Unul din lucrurile care prind foarte bine la romani sunt mocaciunile sau gratuitatile, depinde cum vreti sa le spuneti. Incepand de la pomenile electorale gen pix, carnetel, stick de memorie sau telefon cu cartela pentru a il suna pe Vanghelie, pana la ofertele promotionale gen cumperi 3 produse si al patrulea este gratuit.
Desigur, in ultimul caz, producatorul acelui produs este multumit pentru ca te-a transformat in clientul lui fidel pentru o perioada mare de timp, poate chiar si un an, tu esti multumit pentru ca ai impresia ca ai facut o afacere buna, deci toata lumea e multumita, mai mult sau mai putin
Totusi, cele mai tari concursuri, promotii, sunt acelea in care nu trebuie sa faci nimic. Nu trebuie sa cauti sub capace codul nu stiu care, nu trebuie sa trimiti trei etichete intr-un plic la o casuta postala, nu trebuie sa colectionezi zeci de abtipilduri. E genial un concurs de genul asta nu?
Cel mai recent exemplu de acest gen l-am vazut la Cosmote, prezentat in afisul de mai jos:
Cosmote – pe scurt
Cosmote a intrat pe piata romaneasca unde deja se bateau doi giganti, Vodafone si Orange. Strategia a fost de atragere a segmentului tinar, pentru care calitatea convorbirii si a serviciilor conteaza mai putin, in favoarea tarifelor mai mici. O strategie care a functionat, Cosmote a reusit sa stranga peste un milion de clienti.
Sunt insa cateva probleme grave. Ei nu au reusit sa prinda o licenta 3G, asa ca au incercat i-mode-ul, care a fost si este un fiasco, ca alternativa. Pierderile sunt in continuare cu mult peste venituri, asa ca ei trebuie sa determine utilizatorii sa vorbeasca cat mai mult, mai ales datorita tarifelor mici practicate.
Pentru ca de aici vin banii, din convorbiri. Si asta se face desigur, prin concursuri in care li se spune utilizatorilor ca nu trebuie sa faca nimic pentru a castiga, doar sa vorbeasca la telefon. Cel mai interesant este ca sunt sigur ca sunt mii sau chiar zeci de mii de utilizatori care chiar au intrat in joc, vorbind de mama focului, in speranta ca vor castiga cei 20.00 euro. Desigur, ei nu fac nimic, doar vorbesc la telefon, iar si iar si iar….
Despre calitatea semnalului la Cosmote nu zic nimic, pentru ca opiniile sunt prea impartite.
Dilema
Romania, tara a tuturor posibilitatilor, oare cati ani vor mai trece pana cand romanii se vor indeparta de mirajul imbogatirii peste noapte si vor pune osul la munca cu adevarat?