Circulă un meme acum pe TikTok, prin afară dar l-am văzut și pe la noi, părinții pun clipuri din vacanțe alături de fetele lor, pe ideea ne învățăm fetele de mici să vadă lumea, în primul rând ca să nu fie impresionate atunci când un băiat le va invita pentru prima dată la munte sau la mare, adică le oferim niște standarde de plecare, și în al doilea rând pentru că e ok să ne expunem copiii la cât mai multe culturi și mentalități diferite de a noastră, să îi scoatem din zona de confort, să le arătăm că lumea e mare și posibilitățile sunt multe.
În primul rând, eu zic că e ok să exploreze copiii și România, când avem ocazia facem și la noi excursii, mai puțin pe litoralul românesc, unde am stabilit deja că nu merită să ne cheltuim banii. Mers la munte și pe munte, descoperit orașe noi, tot felul de atracții turistice mai mult sau mai puțin cunoscute, România are un potențial fantastic, important e să găsești oamenii și locurile faine și să nu mergi unde merge toată lumea, iar după ce le găsești să ai grijă cui mai spui despre ele. 🙂
În al doilea rând, și eu cred că atunci când călătorești într-o țară străină te dezvolți mai mult decât dacă ai sta mereu în țara ta, pentru că ești pus în situații noi, expuși la stimuli noi și creierul e turat la maxim. Înveți cuvinte noi, vezi ce se mănâncă în alte regiuni, cum trăiesc oamenii de acolo, cum gândesc, ce obiceiuri au, de ce fac lucrurile într-un fel și nu altul.
Am „furat” de peste tot pe unde am fost idei, atitudini, obiceiuri, feluri de mâncare, călătoritul ne face viața mai bună și ne forțează să creștem. Asta evident, dacă nu stăm doar pe șezlong în resort, caz în care nu contează unde te duci, că tot aia e.
În al treilea rând, călătoritul nu mai e la fel de scump pe cât credem noi, din contră, că la noi inflația din ultimii ani a fost mult peste media din Uniune. Dacă ai bani să faci un city-break în România ai bani să faci un city-break și prin Europa, căutând bilete de avion accesibile, din timp, iar dacă ai bani de sejur pe litoralul românesc poți să mergi și la frații greci, turci, italieni sau spanioli, important e să îți faci planurile din timp și să ai așteptările corelate cu realitatea, că fiecare țară are avantajele ei.
M-am uitat pe Skratch, o aplicație unde salvez țările și orașele vizitate. Fetele au văzut deja 8 țări, până la 11 și 13 ani. Vorba cuiva, eu până la vârsta lor nu cred că ieșisem din sat.
Voi cum faceți, ați numărat câte țări ați vizitat cu familia?
Bulgaria, Germania si acum in august Spania. Baiatul are 7 ani insa tot la noi ii place mai mult astfel vizitam si in Romania ori de cate ori avem ocazia, e bine sa fie o balanta totusi
Da, trebuie sa descoperim și tara noastră, dar sa găsim locurile faine cu oameni ok.
De cand avea 2 ani am inceput sa-l plimb. Austria, Ungaria, Germania, Slovenia pana acum. In Romania cate o luna la mare cu rulota in fiecare an. Se dezvolta excelent, vorbeste extraordinar de bine, mananca orice, bunicii lui zic ca dupa fiecare iesire se intoarce alt omulet. Cu sotia am facut acum 5 ani un tur de forta de 5 saptamani in care am vizitat 15 tari din camping in camping. Ceva de genul asta vom face si cu baiatul, putin mai tarziu ca-i mic deocamdata, are 3 ani.
Nice.
Mi-am dus fata in aceasta luna in nordul Moldovei… sincer, nu am cuvinte. Superb, traditie, liniste, sunt locuri asa de frumoase in tara noastra…
Calatoritul e acum mai accesibil ca niciodata…