe litoralul românesc, dar tot mai greu de găsit. Mai sunt plaje pustii, restaurante cu servire faină, oameni care îți zâmbesc, dar trebuie să dai cu tunul după ei. De aia nu merită să îți bați capul.

Nu voiam să scriu despre litoralul românesc, dar văd că tot apar plângeri similare cu cea pusă de Tudor, cu diverse țepe luate pe litoral. Știu, se întâmplă și prin alte țări din astea, dar parcă la noi sunt regula, nu excepția.

Nu vreau să par snob, să zic că îmi fac vacanțele doar pe afară, deși motive sunt destule, și de vreo 3 ani vara nu ne prinde în țară. În continuare mergem la munte des în România, dacă vreți servicii ok și prețuri decente aveți mai multe șanse să le găsiți la munte decât pe litoral, hotelierii din zonele montane știu că trebuie să mănânce de pe urma turiștilor tot anul, nu doar 3 luni vara, nu își permit să te jignească pe față, să umfle prețurile aiurea, să îți ofere condiții proaste. Am fost și noi ani de-a rândul pe litoralul românesc, a fost frumos, dar nu mai merită.

Evident, soluția problemelor de pe litoral ar fi boicotarea zonelor cu probleme de către turiști, cei care au mai ieșit pe afară deja fac asta, știu că de aceeași bani poți avea un concediu relaxant prin alte zări. Și problema nu e doar la hoteluri și restaurante, ci și la autorități, cum ignoră ei tot ce ar trebui făcut. Nu ai parcări, nu ai plaje curate, nu ai coșuri de gunoi, nu ai legi care să reglementeze muzica pe plajă, nu ai polițiști care să supravegheze plajele și mulțimile de hoți.

Totuși, de ce merg în continuare românii pe litoralul nostru, dacă foarte mulți se plâng de condiții? Eu cred că sunt câteva categorii:

Bucureștenii care încă merg pe litoral în weekend, că e doar la o oră distanță pe autostradă. Asta e cu dus și întors, că poți prinde ambuteiaj pe drum, dar dacă tot vrei litoral poți să treci vama și în 40 de minute ești pe plajele bulgarilor la Albena, fără bumți bumți în boxe. Pe lângă plajele de la all inclusive sunt și plaje private, cu condiții mult mai bune ca ale noastre. Și nu, nu se fură mașinile, ai tichet de parcare cu care intri, achiți parcarea, altfel nu ieși din stațiune.

Familiștii care preferă litoralul nostru deoarece copiii sunt prea mici să meargă în concedii afară. Nu am înțeles niciodată scuza asta, noi am plecat din țară prima dată când avea Diana 9 luni, dar cred că mulți sunt speriați de bombe sau exagerează pericolele. Îmi povestea cineva fix asta, că mai așteaptă un pic să facă concediile afară, să mai crească copii, iar copiii aveau 11-12 ani. Probabil vor ieși din țară după majorat copiii, singuri.

Nostalgicii care caută litoralul de pe vremuri, deși nici Vama nu mai e ce-a fost, nici 2 Mai, ba chiar am auzit că nici Corbu. Îmi pare rău, dar chiar nu am mai găsit farmecul acela, al plajelor pustii și liniștite. La 2 Mai în weekendul de 15 august era cam așa, șezlonguri lângă coșurile de gunoi lângă boxele date la maxim, imediat ce coborai scara din capătul stațiunii.

Credulii care încă cred că e mai ieftin să faci un concediu la noi decât unul în țările vecine. Mă uit din când în când la ce pun cei de la Travelator, când vezi unde îți poți face concediul cu câteva sute de euro, mai ales cu zboruri din București, chiar nu înțelegi de ce mulți zic că la noi e mai ieftin, o cameră decentă costă și la noi acum 40 de euro pe noapte minim.

Aveți și alte explicații pentru care românii încă merg pe litoralul românesc, deși e la aceleași prețuri ca afară, dar cu condiții și servicii mai proaste?

Recomandă

2 Comentarii

  1. Anul ăsta am fost la bulgari și la noi, Mamaia(sud, ca nord nu prea te apropii) . Nu zic că nu e ok, dar nu sunt serviciile pe măsura prețurilor.

    Cand stii ca la 100 de km de tine e o plaja identica cu alte servicii… e un pic ciudat.

    • Noi 2 ani am mers la greci vara, anul ăsta la bulgari, cu o escală la noi când am revenit, așa, de nostalgie. Voiam să mai stăm un weekend pe litoralul românesc, dar ne-am convins rapid că nu merită și am plecat la munte.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *