fbpx

Întrebare despre software

Să spunem că ați ajuns la nivelul unde vă permiteți să plătiți pentru programele utilizate, fie că e vorba de sistemul de operare, programul de editare foto sau video ori banalul Microsoft Office. Dacă ați ajuns aici probabil ați câștigat bani datorită programelor folosite și ați înțeles că dezvoltatorii lor trebuie să câștige și ei, pentru a continua dezvoltarea softurilor.

Totuși, e greu să explici faptul că și softul costă cuiva care folosește calculatorul doar pentru navigare pe internet, joculețe și filme, divertisment adică.

O licență pentru Windows  7 Home Premium OEM costă 499 lei, nu e o căruță de bani, dar cum explici asta unei persoane care cu greu s-a chinuit să strângă 1000 de lei pentru a cumpăra un laptop decent, ca să intre și el în rândul lumii? Cum îi spui că trebuie să mai plătească încă jumătate din suma investită în hardware pentru sistemul de operare? Nu mai zic de restul programelor. Îți va spune imediat că găsește rapid un link de download cu tot cu serial number sau crack cam pentru orice.

E ciudat că deși există Mandriva Linux, MeeGo, Open Office, Gimp, Virtual Dub, găsim alternative gratuite și decente cam pentru toate programele pe bani, suntem obișnuiți încă de la început, de când facem primul clic de mouse, să folosim versiunile piratate ale programelor plătite. De exemplu primul sistem de operare folosit de mine a fost Windows, primul editor de text Microsoft Word, primul program de editare grafică Corel Draw, primul soft de editare video Camtasia. În timp am descoperit și programele gratuite, dar asta pentru că am căutat eu alternative.

Poate pentru că există mentalitatea că dacă e pe bani e mai bun, dar de câte ori v-a spus cineva că pentru softul pe care îl folosiți știe el o alternativă gratuită, cel puțin la fel de bună?

Revenind, cum convingem pe cineva care abia are bani de laptop să plătească pentru software?

Recomandă

9 Comentarii

 1. Gimp nu este Photoshop, Inkscape nu se compara cu Illustrator sau Corel, Open Office e Ok, dar nu e MS Office. nu sunt nici macar apropiate de cele cu bani, sigur nu sunt “cel putin la fel de bune”. In rest is de acord cu tine 🙂

 2. in romania e foarte greu sa-l convingi sa cumpere windows cu licenta..ce ai putea face totusi e sa-l convingi sa achizitioneze un laptop/calc cu windows preinstalat..
  asta in privinta windows..
  cat proveste celelalate programe de care mai ai nevoie e greu, foarte greu

 3. @cipoc – când vezi că lumea se uită la laptopuri cât mai ieftine, e cam greu să îi convingi să cumpere unul cu Windows Preinstalat, chiar dacă diferența e de 300 lei.

 4. daca stii cum sa pui problema e posibil sa mai prinzi cate ceva..
  mai greu e la office sau corel care sunt softuri destul de costisitoare ca pret

 5. Programe gen Corel sau Photoshop au prețul imens justificat prin faptul că se adresează unei industrii unde se fac bani cu ele. Adobe Creative Suite costă peste 2000 de euro, bani pe care îi deduci din taxe și impozite dacă nu locuiești în România, țara unde dacă reinvestești profitul tot plătești impozit pe el.

 6. E cam greu, dar totusi nu este imposibil. Si oricum, este o investitie LONG TERM asta cu Windows-ul. Dai un ban dar il folosesti fara probleme si nu te doare capul deloc.

  Eu unul am home premium si ultimate – licente + Office

 7. Uniii spun ca e greu de convins romanul sa plateasca un program pentru ca e obisnuit sa-l obtina pe gratis, piratat. Cred totusi ca preturile softurilor e prea mare, si de aici nemultumirea: socoteam zilele trecute cu colegii care ar fi pretul minim la care un joc precum Diablo 3 ar aduce totusi profit, estimand cati developeri au scris cod, cat timp au lucrat, cati oameni il cumpara etc. Si am ajuns la concluzia ca jocul de mai sus ar aduce profit chiar si daca s-ar vinde cu 25 de lei. Insa la noi se vinde de 10 ori mai scump.
  E greu: eu sunt pentru apararea drepturilor de autor (cumparat muzica, mers la filme si chiar si cumparat softuri), dar cat timp cei ce le vand nu vor face un compromis si nu vor scadea marja de profit, nu vad sa se schimbe in bine situatia.

 8. Cam greu sa schimbi mentalitatea omului. Dupa cum ai spus si tu daca el abia a strans de un laptop/PC cam greu sa-l convingi sa mai dea un ban si pentru soft, unele fiind si foarte scumpe, ce sa mai zici de muzica, filme si altele. Si daca tot suntem la capitolul softuri gratuite recomand Eclipse pentru programatori, Aptana Studio pentru dezvolatorii de aplicatii web, Google Docs/Drive pe post de office (online), Mono Developer pentru .Net si C#, Gimp, Open Office, pe care le-ai precizat si tu.
  Folosesc aplicatiile mentionate si sunt foarte multumit de ele. La partea cu sistemul de operare este mai greu sa treci la Linux, dar cu timpul de obisnuiesti.
  Nici eu nu pot sa ma despart de Visual Studio, ma bucur in schimb ca am licenta la el.
  Mai vreau sa adaug faptul ca studentii au parte si de licente la sistemele de operare Windows si la anumite programe (pentru Office nu am gasit). Sunt incheiate niste contracte cu facultatile (nu toate ce-i drept) la care ei sunt inscrisi. Daca este cazul merita sa va interesati.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *