Fumatorilor, statul (nu) va vrea sanatosi

Statul roman castiga bine de pe urma fumatorilor. De fapt chiar foarte bine, aproximativ 2 miliarde de euro, datorita accizelor uriase impuse pentru tigari. Cele doua miliarde de euro intra in buzunarele statului pentru ca aproape 50% din populatia Romaniei este fumatoare.

Cat se fumeaza in Romania?

In fiecare zi, in Romania se consuma 89 milioane de tigari. Ati citit bine, 89.000.000 tigari. Mai exact, suntem pe locul doi in Europa ca numar de fumatori. Daca e sa privim lucrurile din aceasta perspectiva, ar fi de inteles campaniile anti-fumat. restrictionarea fumatului in locurile publice, in trenuri si recentele imagini care au inceput sa apara pe pachetele de tigari. Discutam cu un designer si acesta chiar imi spunea ca prea se vede ca sunt trucate, nu ar speria decat un copil de 5 ani. Sau poate nici pe acela, daca deja fumeaza.

Din cele doua miliarde de euro pe care statul roman ii produce anual de pe urma fumatorilor din taxe, doar 0,4% se intoarce inapoi la clienti. Cu toate astea, statul afirma ca el doreste sa descurajeze fumatul, urmarind sa scada numarul decesurilor cauzate de fumat. Insa ceva e putred la mijloc!

E foame de bani din accize

Sa fim seriosi, daca voi ati avea un business care aduce anual doua miliarde de euro, v-ar interesa sa scadeti valoarea lui? Nu, nu cred ca v-ar interesa! Nici statul nu e interesat de asa ceva, dar, la presiunile UE, trebuie sa mimeze acest interes fata de sanatatea fumatorilor. Nu pot spune pe fata: Mai, ni se rupe de voi, fumatorii, daca muriti. Important e ca iese banu’!

Cum descurajam fumatorii

Partea cea mai tare e ca descurajarea fumatorilor nu se face prin realizarea de campanii anti-fumat cat mai eficiente, cu un impact puternic. Statul doreste sa descurajeze fumatorii prin cresterea accizelor la tigari! Deocamdata, in Romania inca e bine. Pachetul de tigari e aprox 1,80 euro. In Europa media e de 3-3,5 euro, si preturile mai cresc inca. Fara indoiala, vom ajunge si noi acolo. Iar banii pe care fumatorii ii vor plati in plus sigur nu se vor intoarce inapoi la ei, ci vor intra tot in buzunarele statului.

In concluzie, cine mai zice ca statul e interesat ca romanii sa se lase de fumat?

Recomandă prietenilor!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
6 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Andrei Monciu

atunci pot spune bucuros ca nu sunt fumator

brindushi

Demarasera la un momentdat cei de la nu stiu ce minister/organizatie o campanie pentru avertizarea accidentelor rutiere (sau era chiar Politia 😕 )…si dadeau cei de la TVR o reclama cu niste copii care mor in accidente rutiere…mi s-a parut de impact….dar reclamele alea nu le vedeai si pe PRO Tv (vedeai in schimb stirile de la ora 5 🙄 ) eu zic ca ar trebui demarata niste campanii de genul…nu-s fumatoare…si n-am reusit pana acum sa conving un fumator sa se lase,dar pozele de pe pachete nu cred ca au mare efect … altele ar trebui sa fie metodele… Citește tot »

Marius Sescu

Pai campania aia ar trebui finantata tot din banii din accize, nu?

Cristina

Si totusi inca nu sunt bani in bugetul statului. Sau sunt, dar bagati in buzunarele cui nu trebuie.

brindushi

contabiliceste se platesc doua accize la tigari : una ad valorem (functie de pretul maxim de vanzare) si acciza specifica (la 1.000 tigarete si exprimata in Euro)…am tot cautat sa gasesc exact nivelul accizelor … tin minte oricum ca accizele reprezinta aproape jumatate din pretul de vanzare…normal ca statul castiga…dar de asta si cresc preturile…pentru descurajarea consumului…asta e principiul produselor accizabile…sa ajunga pretul tigarilor la nivelul UE poate n-o sa mai aiba pustii de 16 ani de unde sa dea 8 lei pe pachetul de tigari in fiecare zi…

Marius Sescu

Cred ca de aia creste si pretul motorinei, pentru descurajarea consumului…sigur.