Tot mai mulți oameni trăiesc în sărăcie, gradul de poluare al planetei e în creștere, sunt tot mai multe specii de animale pe cale de dispariție, mai multe victime rezultate în urma conflictelor armate, mai mulți emigranți, omenirea nu merge în direcția potrivită, vedem asta zilnic, nu?
Dacă vă uitați des la știri cam asta este tendința generală prezentată, mass-media scoate în evidență știrile negative, deoarece atrag atenția. Nu o să vedeți știri despre progresul omenirii, despre cum numărul conflictelor armate violente s-a redus în ultimii 100 de ani, despre cum numărul oamenilor ce trăiesc în sărăcie la nivel mondial e în scădere. Despre asta este Factfulness, Hans Rosling ne dovedește cu cifre o imagine de ansamblu mult mai optimistă a omenirii și a viitorului ei. Pe alocuri mult prea optimistă chiar. Totuși, după ce am citit cartea recunosc mai ușor manipulările din jur și tind să mă uit întâi după cifre, nu după senzațional.
Găsiți cartea pe Elefant, versiunea în engleză e 52 lei, versiunea în română e 41 lei.
Prima idee a autorului este că în loc să clasificăm țările ca în curs de dezvoltare sau dezvoltate ar fi mai eficient să le clasificăm în funcție de venituri, la nivelul 1 fiind cele mai sărace, iar la nivelul 4 cele mai bogate.
Dacă folosim clasificarea asta majoritatea oamenilor trăiesc pe undeva pe la mijloc, e clar că este loc de mai bine, toți vrem să ajungem la nivelul 4 din joc, dar autorul compară evoluția țărilor în funcție de nivelul veniturilor și majoritatea au făcut progrese enorme, unele în doar 20-30 de ani.
Exemplele și cifrele din carte sunt gândite pentru a ne demonstra că instinctele noastre ne împiedică să vedem lumea așa cum este ea de fapt. Instincte ca frica (accidentele atrag atenția, lucrurile banale nu), mărimea (cifrele trebuie puse în context) sau atracția spre extreme (un lucru e neapărat bun sau rău) ne fac să deformăm realitatea.
Pozele sunt de aici.
O altă idee importantă, pe care am mai citit-o și în alte locuri, este că creșterea economică a omenirii în următorii 20-30 de ani va veni din Asia și Africa, sunt multe țări acolo ce au recuperat decalajul și multe oportunități pentru investiții, față de Europa și Statele Unite, care stagnează.
Aș putea zice că aveți un preview în cărții cu o parte din cifrele menționate și în prezentarea de la TED:
În final, nu trebuie să mă credeți pe mine că Facfulness e o carte ce merită citită. E un bestseller recomandat și de Bill Gates, iar autorii prezintă destul de bine motivele care au dus la apariția cărții.
Cum ziceam, poate că autorul a fost prea optimist pe alocuri, de asta a și primit multe critici pentru carte, dar ceea ce a vrut să demonstreze este că în ciuda știrilor negative, omenirea a devenit mai bună, am evoluat, chiar dacă schimbările sunt mici și pot fi sesizate la scara istoriei.
Dacă citiți Factfulness să îmi spuneți cum vi s-a părut.
De cand am citit cartea am inceput sa intervin cu replici pozitive in discutii de genul „ce bine daca ma nasteam acum 200 de ani sau pe vremea lu’ nu stiu cine”. Observ ca si atunci cand vii cu argumente solide lumea e reticienta la gandul ca o ducem f bine, fara sa gandeasca logic ca e mai lejer sa calatoresti cu o masina si sa ai rufele spalate in 45 de minute decat sa mergi cu calul la rau ca sa iti speli nadragii.
Da, e un fel de nostalgie pentru vremuri pe care nu le-am cunoscut.
Cartea era in voga anul trecut, ma mir ca ai citit-o abia acum, dar e buna si relevanta oricand.
Ajung mai greu la zi. 🙂