fbpx

Educația superioară se va schimba mult în următorii ani

În timpul stării de urgență din State, studenților li s-a aprins un beculeț, când au descoperit că facultățile continuă să ceară aceleași taxe de studii anuale, dar ei primesc lecții online. În cuvintele lor, de ce aș plăti zeci de mii de dolari anual pentru lecții pe Zoom?

În același timp înscrierile pe platformele de cursuri online de tip MOOC au crescut, semn că tinerii vor să învețe în continuare, au nevoie de cunoștințe, dar nu mai sunt dispuși să plătească sume exorbitante pentru asta. Eu zic că asta e un semn al schimbărilor care vor veni, în multe domenii facultățile nu reușesc să țină pasul cu piața muncii, când termini studiile cunoștințele acumulate sunt deja depășite, și tinerii s-au prins.

Nu săriți să îmi dați în cap, nu zic că facultatea nu e bună, altfel nu o făceam nici eu. Cu siguranță le voi recomanda fetelor mele să facă o facultate, și sper să aleagă una utilă.

Ce vreau să zic este că pandemia accelerează inclusiv schimbările din sistemul educațional, și cel puțin în domeniile tehnologice mulți tineri se întreabă dacă merită să meargă la facultate sau mai bine urmează un curs online de 6 luni, recomandat de Google, ce le poate asigura un job mult mai repede. Cam toate firmele mari de software încep să pună accentul pe experiența practică, pe ceea ce știi să faci, mai puțin pe diplomă, și nu impun studiile superioare.

Evident, sunt domenii unde cursurile online nu vor înlocui niciodată educația formală. Medicina, ingineria, arhitectura, toate activitățile ce presupun riscuri mari, responsabilități sau un volum de cunoștințe ridicat vor solicita în continuare studii de câțiva ani.

Totuși, în multe domenii s-ar putea ca un curs de 6 luni – 1 an să fie suficient pentru a te angaja. Deja știu multe firme de IT și de la noi ce angajează în primul rând pe experiență practică, diploma fiind opțională.

În plus, mai avem de lucrat și la mentalitate, zic eu. Dacă acum 50 de ani terminai o facultate și toată viața puteai să lucrezi în domeniul studiat inițial, în prezent viteza cu care se schimbă societatea și evoluează multe domenii te forțează să te reprofilezi sau reorientezi mult mai frecvent. Era un articol bun pe care nu îl găsesc, unde autorul estima că majoritatea celor ce termină acum facultatea vor schimba minim 3-4 joburi de-a lungul vieții, din domenii diferite, adică vor pivota.

Și dacă mă gândesc mai bine, și în domeniul meu au apărut foarte multe schimbări. Am terminat marketingul în 2006, când Facebook nici nu ajunsese la noi. Și atunci învățam despre OOH, WOM, direct marketing, studii de piață, conceptele din spatele unei strategii de marketing au rămas aceleași, dar majoritatea strategiilor de promovare de atunci aveau legătură cu offline-ul.

Între timp toată lumea e pe internet, avem 5G în buzunar, iar eu am învățat blogging, social media marketing, content marketing, performance marketing, un pic de design, editare video, WordPress, email marketing, cum să lucrez pe diverse platforme și multe alte lucruri, doar pentru a păstra pasul. Acum sunt cursuri online inclusiv despre asta, cum să te angajezi într-o agenție de marketing online.

Ce vreau eu să zic este că în câțiva ani ce știi să faci practic va deveni mult mai important decât ce diplomă ai trecut în CV. Va ajuta să ai studii superioare, dar nu va fi suficient.

Change my mind. 🙂

Recomandă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *