fbpx

Fenomenul formelor fără fond în campaniile politice

Prin liceu se învăța un lucru fain la limba română, teoria formelor fără fond, despre cum am preluat noi românii multe lucruri din Occident fără a fi pregătiți pentru ele, din dorința de a părea mai dezvoltați, mai inteligenți, mai avansați decât suntem. Cam cum facem acum cu romgleza, folosim multe cuvinte în engleză amestecată cu română, doar pentru că e la modă. Să citiți despre formele fără fond dacă nu ați apucat, e interesant.

Care e legătura între formele fără fond și campaniile politice pentru președinție? E simplu, când un candidat nu are suficiente atuuri pentru a fi validat de popor, el încearcă să împrumute acele calități de la alte personalități, cu care se asociază, chiar dacă nu are nici o legătură cu ele.

Victor Ponta face asta intens în ultima perioadă, pagina lui de Facebook e plină de citate și asocieri cu diverse personalități iubite de români. A încercat să se asocieze cu Simona Halep pentru că e pe val, dar nu i-a ieșit, a fost ignorat de celebra jucătoare iubită de toți românii. A încercat să se asocieze cu Mircea Cărtărescu când a fost nominalizat la premiul Nobel, deși cu puțin timp în urmă îl critica. Normal, a fost înjurat de Cărtărescu, vorba aia, unde scuipi nu mai lingi. Și mai sunt și alte încercări, v-am dat doar 2 exemple recente.

Ultima încercare de asociere a lui Ponta, tot pe principiul formelor fără fond? Asocierea cu Ion Rațiu, cel care a încercat în anii 90 să îi învețe democrația pe românii, dar nouă din păcate ne plăcea mai mult zâmbetul lui Iliescu, de asta Iliescu a fost ales cu 99% dintre voturi, cu tot cu FSN-ul lui, strămoșul PSD-ului actual. Culmea e că Rațiu a fost persecutat de FSN înainte și după alegeri, dar hei, Ponta crede că tinerii din ziua de azi au uitat ce s-a întâmplat. Uite că nu am uitat.

Ponta a încercat prin mesajul postat pe Facebook să creeze impresia că și el este un politician valoros, care apreciază democrația, folosind chiar cuvintele lui Rațiu. Știm cu toții că el nu e așa, dar încearcă.

ponta-ratiu

Din păcate pentru Ponta, postarea lui a generat reacții directe din partea familiei Rațiu, pe lângă miștouri la adresa lui pe internet.

“Un singur lucru ar trebui să fie foarte clar, Ion Raţiu nu ar fi susţinut niciodată candidatura lui Victor Ponta la Preşedinţia României. Ion Raţiu a visat o România liberă, prosperă şi democratică, o Românie cu un respect adevărat pentru statul de drept. O ţară unde există respect reciproc între români, de la şeful statului până la cetăţeanul obişnuit, nu o Românie semi-dictatorială, care priveşte înapoi către ideologii şi practici neo-comuniste discreditate. Domnul Ponta nu reprezintă nimic mai mult decât moştenirea mentorilor săi, Ion Iliescu şi Adrian Năstase”.

Nicolae Raţiu fiul fostului mare ţărănist, Ion Raţiu, în Adevărul.

Nu o să vă mai zic să mergeți la vot. Știți deja asta. Nu vă mai zic nici cu cine trebuie să votați, știți deja și asta. Sper doar că noi, poporul român, am învățat ceva din greșelile trecutului și nu le vom repeta.

Sper că nu vom alege ca președinte un politician care zilnic pretinde că este altcineva, zilnic declară altceva, doar pentru a fi pe placul electoratului. Pentru că atunci când vom descoperi cine este cu adevărat va fi prea târziu pentru noi.

Recomandă

2 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *