Energia regenerabilă devine mai ieftină decât cea obținută din cărbuni (#EnelFocusOn Addis Abeba)

Zilele trecute am asistat la #EnelFocusOn,  a 16-a ediție a avut loc în capitala Etiopiei, Addis Abeba, și s-a discutat mult despre energiile regenerabile, adică energia solară, eoliană și hidroelectrică. Ideea de bază este că viitorul țărilor în curs de dezvoltare este legat de dezvoltarea centralelor fotovoltaice și a parcurilor eoliene, deoarece acum e mai ieftin din punct de vedere economic să construiești astfel de sisteme pentru producerea energiei,  în locul celor ce folosesc carburanți fosili. Asta pe termen lung înseamnă energie curată, mai ieftină, la care mai mulți oameni vor avea acces.

Dacă vă pasionează domeniul am extras câteva informații utile din cadrul evenimentului, dar aveți și înregistrarea live mai jos. Speakerul principal a fost David Pilling, de la Financial Times.

 • David Pilling a subliniat cum economiile din vest s-au dezvoltat în trecut făcând lucruri care nu mai sunt considerate ok acum, pentru a sublinia nevoia de schimbare, de a folosi energia regenerabilă nu doar pentru uz casnic, ci și în industrie.
 • În Africa doar 43% din populație are acces la electricitate. Brusc mă simt privilegiat atunci când aprind becul.
 • E interesantă corelația făcută cu vârsta conducătorilor din țările africane: media de vârstă a locuitorilor e de 19 ani, dar cel mai tânăr conducător al unui stat din Africa are 62 de ani. În Europa media de vârstă a conducătorilor de stat e de 40 de ani. Schimbarea depinde de noua generație. (David Pilling)
 • Antonio Cammisecra, CEO Enel Green Power, a subliniat faptul că e mai ieftin să construiești acum ferme solare sau eoliene, în loc să investești în termocentrale. Viitorul țărilor în curs de dezvoltare depinde de aceste surse de energie, deoarece prețul energiei electrice va scade și va permite accesul la condiții mai bune de trai.
 • în 2050 codul PIN al omenirii va fi 1125: 1 miliard de oameni în America, 1 în Europa, 2 și Africa și 5 miliarde de oameni în Asia (David Pilling). Cam asta știam și eu, se preconizează că omenirea se va stabiliza pe la 10 miliarde de oameni în 2100.
 • companiile de utilități din Africa sunt în pericol de faliment din cauza surselor de energie, dacă pot să facă tranziția la energiile regenerabile, mai accesibile, pot să ofere acces la utilități mai multor locuitori, deoarece costul lor va scădea.
 • Enel Green Power sprijină țările în curs de dezvoltare pentru a își dezvolta rețeaua energetică folosind energiile regenerabile. Astfel oamenii trăiesc mai bine, câștigă mai mulți bani, apare creșterea economică și toți au de câștigat, inclusiv Enel. (Antonio Cammisecra, CEO Enel Green Power)

Concluzia finală a evenimentului a fost că energia curată, regenerabilă, este viitorul.

În cazul în care nu știați deja, Enel e foarte activă în domeniul energiei regenerabile și în România, prin Enel Green Power România – au 8 parcuri eoliene și 4 centrale fotovoltaice, pentru a exploata energia solară. Primul parc eolian a fost deschis la Agighiol, în 2011.

EGP România detine o capacitate neta instalată de 534 de megawati (498 de megawati din surse eoliene, 36 de megawati din energie solară). Până în 2050, Enel intenționează să fie o companie de energie 100% regenerabilă.

Recomandă prietenilor!
 • 26
 •  
 •  
 •  
 •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
2 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Andrei

Bine, unele din cifre se potrivesc și la noi, oare în ro câte gospodării nu au curent? Ideile sunt bune, și prețul energiei eoliene și solare va scădea și mai mult, vin chinezii din spate cu tehnologiile noi, baterii ieftine pentru stocat curent etc.