Huawei versus Google – e vorba doar despre bani

A sărit lumea repede în sus că vai, Huawei e terminat, Google le-a blocat accesul la Android, deci adio vânzări. Între timp au mai negociat 90 de zile perioadă de grație, până ce stabilesc chinezii cu americanii câți bani vrea fiecare. Totuși, după cum remarcă și Eftimie, problema nu e spionajul, în fond Google și Facebook ne spionează de știu tot despre noi, de la ce mâncăm la micul dejun până la ce gânduri murdare avem seara la culcare, gen Ok Google, arată-mi cum se va termina Game of Thrones. Tot războiul ăsta economic e legat de bani, americanii și-au dat seama că depind cam mult de chinezi pentru producție (ca tot restul planetei de altfel), și vor măcar să mai scoată niște bani, să mai bage niște taxe.

Am râs la faza cu Huawei care dezvoltă un sistem de operare propriu, Hongmeng OS, și nu e vorba doar de nume. Google a avut nevoie de 10 ani ca să aducă Android unde e, cu miliarde de dolari investiți, iar un singur producător de telefoane nu poate impune consumatorilor ce sistem să folosească. Mai țineți minte Nokia, când credea că Symbian e viitorul telefoanelor? Istoria se repetă…

Realitatea e că suntem comozi, majoritatea folosim frecvent 20-30 de aplicații, jumătate sunt de la Google, jumătate de la Facebook, dar toate sunt făcute de americani. Un developer de aplicații nu se apucă să facă el o versiune specială a unei aplicații pentru un sistem de operare chinezesc, care nu va prinde în vest.

Indiferent de cum vor negocia americanii cu chinezii, Huawei va supraviețui. Jumătate din vânzările lor de telefoane vin din Asia, unde nu au nevoie de aplicațiile și serviciile Google, că oamenii de acolo au alte preferințe. Totuși, pentru partea asta de lume Huawei depinde de Google. Oricum ar fi, eu presimt că vor ajunge la o înțelegere, deci nu vă grăbiți să vă vindeți telefonul Huawei pentru a trece pe iPhone, care e tot de chinezi făcut, dar cu soft american.

În final, e vorba doar de bani. Alte opinii, păreri?

Recomandă prietenilor!
  • 40
  •  
  •  
  •  
  •   

4
Comentezi și tu ceva?

avatar
  Abonează-te  
newest oldest most voted
Notify of
Doc
Vizitator
Doc

Totul incepe și se sfârșește la Bani .Iar aici e vorba de Mulți ,Foarte Mulți.Oricum in perioada de grație de 90 de zile au timp să se înțeleagă.

Theodor
Vizitator
Theodor

Mda, idea principala e adevarata – banii. Duh. Dar outcome-ul nu va fi neaparat cel pe care il pronostichezi tu. Intai, Google poate sa nu vrea pur si simplu bani, vrea sa le puna bete in roate unor rivali dar se va intoarce impotriva lor: acum ca le-a dat idea sa isi faca propriul lor sistem de operare, Huawei nu se mai intoarce la Android nici pe gratis – si bine fac. Faci si cateva greseli. 1. Scopul principal al Huawei nu este “impuna” sistemul lor de operare (desi, evident, nu i-ar deranja). Ofera pur si simplu un alt sistem… Citește tot »