E o discuție pe bloguri despre un tip care fură articole și le publică pe blogul lui, cuvânt cu cuvânt. Credeam că am trecut de faza aia, dar se pare că mereu apare câte un blogger care ignoră faptul că informația circulă repede online, iar internetul nu uită, chiar și după ani de zile. Amuzamentul e și mai mare întrucât tipul a copiat până și pagina Despre de pe alt blog. Nu dau linkuri, nu ăsta e scopul articolului, deși a preluat și din articolele mele.
Ideea e în felul următor: e în regulă să furi idei, să combini idei din mai multe surse, să îmbunătățești ideile altora până ajungi la ceva nou, 99% unic. Cel puțin eu așa văd lucrurile. Problema apare de obicei atunci când în loc să furi idei, furi texte. În loc să vii cu ceva în plus, tu dai copy/paste.
Foto: Back view image of businessman via Shutterstock
Nu fura munca altuia, inspiră-te din ea pentru a crea ceva unic. În loc să preiei un text mot-a-mot de pe un blog preia ideea principală, abordeaz-o dintr-un unghi nou și oferă informații suplimentare. În loc să furi ideea altuia pentru un startup vezi ce mai este la căutare pe nișa aceea, încearcă să îmbini ma multe trenduri pentru a veni cu ceva în plus. În loc să furi un design pentru o machetă vezi ce s-a mai făcut în alte domenii și cum poate fi folosit pentru designul tău. În loc să faci o reclamă video plecând de la o altă reclamă video făcută de străini vezi ce a prins în reclamele lor, de ce le-a distribuit lumea și cum poți încorpora acele elemente în reclama ta.
Noi ca specie ne-am dezvoltat învățând unul de la altul, prin imitație. Am preluat idei, obiceiuri și le-am îmbunătățit, crescând mereu miza, până am ajuns aici. De aceea zic că e ok să te inspiri de la altul pentru a crea ceva nou, diferit, mai bun, dar nu e ok să preiei munca altuia și să îți pui numele tău pe ea, fără a veni cu nimic în plus. Bonus, chiar dacă te inspiri, menționează sursa, acolo unde e cazul. Nu te costă nimic.
Voi cum credeți că e corect?
Mda…ai dreptate. Toata lumea se inspira, in special din Wikipedia 😀
Cred ca cei care dau copy-paste nu realizeaza ca vor fi taxati de nenea Google, ori ca vor fi prinsi de bloggeri copiat, trecand ani buni pina cand lumea (ori internet) ii va ierta.
Cand scriu articole, si am mai multe surse de inspiratie, prefera sa pun sursa. Atunci cand am poze pun sursa sub poza.
Cateodata inserez un link din Wikipedia pentru unele cuvinte care sunt mai tehnice ori par interesante si cred ca oamenii ar dori sa afle mai multe informatii.
Daca cineva mi-ar copia un articol (am patit-o si eu ), cuvant cu cuvant, l-as crede penibil. Articolele sunt scrise in propriul stil, chiar si cu greseli gramaticale. Cat de penibil poate fi cineva care imi copie greselile.
Se cheamă că ești atât de bun încât până și greșelile tale merită să fie copiate. 🙂
M-am inecat, in timp ce imi beam cafeaua.
Citesc blogul tau, plus inca cateva romanesti, de ceva ani, iar cu cat trece timpul, citind si scriind imi dau seama de greselile pe care le fac, de ce trebuie sa imbunatatesc ori pur si simplu stiu ce e la moda (acum sunt la moda infograficele) si e trist cand cineva vine si isi insuseste toata munca si experienta ta.
Poate unii o fac din greseala, poate e prima oara. Dar daca e constant atunci trebuie taxati.
Razvan, trebuie sa intelegi ca esti un adevarat “mentor” pentru el. SI tu si Marius. Daca-mi permiti Marius, voi pune un link legat de tipul cu SM copy-paste: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3724432365780&set=a.1006179531158.589.1725019866&type=1
Spor la ras!
Când e ok să furi? http://t.co/YCOMOcL1mj
Sunt de acord cu ceea ce ai scris in articol. Din pacate observ ca copy paste e la moda si nu se specifica sursa.
Nu e o rusine sa copiezi daca, mentionezi sursa si pui ghilimele pentru a se chema corect citat.
O zi buna
Se intampla si la case mai mari, dar exista solutii: http://jurnal.artvisiona.ro/articole/freelancer-liber-profesionist/cum-sa-ti-aperi-drepturile-de-autor-online/