Frica de a fi sărac

Mă gândeam la o chestie, apropo de frica de a rămâne fără bani. Majoritatea celor din generația noastră, să zicem între 30-45 de ani, și-au văzut părinții chinuindu-se să supraviețuiască în anii de tranziție și acum, chiar dacă am ajuns să câștigăm bine, să ne descurcăm în viață, ne este greu să depășim mentalitatea de sărac. Nu mă refer la faptul că trăim în sărăcie, ci că nu știm cum să gestionăm banii, cum să îi protejăm și investim pentru a ne asigura un viitor confortabil. Gândim doar pentru azi.

Primul instinct când începi să ai mai mulți bani e să îi spargi, probabil pentru a compensa lipsurile, a arăta celorlalți că o duci bine. Mâncat pe la restaurante mai scumpe, vacanțe în locații exotice, mașini de fițe, haine de firmă și așa mai departe.

Dacă reușești să treci peste etapa asta, de a cheltui bani doar ca să arăți că ai cu ce, începi să înveți mai multe despre bani, să înțelegi că banii nu sunt un scop, ci doar un mijloc, că nu contează ce arăți lumii, ci să dormi bine noaptea, știind că vei fi ok și în viitor.

Și dacă înveți destul treci de perioada în care cheltuiai banii aiurea la cea în care începi să îți planifici viitorul, să te bucuri și de ziua de azi, gândindu-te și la ziua de mâine.

Asta e etapa în care înveți să faci diferența între un lucru scump, dar care își recuperează investiția în timp deoarece te ajută să fii mai eficient sau e mai bun, mai rezistent, mai rapid și un lucru scump, dar inutil. E etapa în care înveți că e ok să cheltui, dar trebuie și să economisești. Și nu e suficient să pui bani deoparte, trebuie să înveți să îi înmulțești, banii sunt făcuți să circule.

Faza este că noi ca popor nu prea avem educație financiară, și majoritatea când dăm de bani rămânem blocați la prima parte, cea cu cheltuitul, sunt puțini cei care trec la etapa în care învață să folosească banii pentru a își construi un viitor mai bun.

Zic bine?

Recomandă prietenilor!
  • 37
  •  
  •  
  •  
  •   

3
Comentezi și tu ceva?

avatar
  Abonează-te  
newest oldest most voted
Notify of
Doc
Vizitator
Doc

Ai dreptate .Nu prea știm să înmulțim banii.îi dăm pe tot felul de prostiuțe.Ne spargem in figuri cu ei, inloc să-i investim . Oportunități sânt dar trebuie căutate.

Alex Neagu
Vizitator

Chiar azi vorbeam despre subiectul asta cu mama. Si am ajuns in mare cam la aceleasi concluzii.