Iasul, oras cosmopolit

Pana nu demult, singurii straini pe care ii vedeai pe strazile din Iasi erau studentii arabi de la Universitatea de Medicina si Farmacie, o traditie veche la Iasi. Arabii aveau petrol si bani, si isi trimiteau copii in Iasi sa devina doctori ( sau macar sa pompeze bani pana isi luau diploma ).

Dupa Revolutie, au inceput sa apara si investitorii ( mai putini fata de alte orase, e adevarat, dar avem ceva nemti, englezi si mai ales italieni ). Acum, datorita crizei din domeniul constructiilor, au inceput sa apara si alte natii. La Palas sunt 300 de chinezi care lucreaza pe santier si la viluta lui Dascalu. ( da, stiu si ca a fost unul din ei bolnav de malarie ). In Green Park lucreaza muncitori turci si bulgari. Prin universitatile iesene se deruleaza schimburi de studenti cu alte universitati straine, si nu e ceva foarte ciudat sa mai vezi cativa negrisori pe strada. In concluzie, as putea spune ca avem destui straini in Iasi, si locuitorii sunt obisnuiti cu ei. Dar nu e chiar asa!

Azi am vazut un grup de 30 de chinezi, care se plimbau pe Stefan cel Mare. M-am uitat la ei o secunda, mi-am dat seama de unde sunt, si cam atat, mi-am continuat drumul, nu era o mare chestie. In schimb, multi dintre trecatori se opreau si se uitau la ei de parca erau niste ciudati, iar chinezii se simteau intimidati, logic.

Se vede ca in Iasi turismul inca mai are de crescut. Daca am avea si noi portia noastra zilnica de turisti japonezi, nemti, americani si alte natiuni, asa cum se intampla in orasele in care turismul este considerat o prioritate, poate lumea nu s-ar mai uita asa mirata la strainii. Oare cand va ajunge Iasul un oras cosmopolit, iar locuitori nu se vor mai uita la cineva de alta culoare a pielii ca la urs?

Recomandă prietenilor!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
5 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Andreea Marc

Am fost aseara in Gima, la Hala. Printre cumparatori si un grup de vreo chinezi. Aceeasi reactie pe care ai observat-o si tu: mi-am dat seama de unde sunt si am trecut mai departe. Insa lumea se uita destul de lung la ei.

Nu o sa uit niciodata o faza de acum multi ani de zile cand o baba si-a facut cruce pe strada la vederea unui grup de tineri negri. Au trecut atatia ani si lumea inca se uita ca la cel mai inedit lucru posibil. Macar de i-ar trata ca pe niste oameni.

Marius

Dau leapsa subiectului “Blogosfera influenteaza politicul?” mai departe lui Ioan T. Morar (morar.catavencu.ro), visurat (visurat.ro) (incerc apa:) si bloggerilor ieseni Ciprian Gavriliu (http://www.cgavriliu.com), Marius Sescu (http://www.mariussescu.com) si Pufan (http://ppuuffaann.blogspot.com). Multumesc.

Mystique

hehe, in ct vad non stop negrii, ei cel putin sunt deja parte din decor ca sa nu mai spun de chinezi care ne asalteaza tot timpul, nemtii care vin insa doar vara. Ungurii sunt insa specia pe care nu o sa o accept niciodata si stau pe litoralul nostru si ai draq se mai si simt bine.

cipoc

marius..au venit si ei sa munceasca pe un salar mai bun..:))

lory

:)), mai ca …parca asa e, adik nah..nici mie nu mi plac ungurii da ce sa faci…:D..ce ai face daca i fi presedinte?:D:))(in legatura cu ei),,..