fbpx

E blogul meu, scriu ce vreau pe el. Sau nu?

De fiecare dată când recomand unui blogger mai liber la gură să fie atent la ceea ce scrie pe blog, la ce acuzații face, mai ales dacă sunt doar presupuneri, primesc replica asta: E blogul meu, scriu ce vreau pe el, ce poate să se întâmple?

Ei bine, se pot întâmpla multe, chiar și în România, o țară democratică. De exemplu, pentru că trăim într-o țară unde judecătorii nu înțeleg noțiunea de blog, internet, sondaj online, drept la opinie, te poți trezi că ești condamnat să plătești 5000 lei (50 de milioane lei vechi) unui politician, pentru că acesta te-a dat în judecată invocând că un sondaj publicat pe blogul tău îi afectează viața privată, iar judecătorii i-au dat dreptate. Exact asta a pățit colegul Florin în Bacău, cazul e 100% real. Acum câteva luni nu îmi venea să cred când îmi spunea despre decizia instanței la un suc. Totuși, procesul a intrat în atenția publicului și a mass-mediei, sunt sigur că lucrurile nu vor rămâne așa.

Tot în România, un caz la fel de absurd este cel în care firma ce comercializează ColonHep a dat în judecată  firma care detine WordPress (Automattic Inc), solicitând eliminarea insemnarilor pretins defaimatoare la adresa produsului lor (ColonHelp) postate de un blog  gazduit gratuit pe WordPress.com si cerând datele personale ale bloggerului (blogul este anonim). Cred că cei de la Automattic au râs cu lacrimi când au primit notificarea, dar oricum, realitatea e foarte distorsionată pentru cei din spatele ColonHelp, iar managementul a făcut mai mult rău decât bine produsului când a decis să dea în judecată WordPress-ul, practic și-au asigurat o campanie de PR negativ.

Bogdan Manolea a avut o prezentare detaliată despre cele 2 cazuri de mai sus în cadrul conferinței “Legal Issues in Social Media“, vă sugerez să aruncați o privire pe ea:

În concluzie, chiar dacă e blog, chiar dacă e pe internet, chiar dacă e anonim, aveți grijă ce scrieți și bazați-vă afirmațiile pe fapte concrete, nu pe presupuneri.

Vouă cum vi se par cele 2 cazuri de mai sus?

Recomandă

14 Comentarii

  1. Scuata sa-mi fie opinia dar “Cat valoreaza onoarea familiei X” nu este un sondaj.
    Chiar daca familia X ti-a furat din batatura sau ti-a dat in cap, prin cuvantul onoare fiecare intelege altceva. Unii pricep sa fie milostivi cu saracii, altii sa nu minta, sa nu fure, nicidecum toate la un loc.
    Sa discuti despre onoare este un fapt subiectiv iar “familia” respectiva nu este formata dintr-un individ sau doi ci poate din 7 sau din 10. Si bunica din familia Sechelariu va fi atinsa de aceasta afirmatie.
    Imi place sa fiu fair -play. Cel putin incerc. Daca un membru al familie X a facut un lucru reprobabil sondajul trebuia sa sune asa: credeti ca X sechelariu a facut un lucru reprobabil?

  2. Nu stiu daca sondajul respectiv merita sau nu despagubiri in valoare de 5000 de lei, dar nu inteleg de ce magistratii n-au luat in considerare restul articolelor. Sa fim totusi seriosi, chestiile alea deja nu mai pot fi justificate prin dreptul la libera exprimare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *