fbpx

M-am înșelat cu Codurile QR

La cât de multe coduri QR am scanat peste tot în ultima perioadă trebuie să recunosc că m-am înșelat prin 2011, când spuneam că nu înțeleg utilitatea lor.

În perioada aceea codurile QR erau folosite mai mult ca artificiu de marketing, păreai trendy dacă băgai un cod de scanat pe undeva, de exemplu mulți le puneau pe cărțile de vizită, chiar dacă aveai deja toate informațiile despre aceea persoană scrise, sau le foloseau în locul adresei site-ului, deși era mai simplu să scrii wwww…

Între timp a venit pandemia, toată lumea a descoperit că e un pic germofobă și preferă să nu mai atingă chestii, iar codurile QR au început să fie folosite peste tot, dar de data asta chiar au utilitate practică.

Aproape toate restaurantele au început să aibă meniuri digitale accesibile prin scanarea unui cod QR de pe masă, multe din ele au renunțat chiar la meniurile tipărite. Nu mai zic de food trucks, astea au doar coduri QR. Și asta e doar la prima vedere.

Prin muzee găsești tot mai des coduri QR care te duc direct la pagini cu informații despre exponate sau la ghiduri audio utile.

Am văzut integrări faine și la livrarea de colete sau prin fabrici în zona de producție, dar cea mai bună utilizare a unui cod QR mi s-a părut cea folosită recent pe aeroportul din Roma, dacă scanai un cod QR de pe un panou ș introduceai numărul zborului tău primeai în timp real actualizări pe WhatsApp despre zborul tău – la ce poartă e îmbarcarea, dacă are întârzieri etc.

Voi găsiți utile codurile QR? Unde le folosiți?

Bonus, Google vrea să înlocuiască sms-urile cu coduri QR, pentru a verifica conectarea la Gmail.

Recomandă

7 Comentarii

  1. Totuși, un exemplu de asa nu ar fi o reclama pe autostrada pe panourile acelea mari. Cum are/avea o mare companie de retail la care sunt angajat. Un cod qr pentru instalarea aplicației… mind-blowing. Pe autostrada, 130km/h și sa stai sa scanezi aplicația. O minte luminata comunista a doamnei de la marketing. Altceva nu mai știe…

  2. Nu am scanat niciun astfel de cod până acum și nici nu am de gând. Nu vreau să fiu dependent de telefonul inteligent.

  3. Cel mai des scanez la City Grill, acolo unde mănânc de obicei la pauza de prânz.

    Am mai scanat în magazine să aflu mai multe detalii despre produse. O idee faină, mai ales că nu poți pune toate specificațiile unui produs pe 5 cm de etichetă clasică.

    Nu țin minte să mă fi riscat la chestii interactive. Bântuia o perioadă prin București un QR code și nu am avut curaj să-l scanez să văd unde mă duce. :))

  4. Au foarte mare utilitate practică în zone industriale, etichetarea unica a unui singur produs (de exemplu, fiecare cutie de medicamente eliberate cu reteta din orice stat UE are un cod unic, care este decomisionat dintr-o baza de date europeana in momentul eliberarii catre pacient, scăzând foarte mult riscul medicamentelor contrafăcute, si putând urmări trasabilitatea pe întreg lanțul de aprovizionare)
    Personal, am vazut puține restaurante care au meniul prin cod QR, dar mi se pare interesant, mai ales ca nu ne mai aduce 2 meniuri la 4 persoane, si se uita fiecare in telefonul lui.
    Am mai folosit codul QR la sincronizarea diverselor aplicații de pe un device pe altul.
    Alte utilizari momentan nu am vazut.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *