fbpx

Test camere: fotografii făcute cu Huawei Mate 30 Pro și P30 Pro

Dețin Huawei P30 Pro de câteva luni deja, sunt foarte mulțumit de el, și dacă tot am în teste Huawei Mate 30 PRO m-am decis să fac fotografii comparative cu cele două telefoane, în diverse situații. Ideea era să văd dacă merită să alegi Mate în loc de Pro pentru camere, ținând cont și de lipsa serviciilor Google de pe Mate. Ce a ieșit vedeți mai jos.

Mate 30 Pro e primit prin Orange Smartphone Tester. Vine cu un ecran OLED de 6,53 inchi, baterie de 4500 mAh și procesor Kirin 990. În spate sunt amplasate 4 camere, cea principală fiind identică cu cea de pe P30 Pro, iar camera pentru zoom e cu 3X, față de 5X la P30 Pro.

 • Camera primară: 40Mp f/1.6, PDAF, OIS
 • Ultra-wide: 40Mp f/1.8, PDAF
 • Tele: f/2.4, PDAF, OIS
 • ToF 3D depth-sensing camera
 • Dual-LED flash
 • Video 4K, filmează maxim la 2160p/60fps

Puncte tari ale camerelor foto pe Huawei Mate 30 Pro:

 • o mulțime de moduri și opțiuni presetate, utile pentru începători.
 • aplicația camerei e foarte rapidă, focalizează instant
 • modul de noapte scoate fotografii superbe, ce par mai naturale decât cele făcute cu P30 Pro. Cred că Mate 30 Pro scoate cele mai bune fotografii noaptea, peste iPhone și Samsung.
 • textura fotografiilor făcute cu Mate e mai bună decât la P30 Pro, inclusiv la zoom detaliile se disting mult mai bine, iar culorile se apropie mai mult de realitate față de cele făcute cu P30 Pro, deși cred că vorbim de procesare software.
 • puncte bonus pentru filmarea în super slow motion.

Puncte slabe la camera foto pe Mate 30 Pro:

 • nu are mod macro dedicat, deși focalizează bine de aproape în mod manual.
 • Nu are opțiunea de selfie ultra wide, utilă pentru fotografiilor în care vrei să încapă toată gașca
 • camera frontală nu are autofocus.

Și acum să trecem la fotografiile comparative, în stânga sunt fotografiile făcute cu Huawei Mate 30 Pro, în dreapta cele făcute cu P30 Pro. Aveți și watermark cu modelul de telefon folosit la fiecare fotografie.

Fotografii de zi

Fotografii panoramice

Fotografii de noapte

Macro (mod dedicat la P30 Pro, focalizare la Mate 30 Pro)

Portrete

Fotografii cu zoom optic, de la 1X la 5X

Selfies

Filmare în super slow motion cu Mate 30 Pro

Concluzii la testul foto: Modelul anterior, Mate 20 Pro. avea o cameră foarte bună, iar sistemul folosit pentru Mate 30 Pro e și mai bun, se simt îmbunătățirile atât la fotografiile pe timp de noapte, la fotografiile ultrawide și cele normale, inclusiv în aplicația camerei foto și pe partea de procesare software. Chiar dacă unele fotografii sunt intens modificate software senzația este de fotografii naturale. Un test mai detaliat al camerei găsiți pe DXO.

Totuși, eu mă așteptam ca sistemul de camere foto să fie cu muuult peste Huawei P30 Pro, speram să merite costul suplimentar și problemele legate de lipsa serviciilor Google.

Adevărul este că sistemul de camere e mai bun, chiar senzațional, se vede progresul, dar în continuare îmi e greu să găsesc justificări pentru a alege Mate 30 Pro față de P30 Pro, sau dacă ne uităm peste gard, alte telefoane premium la costuri similar cu Mate (iPhone 11, Galaxy Note 10).

Camerele mai bune, poate chiar cele mai bune, nu compensează faptul că pentru a avea acces la serviciile Google pe telefon trebuie să instalezi aplicații din alte surse, și inclusiv Google a menționat riscurile asociate acestui proces. Ăsta e adevărul, în ziua de azi softul contează la fel de mult ca dotările hardware

Mate 30 PRO e cel mai bun telefon scos de Huawei de până acum, dar a fost lansat la apogeul războiului între Statele Unite și China, lansarea lui a picat prost. Întrebarea e simplă, ați plăti pentru el 2700 lei la abonament sau 3870 lei, cât e acum la Orange la liber?

Recomandă

4 Comentarii

 1. Nu mi se par diferente foarte mari nici intre mate 20 pro (pe care il detin de 1 an deja) si intre mate 30 pro (pe care voiam sa il achizitionez). Cred ca mai astept o noua gama, poate se va rezolva conflictul intre Google si China.

  • Din păcate nu cred că se va rezolva prea curând. Pentru aplicațiile Google Huawei va încerca să vină cu alternative, pentru restul aplicațiilor să sperăm că vor începe să lucreze direct ei cu developerii. Să știi că dacă te uiți la poze pe net nu par mari diferențele, dar în experiența de utilizare live se simte progresul, și la utilizarea de zi cu zi și în experiența camerei foto. Dar ai dreptate, nu se justificîă upgrade-ul, dacă aveai Mate 10 Pro (cum am avut și eu) diferențele meritau să treci la modelul de anul ăsta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *