fbpx

Au ajuns și pe la noi discuțiile despre FOMO (Fear of Missing Out), practic frica persoanelor active pe internet de a nu pierde ceva important dacă iau o pauză, dacă nu se conectează o zi. În teorie știm cu toții că nu pierdem nimic dacă dăm log out 2 zile, în practică de dimineață intrăm pe Facebook, verificăm mailurile, citim știrile online. Practic am uitat cum era pe vremea când internetul era excepția, nu regula.

Avem internet și smartphone-uri, deci practic acum putem fi conectați de oriunde. Și eu sunt un fan al tehnologiei, că ne poate ajuta să facem lucruri minunate, să ne educăm, să ne informăm, să lucrăm de oriunde, dar recunosc că poate crea și dependență, și trebuie să mai stăm din când în când doar noi cu noi, fără zgomotul ăsta constant pe fundal.

Era un sondaj anul trecut care spunea că peste 50% dintre cei chestionați se tem să nu piardă știri sau evenimente importante dacă nu se conectează o zi la rețelele sociale. Cred că numărul e și mai mare acum, mai ales printre tineri.

Față de acum 10-20 de ani avem o explozie de surse de educație și divertisment. Pe vremuri dacă voiai să te relaxezi cumpărai o carte bună sau mergeai la un film, ori citeai ziarul.

În zilele noastre e suficient să deschizi telefonul și ești inundat de opțiuni. Ce vrei să faci acum, să te uiți la clipuri cu pisici pe Youtube, să citești ultimele știri pe site-uri sau aplicații, să îți spionezi prietenii pe Facebook, să faci binging pe Netflix la ultimul sezon din serialul preferat? Și lista poate continua.

Și tocmai abundența asta de opțiuni devine stresantă, și ajungem să credem că se va întâmpla ceva grav dacă nu verificăm o zi notificările, dacă nu citim știri sau nu vedem cel mai nou serial apărut. Nu e așa, de fapt din contră, ajungem să ne relaxăm abia după ce descoperim faptul că viața poate fi trăită și mai încet, renunțând la ceea ce nu ne este util.

Cu ce mă ajută dacă stau pe Facebook ore în șir, dacă frunzăresc cancan.ro, sau dacă mă uit la clipul ăsta pe Youtube sau Netflix? Mă relaxează, mă educă, mă informează, mă face un om mai bun, sau doar îmi consumă prea mult timp, deși eu mă plâng mereu că nu îmi ajunge timpul.

Nu am o concluzie clară, dar dacă și voi vă plângeți de lipsa timpului liber și credeți că suferiți de FOMO (și eu am senzația asta uneori) probabil trebuie să ne întrebăm din când în când care sunt lucrurile ce contează cu adevărat pentru voi.

RECOMANDĂ
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  

Lasă un comentariu