fbpx

Vinurile noastre toate

Știu că nu îmbătrânim, ci doar ne crește valoarea, dar eu zic că îți dai seama că te maturizezi un pic când începi să consumi mai puțină bere și mai mult vin, iar calitatea devine mai importantă decât cantitatea.

În ultimii ani am descoperit că sunt fan vin roșu de mic, mai ales Fetească Neagră, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon sau Chianti de la frații italieni, iar vinurile albe ajung mai rar pe lista mea de cumpărături. Dar nu a fost asta a fost revelația principală, ci cât de greșit bem noi românii în general vinul.

Știți cum e, toți cei care produc vin, chiar și din struguri de masă, au impresia că vinul lor e cel mai bun, important e să fie servit rece sau șpriț. Nu că aș avea ceva cu șprițul, dar după ce începi să mai citești, să mai vorbești cu somelieri, să mai testezi cu propria gură, descoperi că avem mulți specialiști dar cunoștințe cam puține.

Mai jos niște greșeli făcute și de mine de-a lungul timpului când vine vorba de consumul de vin, și ce am învățat din ele.

În ce tip de pahare servim vinul – de ce pahare cu picior și nu orice pahar de sticlă

Făceam și eu greșeala asta, credeam că orice pahar e bun, important e să fie plin, dar am descoperit că paharul potrivit amplifică gustul, și asta e valabil la orice băutură, nu doar la vinuri. Vinurile se beau din cupe cu picior ca să nu fie încălzite de temperatura corpului, ce le schimbă gustul. Sunt pahare speciale pentru vin alb, roșu, roze sau spumant. Inclusiv mișcarea aceea circulară făcută înaintea servicii vinului are rolul de a potența aromele, ajutată de forma paharului.

Asta nu înseamnă că avem acasă 5 seturi de pahare diferite pentru vin, deși ar trebui, pentru că….

Vinurile albe se servesc în pahare mai mici, rotunjite, cu aspect de litera U, pentru a păstra aroma florală și a menține temperatura scăzută a vinului. Vinurile roșii se servesc în pahare mai mari, mai rotunde, cu deschiderea mai largă, care permite vinului să intre în contact cu aerul și evidențiază aromele.

Vinurile rose se beau din pahare largi la bază și înguste în partea de sus, dar merg și paharele de vin alb, iar vinurile spumane se servesc în pahare cu formă înaltă și îngustă, pentru a păstra carbonatarea.

La ce temperatură bem vinul – mai rece nu înseamnă neapărat mai bun

Specialiștii spun că vinul se păstrează bine la o temperatură cuprinsă între 7 și 18 grade Celsius, mai aproape de minime pentru vinurile albe și rose și mai aproape de maxime pentru vinurile roșii. Ideal este, însă, ca temperatura să nu depășească 13 grade Celsius, dacă vinul e păstrat la peste 21 de grade sau sub 3 grade aroma lui va fi afectată. De asta pasionații și producătorii au pivnițe și crame cu  condiții optime de temperatură, umiditate și ventilație, ori frigidere speciale pentru vin.

Nu toți pe permitem pivnițe, important e să păstrăm sticlele în poziție orizontală ca să nu intre aerul în sticlă, la o temperatură cât mai apropiată de cea corectă, iar umiditatea să fie între 50 – 80%. Cu alte cuvinte, nu lăsați sticlele de vin în soare sau în congelator.

Vinul roșu se servește la o temperatură între 12 și 19 grade, un pic sub temperatura camerei. Vinul alb se bea rece, între 6 și 13 grade. Vinul spumant se bea la o temperatură între 5 și 10 grade.

Cum păstrăm vinul după deschidere?

Dupa deschidere, vinul trebuie păstrat la rece, ferit de lumină directă sau surse de căldură. Explicația e simplă, temperatura mai scăzută încetinește procesul de transformare și menține prospețimea vinului. Și eu aveam impresia că vinul trebuie consumat cât mai repede după deschidere, eventual chiar în ziua deschiderii, dar de fapt avem timp.

Vinurile albe si roze pot rezista între 5 și 7 zile în frigider, în timp gustul se modifică un pic, pentru că oxidează.

Vinul roșu poate fi pastrat între 3 si 5 zile, la rece și întuneric, cu dopul de plută pus. Poate fi păstrat mai mult dacă are o aciditate mai crescută și un nivel al taninului mai ridicat.

