fbpx

De ce merg românii la all inclusive-ul bulgăresc

Litoralul bulgăresc nu e doar pentru fomiști, deși putem face un mișto subtil de cei care merg acolo la cure de îngrășare. :).  Gândind la rece, mai ales dacă ai copii, vrei să mergi pe litoral cât mai repede, să te încadrezi într-un buget și să nu ai parte de prea multe surprize neplăcute, atunci litoralul bulgăresc cu faimoasele hoteluri all inclusive poate să fie o alegere bună.

Nu prea înțelegeam noi care e faza cu all inclusive, de ce îl apreciază mai ales familiștii. Noi suntem cu plimbatul, chiar și în concediu nu prea stăm într-un loc, vrem să mergem, să vizităm, dar anul ăsta am cedat tentației, am plecat și noi în Albena la all inclusive. Nu ne-a dat pe spate, dar nici rău nu ne pare, mai ales fetele s-au distrat de minune.

Singurul regret la întoarcere e că nu putem fi și noi românii mai bulgari, sau mă rog, nu putem fura și noi de la ei, să replicăm modul în care au reușit să atragă turiștii, chiar dacă vorbim tot de Marea Neagră.

Albena e o stațiune liniștită, mai pentru familiști și pensionari, și personal cred că dacă mergeți la all inclusive nu are rost să mergeți decât la hotelurile ce au acces direct pe plajă, altfel pierdeți prea mult timp pe drumul către plajă.

Hotelul era ok, de 4 stele care erau de fapt 3,5 cinstite, dar vorbim de hotel aflat pe plajă. Mâncarea foarte bună, diversificată, dulciurile la fel, băuturile erau doar cele locale incluse în preț, sucurile și cafeaua erau ok, cele cu alcool erau acceptabile, dar nu extraordinare.

În rest multe activități pentru copii și adulți, mai multe piscine, iar de dormit dormeam cu sunetul mării pe fundal, aflată la 20 de metri. Turiștii erau 30% români, 40% nemți, 30% ruși sau moldoveni, în principiu erau ok, nu făceau gălăgie pe plajă, nu am auzit muzică la boxe portabile.

Și totuși, de ce merg românii pe litoralul românesc, când îl avem pe al nostru, cu acces la aceeași mare? Primul criteriu probabil e prețul, de exemplu eu am căutat un all inclusive și la noi, tot în august, la 4 stele era doar Mera în Venus, dar pentru condiții similare plăteam cu 400 de euro mai mult în august, cu rezervare făcută în februarie.

Dar nu e vorba doar de bani.

Comoditate, mai ales pentru familiile cu copii

Mai ales dacă prinzi un early booking la început de an, economisești câteva sute de euro și știi că ai concediul asigurat, mai faci un plin de motorină și plătești vinieta la bulgari și cam asta e.

Personal și noi, chiar dacă plecăm în alte țări, limita de distanță pentru mersul cu mașina cel puțin cât timp sunt fetele mici e de maxim 1000 de kilometri, deci opțiunile sunt litoralul românesc, Bulgaria și insulele grecești.

Vrei să știi că te încadrezi în buget, că cei mici vor avea activități și nu se vor plictisi, că nu trebuie să îți bați capul seara cu ce mâncare să comanzi prin taverne pentru ei deoarece pot alege din 10 feluri de mâncare? All inclusive e.

La costuri nu pot zice că am ieșit mai ieftin față de Grecia de exemplu, unde am mers în ultimii 2 ani, dar am fost mai relaxați privind copiii.

Nivelul mai ridicat de confort

Cel puțin față de litoralul românesc, e mult mai relaxant la bulgari, mai ales la hotelurile de pe plajă. Dimineața la 8 mergeam la micul dejun – 30 de metri din cameră până la restaurant, după aceea din restaurant ieșeam direct pe plajă. La prânz idem, seara era cu plimbări sau activități.

Nu zic că nu sunt și la noi hoteluri ok pe litoral, dar la bulgari era mult mai multă curățenie, ordine, inclusiv intrarea în stațiune se făcea cu cardul, și nu e o problemă să plătești 5 euro parcarea pe sejur, dar să știi că ai unde parca. În Vamă, unde ne-am oprit la întoarcere, am stat o oră până am găsit un loc de parcare, și acela în câmp, pe un teren viran. Se fac zeci de milioane de euro în fiecare sezon și la noi dar primăriile nu pot amenaja câteva parcări?

Plus plajele, mult mai curate ca la noi. Și nu e vorba doar de coșurile de gunoi, pe plajele lor nu am văzut mai multe coșuri ca la noi, dar turiștii își strângeau gunoaiele când plecau. O fi ceva ciudat, românul când trece granița învață brusc să strângă gunoaiele după el, dar pe plajele românești le aruncă pe unde apucă?

Serviciile mai bune

Nu o să zic acum de mâncare, cred că doar 30% dintre români merg pentru că pot mânca fără număr, dar chiar erau chestii faine pe litoralul lor. Biblioteca de pe plajă, activitățile pentru copii și adulți, faptul că tot personalul din hotel îți zâmbea frumos (chiar dacă uneori erau terminați de oboseală). Per ansamblu lumea e mult mai relaxată, și nu, nu e cu muzică de club pe plajă, am alergat într-o dimineață 5 kilometri și nu era nici un dj pe acolo. 🙂

Plaje curate și aerisite

La plajele bulgărești mă refer, în fiecare dimineață la 6 le curățau cu utilajele, și nici mucuri de țigară nu am văzut prea multe.

La întoarcere am vrut să ne oprim și la noi cu cortul vreo 2 zile. Echipa de la Sandalandala s-a dat peste cap să ne găsească un loc de camping din scurt, poate am fi rămas, dar era foarte cald, aglomerat peste tot, și fetele nu mai aveau răbdare. Oricum, frumos la campingul lor, de vizitat când e mai liber:

Faza e că am mers și la plajă, și în 2 Mai și în Vamă. O agitație infernală, fiecare terasă cu muzica ei, șezlonguri trântite lângă coșurile de gunoi arhipline, imediat ce intrai pe plajă… Nu zic, poate că era toată România pe litoral, zilele astea cu 15 august toată lumea are liber, dar am simțit că nu ne-am relaxa dacă rămâneam.

Păcat de apă, era caldă, am făcut o baie în amintirea zilelor când mergeam cu sfințenie la 2 Mai.

Un ROI mai bun

Per ansamblu cred că despre asta e vorba, românii care merg pe litoralul bulgăresc știu că primesc mai mult decât la noi, de aceeași bani. Servicii mai bune, personal mai amabil, oameni mai relaxați.

Nu știu dacă vom mai merge la all inclusive-ul bulgăresc, tot Grecia e mai pe placul nostru, dar de întors noi am revenit cu bateriile încărcate, iar fetele s-au distrat de minune. Partea tristă e că la ce plin era și litoralul românesc, hotelierii de la noi nu cred că vor crește calitatea serviciilor prea curând, din contră. Vorba aia, cât timp are balta pește…

Recomandă

4 Comentarii

  1. Acum 2,3 ani de zile am fost la bulgari, in Albena. Da, 4 stele, dar probabil se numara diferit la ei.

    Albena e foarteeee linistita fata de alte statiuni de la ei. Pare a fi pentru familie. 🙂

  2. […] După escapada bulgărească am vrut să ne clătim ochii și mintea puțin prin munții noștri, deci am tras o fugă în Bucovina. Și ce scriam acum un an a rămas din păcate valabil, România e plină de locuri frumoase, ce merită vizitate, dar experiența turistică e stricată de oameni urâți la suflet, plictisiți de viață, care nu au ce căuta în turism. Nu știu să fie amabili, să te servească, nu vor să ne ia banii cu zâmbetul pe buze. […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *