E scandalos de scump domle

Mă uitam în comentariile articolului scris de Vali despre cumpărarea unei saltele de 4100 lei la faptul că majoritatea se legau de preț, mult prea mare pentru o saltea. Și nu pot să nu le dau dreptate, și pentru mine pragul psihologic pentru o saltea de pat e undeva pe la 2000 de lei. Depinde și de venituri, evident, într-un fel gândești la un salariu de 300 de euro, altfel la 3000.

Pe de altă parte, dacă gândești la rece cât de mult contează să ai un somn bun, faptul că petreci minim 8 ore pe zi în pat, 365 de zile pe an, faptul că un somn bun contează enorm pentru productivitate și că vei folosi salteaua respectivă cel puțin 4-5 ani, 4000 de lei ar trebui să fie un fleac, nu?

Gândiți-vă un pic, suntem dispuși să plătim pentru o mașină zeci de mii de euro fără să clipim, și nu stăm 8 ore pe zi în mașină, ci 2-3, dar când vine vorba de o saltea, cum stabilim ce sumă e prea mare? Și chestia asta se aplică la multe alte lucruri pe care le cumpărăm, adesea ne zgârcim când vine vorba de lucrurile importante dar cheltuim sume imense pe chestii trecătoare.

Vacanțele. Da, știu, sunt importante, amintirile țin o viață și așa mai departe, trebuie să investim în experiențe… Totuși, cunosc oameni care pleacă în vacanțe de mii de euro, dar nu bagă câteva sute de euro să își repare sau aranjeze dantura. Când nu ai bani înțeleg, nu ai și gata, dar când ai nu ar trebui să conteze un pic și sănătatea, aspectul fizic?

Alimentația și băuturile. Plătim sute de lei pentru o whisky de calitate, dar când vine vorba de mâncat ceva bun tot shaworma băgăm, nu fructe de mare.

Casa. Dăm zeci de mii de euro pentru o casă sau un apartament, dar când vine vorba de amenajare căutăm cele mai ieftine materiale, cea mai ieftină mobilă, cea mai ieftină saltea. Și m-am întors de unde am plecat, la valoarea saltelei.

Știu, nu e bine să generalizez, știu, sunt și oameni pentru care prioritățile în viață sunt cele normale, zic doar că uneori avem sisteme de valori complet greșite, ne raportăm la niște indicatori stupizi. Sau nu?

Foto: Fashionable girl via Shutterstock

Recomandă prietenilor!
  • 9
  •  
  •  
  •  
  •   

8
Comentezi și tu ceva?

avatar
  Abonează-te  
newest oldest most voted
Notify of
Bogdan Alupoaie
Vizitator

vezi ca ai probleme cu blogul, mie imi zice ceva de “Your connection is not private”

DeX
Vizitator

Da-i disable la SSL/secure din plesk (sau din ce panou de control ai la hosting) si nu mai sunt probleme. Sau cumpara un certificat valid, de la o autoritate recunoscuta.

P.S. Pozele din excursii, masina, exteriorul casei sunt lucruri care se “vad” de toti. Salteaua si mobila de mult prea putini… Iar gura o poti tine inchisa.

Ionut Lazar
Vizitator

Da