Domnul Doctor Google

Chestia asta cu interzicerea reclamelor la medicamente pe radio și TV ar trebui să fie doar un început, deși legea e cam ambiguă:

”Se interzice publicitatea explicita pentru produsele medicamentoase difuzata in cadrul programelor de televiziune si radiodifuziune”. Orice forma de publicitate, cu exceptia celei din audiovizual, pentru medicamentele eliberate fara reteta trebuie sa fie aprobata in prealabil de catre Agentia Nationala a Medicamentelor.

In expunerea de motive, senatorul UDMR Alexandru Vegh argumenta ca: ”Venim cu aceasta initiativa data fiind amploarea pe care a luat-o publicitatea ascunsa la medicamente si influenta negativa si inselatoare pe care o are asupra populatiei, aspecte care se datoreaza, in general, publicitatii prin televiziune si radiodifuziune … automedicatia poate duce la complicatii grave de sanatate, iar pacientii nu ar trebui sa se trateze dupa ureche, in baza celor auzite la radio sau la televizor despre un medicament”.

Și e adevărat, poporul este adesea manipulat prin reclamele TV la medicamente, sunt afaceri de zeci, sute de milioane de euro construite pe naivitatea oamenilor, care cred că orice medicament îți ia durerea cu mâna. Vedeți la orice colț de bloc o farmacie, credeți că e o coincidență? Acum 10 ani premiile pentru farmaciștii care recomandau anumite medicamente de la anumiți giganți pharma variau de la diverse electronice și electrocasnice până la excursii de lux, nu mai stiu exact care e situația în 2015.

Dar pe lângă problema medicamentelor băgate pe gât populației mai mult sau mai puțin bolnave ar trebui să mai vorbim despre ceva, despre domnul doctor Google.

Întrebați orice medic de familie și orice doctor, din orice specializare, să vedeți câte povești de groază auziți, cu pacienți care s-au autodiagnosticat, ba chiar s-au tratat singuri cu diverse medicamente, că au găsit ei pe internet simptomele, au citit ei pe un forum recomandări de la oameni care aveau aceeași boală…până ce au ajuns la spital sau la medicul de familie în stare gravă.

Nu zic că internetul nu e bun, din contră. Și eu mai caut uneori plecând de la simptome posibile afecțiuni, dar asta nu înseamnă că iau de bun tot ce găsesc pe net, sau că merg la doctor și îi zic că e un fraier, Google știe mai bine ca el.

E o diferență mare între opinia unor oameni de pe net, care poate au avut sau nu aceeași boală cu a ta, și diagnosticul unui specialist, care a studiat ani buni, s-a pregătit și a văzut sute, poate chiar mii de pacienți cu probleme similare cu a ta.

Ideea e simplă, nu vă bazați pe diagnosticul pus de doctor Google, mai ales când vine vorba de copii, că aici am văzut eu mulți părinți care le fac rău celor mici, crezând tot ce zboară pe internet despre vaccinuri, tratamente naturiste și alte prostii. Ok, poate că îți permiți să te joci cu sănătatea ta, dar îți permiți să faci asta și cu sănătatea copiilor tăi?

Foto: professional doctor via Shutterstock.

Chestia asta cu interzicerea reclamelor la medicamente pe radio și TV ar trebui să fie doar un început, deși legea e cam ambiguă:

Posted by Marius Sescu on Monday, December 14, 2015

Recomandă prietenilor!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   

Comentezi și tu ceva?

avatar
  Abonează-te  
Notify of