Enigma Otiliei sau cum se duce jurnalismul la vale

Ceea ce spuneam referitor la batalia dintre Adevarul si Jurnalul National a degenerat intr-un razboi in toata regula. Ambele ziare s-au folosit de toate armele aflate la dispozitie pentru a improsca cu noroi in adversar:

http://www.jurnalul.ro/stire-special/patriciu-citeste-si-ciordeste-505410.html

http://www.adevarul.ro/articole/colectia-bpt-nu-este-a-lui-tuca.html

Pretextul – ambele ziare ofera in cadrul colectiei de carti Enigma Otiliei. De aici a inceput distractia.

Cea mai mare greseala este ca marketingul a inceput sa fie amestecat cu politica editoriala si cu vendetele personale. Prin aceste articole s-a dorit probabil angrenarea cititorilor in acest razboi de pe urma caruia presimt ca nimeni nu se va alege cu nimic.

Ambele ziare se pozitioneaza in segmentul ziarelor de calitate. Teoretic, un ziar quality ar trebui sa fie peste tabloide, sa emita opinii pertinente, bine documentate, sa fie impartial, sa nu se implice in scandaluri de doi bani… Practic, ultimele evenimente demonstreaza ca jurnalismul romanesc a mai scazut cu o treapta, presupunand ca mai avea de unde, iar diferenta intre ziar quality si tabloid mai este data doar de campaniile de promovare, strategia de atragere a clientilor si de pret.

Nu mai zic, oare cati cititori destepti ar fi interesati sa vada pe prima pagina a unui ziar quality articole despre scandalul cartilor?

Ma mai intreb un lucru: e clar ca publicul se va imparti, majoritatea vor cumpara Enigma Otiliei probabil de unde e mai ieftina, adica de la Adevarul. La final putini vor cumpara din ambele locuri cartile, iar ziarele vor iesi cu reputatia sifonata.

In cazul asta de ce nu a ales JUrnalul National o alta carte din patrimoniul literaturii nationale pe care sa o promoveze in locul Enigmei? Vorba aia, scriitori romani tot avem.

Recomandă prietenilor!7
Comentezi și tu ceva?

avatar
  Abonează-te  
newest oldest most voted
Notify of
mazgalici
Vizitator

Lasa ca ambele ziare vor avea de castigat de pe urma scandalului. Uite cate reclama li se face pe marginea acestei dispute.

Marius Sescu
Vizitator

Mazgalici – corect, dar cititorul? De el ii pasa cuiva?

Jurist
Vizitator
Jurist

Juridic vorbind este foarte clar ca atat Adevarul cat si Jurnalul si oricine in tara asta poate edita Enigma Otiliei fara a datora drepturi nimanui. Copyro a incasat abuziv bani de la Jurnalul, in conditiile in care opera este in patrimoniul universal:   Concret:   Calinescu moare in 1965.   Legea in vigoare Decretul 321/1965 spune clar la art.6. “drepturile se transmit prin mostenire sotului si ascendentilor autorului, pe timpul vietii fiecaruia” Art.8 “la expirarea termenelor prevazute la art 6, dreptul patrimonial de autor se stinge”   Practic drepturile au trecut la sotia sa care moare in 1993 astfel incat din 1993… Citește tot »

GM
Vizitator
GM

Sunt in totalitate de acord cu domnul Jurist si doresc sa mai subliniez inca o data : Copyro nu are nici un drept asupra operei “Enigma Otiliei”, iar Jurnalul National degeaba arunca cu noroi in Adevarul Holding, pentru ca nu  au dreptate. Jurnalul  se teme de concurenta, ei vanzand  opera la un pret mai mare decat dublu.

mariusparciu
Member

marius, ziar quality in romania? da-mi un exemplu.

Marius Sescu
Vizitator

@marius – ermmm , Flacara Iasului? 🙂

mariusparciu
Member

Exceptand Flacara :p. Ma refeream la ziarele astea mai mari, centrale.