În ce ordine servim vinurile la masă?

Dacă e vin de masă nu există o ordine, e doar vin, dar dacă vorbim de delicatesuri. și evenimente speciale începem cu vinul spumant, nu degeaba la evenimente invitații sunt serviți cu un pahar de șampanie sau spumant. După aceea trecem la vinurile albe, ulterior la rose și în final la vinurile roșii. Aparent mie îmi place să trec direct la final. 🙂

Evident, etapele astea depind și de preparatele servite la eveniment, dacă e o masă în familie e posibil să fie doar un spumant și un vin alb sau roze.

Ce vinuri servim, în funcție de mâncarea de pe masă

Somelierii zic că un vin bun poate potența gustul și savoarea preparatelor, și e adevărat.

Recomandările generale spun că vinurile albe seci și demiseci completează perfect carnea albă – peștele, fructele de mare și pastele. Vinurile albe demidulci și vinurile albe dulce, reci, pot fi servite la aperitive, lângă platouri de brânzeturi și fructe, sau la desert. Vinul roșu se servește lângă carne roșie – vită, porc, vânat preparat la grill. Vinurile roșii demidulci pot fi consumate și la desert.

  • Caviarul se asociază mereu cu șampania sau vinul spumant, că nu toți ne permitem să luăm vinuri din Champagne, Franța.
  • Brânzeturile merg de obicei cu vinuri albe seci sau dulci, dar cele tari, bine maturate merg și cu vin rosu – Shiraz, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon sau Cabernet.
  • Desertul se asociază cu vinuri albe si roze dulci sau demidulci ca Tămâioasa Românească, Riesling, Chardonnay, Busuioacă de Bohotin.
  • Pizza merge cu vinuri roșii seci ca Fetească Neagră sau Merlot.
  • Pastele cu sos roșu merg tot cu vin roșu sec ca Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră sau Pinot Noir.
  • Pastele cu sos alb merg cu vinuri albe seci ca Chardonnay, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc.
  • Lasagna se asociază cu vin roșu sec – Rara Neagra, Merlot  sau Cabernet Sauvignon.
  • Fructele de mare se potrivesc cu vinuri albe seci ca Sauvignon Blanc, Fetească Albă.
  • Tocănițele pot fi asociate cu vinuri seci roșii, ca Fetească Neagră sau Pinot Noir.
  • Gulașul merge cu Cabernet Sauvignon.
  • Mâncarea de varză cu afumătură merge cu un vin alb sec ca Sauvignon Blanc sau Fetească Regală.
  • Pilaful si ciulamaua cu vinuri albe seci si demiseci ca Feteasca Albă.
  • Sarmalele din carne de porc merg cu Fetească Neagră sau Pinot Noir.

Dacă e să iau cea mai importantă lecție din toate astea e asocierea paharului cu tipul de vin, sau cel puțin să fie un pahar înalt cu cupă. Al doilea lucru important e temperatura, vinul roșu se servește un pic sub temperatura camerei, dar nu rece, ca vinul alb, și eu l-am consumat mult timp rece, deci practic îi tăiam din aromă.

Voi cum serviți vinurile?

Recomandă

10 Comentarii

  1. Frumos Articol , am învățat și eu unele chestii legat de vin și cum trebuie servit vinul, mai ales după culoare .
    Mulțumesc

  2. Legat de pastrarea vinului, ideal ar fi o carafa sau dispozitiv care scoate aerul si face un usor vid in recipient.

    • Ar fi ideal, dar câteva zile rezistă sticla cu dopul de plută, închisă bine la rece. Nu mai e chiar același gust, dar majoritatea nu bem vinuri de sute de lei. 🙂

  3. Acum vreo 12-15 ani am fost la un masterclass de vin și, printre altele, am rămas cu informația: motivul pentru care vinul se bea doar după o anumită vârstă este pentru că nu avem papilele dezvoltate. La 18 ani bei cocktailuri pentru că sunt dulci și ”înțelegi” gustul, Vinul este prea complex pentru perioada asta a papilelor și efectiv nu-l poți aprecia. După ce ți-ai educat papilele cu un Aperol Șpritz, să zicem, o să înceapă să îți placă și prosecco. Excepție fac vinurile tinere, care au arome fructate, florale, intense.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *