fbpx

Dragostea și parolele de la conturile online

Până unde merge dragostea în societatea de azi, când ne petrecem o mare parte a timpului pe internet? Ați fi dispuși să faceți schimb de parole cu persoana iubită, pentru a demonstra că aveți încredere în ea?

Citeam un articol din Times referitor la schimbul de parole pentru conturile online între adolescenți, ca dovadă de dragoste. În urma unui studiu a reieșit că 30% dintre adolescenți sunt dispuși să facă schimb de parolă pentru conturile de email sau de Facebok cu prietenul ori prietena, chiar dacă au avut de suferit în trecut în urma unor schimburi de genul ăsta. Procentul fetelor e de două ori mai mare ca al băieților.

Înțeleg eu că în dragoste totul e permis, dar parcă s-a ajuns prea departe. Poate are sens ca soția sau soțul să știe parola ta de email să zic, în cazul în care apare o urgență și trebuie să acceseze emailul tău urgent, dar să dai parola de email sau de la contul de Facebook unei persoane cu care nu știi dacă vei avea un viitor mi se pare stupid.

De fapt, chiar și schimbul de parole cu soțul sau soția poate fi o idee proastă.

Cu puțin timp în urmă o amică și-a creat un cont nou pe Facebook, deși primul ei cont era creat doar cu 2-3 luni în urmă. După aceea am aflat că fostul ei soț, de care divorțase de curând, îi știa parola de email și cea de Facebook și îi  promisese că o să facă tot posibilul pentru a o distruge. A început cu prietenii ei de pe Facebook, cărora le trimitea mesaje ciudate, pline de înjurături. Practic vroia să compromită imaginea ei online. Tipa și-a făcut email nou, cont nou pe Facebook și s-a apucat să explice tuturor ce și cum. Toate astea pentru că a avut prea multă încredere în cine nu trebuie.

Concluzia? Aveți grijă cui spuneți parolele de la conturile voastre online. Poate că pare o dovadă de dragoste să îi spui persoanei iubite parola, să împărțiți totul, dar chestia asta se poate întoarce împotriva voastră.

A da, și puneți parole mai complicate decât 123456 sau numeprenume. Numai zic.

Voi cum procedați cu parolele de la conturile online, le-ați spus și persoanei iubite?

Recomandă

16 Comentarii

  1. Tinerii din ziua de azi…”when I was young”:)) E o aberatie…pentru tineri o fi o dovada de “incredere” si de a arata ca nu au nimic de ascuns, insa nu mi se pare ok. Nici cititul mesajelor sau cautatul prin telefon nu mi se pare ok, dar asta e doar opinia mea.

  2. Din exemplul dat de tine eu înțeleg că nu e bine să dai parolele nici măcar soțului. Nu? Adică e totuși cel puțin ciudat când ești într-o relație serioasă să nu existe sinceritate. În momentul când nu vrei să dai parola, probabil ai ceva de ascuns.

    Oricum dacă e vorba de înșelat și altele poți avea alte conturi față de cele știute de cei dragi și gata. Deci nu e vorba despre asta. Plus că eu deși am parolele părinților și ale prietenului, nu intru decât atunci când mi se cere. Doar asta e motivul pentru care mi s-a dat parola. Intru, rezolv treaba și apoi log out.

    E și vorba de încredere. Dacă cel de lângă mine nu are încredere în mine cu ceva atât de mic, cum pot avea eu încredere în el în legătură cu un viitor, nu?

  3. @Marius Sescu – amica ta este o exceptie. Nu trebuie sa traim see you drobul de sare deasupra capului si nici nu putem construi o casnicie gandindu-ne "dar daca voi divorta intr-o buna zi?". Cred ca amica ta putea foarte bine sa-si schimbe parola atunci cand au inceput problemele see you sotul sau cand era deja in divort, si evita astfel problema. Mie una mi se pare normal ca eu sa am parola sotului meu si el sa o aiba pe a mea.

  4. @Marius Sescu – amica ta este o exceptie. Nu trebuie sa traim see you drobul de sare deasupra capului si nici nu putem construi o casnicie gandindu-ne "dar daca voi divorta intr-o buna zi?". Cred ca amica ta putea foarte bine sa-si schimbe parola atunci cand au inceput problemele see you sotul sau cand era deja in divort, si evita astfel problema. Mie una mi se pare normal ca eu sa am parola sotului meu si el sa o aiba pe a mea.

  5. Ai dreptate. Dar totuşi eu nu aş putea să accept să fie fiecare cu treaba lui. Dacă cineva doreşte să îţi facă rău, tot poate găsi o modalitate să îţi fure parola.

    Ps. a nu se înţelege că sunt de acord cu controlatul in telefon sau spionatul mailurilor si alte cele. Asta deja cade în altă categorie. Dar chiar am prieteni buni unde există această încredere. şi totul e bine.

  6. Personal nu sunt de acord see you schimbul asta de parole. Daca exista incredere reciproca intre parteneri ( mai ales cei casatoriti ) atunci de ce am nevoie sa stiu parola de la conturile lui? Si apoi, email-ul sau conturile de social media ( ca si telefonul de altfel ) imi par mult prea intime si personale. Eu am incredere in sotul meu si deci: nu am nevoie sa ii citesc email-urile sau mesajele personale de pe facebook ( sau sa ii verific telefonul ). Avem incredere unul in celalalt si nu este nevoie sa ne "verificam" ( nu mai spun ca mesajele dintre mine si prietenele mele sunt FOARTE INTIME 😀 ).

  7. Personal nu sunt de acord see you schimbul asta de parole. Daca exista incredere reciproca intre parteneri ( mai ales cei casatoriti ) atunci de ce am nevoie sa stiu parola de la conturile lui? Si apoi, email-ul sau conturile de social media ( ca si telefonul de altfel ) imi par mult prea intime si personale. Eu am incredere in sotul meu si deci: nu am nevoie sa ii citesc email-urile sau mesajele personale de pe facebook ( sau sa ii verific telefonul ). Avem incredere unul in celalalt si nu este nevoie sa ne "verificam" ( nu mai spun ca mesajele dintre mine si prietenele mele sunt FOARTE INTIME 😀 ).

    • Mihaela si eu am incredere in sotul meu. Nu despre a-l putea controla este vorba. Se intampla insa sa nu fie la calculator si sa aiba nevoie sa-si citeasca mailul. Nu are net pe tel mobil si nici nu vrea sa aiba. Deci? ma suna pe mine sa-i citesc. Pe conturile de social media intru si eu de pe contul lui caci oricum prietenii sunt comuni si le raspundem amandoi de pe oricare cont.
      si eu am mesaje intime de la prietene insa nimic nu este atat de intim incat sa nu pot sa impartasesc cu sotul. consider ca nu ar trebui sa existe ceva ce sa pot sa-i spun doar unei prietene si sotului meu nu.

    • Mihaela si eu am incredere in sotul meu. Nu despre a-l putea controla este vorba. Se intampla insa sa nu fie la calculator si sa aiba nevoie sa-si citeasca mailul. Nu are net pe tel mobil si nici nu vrea sa aiba. Deci? ma suna pe mine sa-i citesc. Pe conturile de social media intru si eu de pe contul lui caci oricum prietenii sunt comuni si le raspundem amandoi de pe oricare cont.
      si eu am mesaje intime de la prietene insa nimic nu este atat de intim incat sa nu pot sa impartasesc cu sotul. consider ca nu ar trebui sa existe ceva ce sa pot sa-i spun doar unei prietene si sotului meu nu.

  8. In primul rand, mailul este personal,nu ? Deci clar, nu spui parola nimanui, doar daca ai cont comun cu cineva.
    Problema cu spusula parolelor apare in ziua de astazi din cauza neincrederii.Vor sa se verifice intre ei, cu cine vorbesc, ce mesaje primesc, etc.Pentru ce sa iti mai faci de lucru cu asa ceva, sa il/o urmaresti pe internet/mail/fb/mess etc mai ales daca va cunoasteti de cateva sapmani/luni.

  9. două scurte:
    1. am un principiu solid: nu dau parolele. Niciodată. L-am încălcat doar de două ori. N-am avut de suferit dar mi-am spus să nu o mai fac.
    2. Parolele mele au de la 25 de caractere în sus, combinaţie de tot felul de caractere. Poate sunt paranoic, dar prefer atât să nu poată fi (uşor) ghicită, cât şi să nu poată fi văzută când o tastez pe calculatoare străine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *