Locuri pe care trebuie să le vezi, chestii pe care trebuie să le faci
De vreun an de zile stau mai mult pe loc, adică în Iași. Datorită unor circumstanțe foarte fericite, adică fetița noastră, Diana, care a făcut de curând 7 luni, în ultimul timp am călătorit mai puțin decât ne-am fi dorit. Știu ce se spune, copiii mici nu sunt un impediment în excursii decât dacă tu crezi asta, dar am considerat că e mai bine așa, să o luăm ușor cu ieșirile.
În timpul ăsta colecționez locuri în care vrem să mergem, lucruri pe care vrem să le facem. Am un folder cu linkuri, articole despre locuri din România și de afară și tot adaug acolo, pentru că vreau să merg și știu că o să merg cândva în toate locurile acelea. De preferință, cât mai curând.
Mă uitam la albumul ăsta de pe Facebook – 273 locuri de vazut in Romania și mi-am dat seama câ în final cu asta rămâi în viață, cu experiențele din locurile vizitate, cu amintirile care nu se uită.Nu pot să nu îmi amintesc de vara lui 2009, când am făcut 3 sferturi din România cu mașina și am descoperit ce minunată e țara asta, dacă lași la o parte bârfele proaste și privești România cu ochii însetați de cunoaștere.
Uitați pantofii și hainele de firmă, uitați nopțile petrecute în cluburi de fițe, uitați goana după ultimele gadgeturi. Toate astea trec. Când veți avea 70 de ani și veți privi în urmă nu vă veți aminti ce blugi mișto aveați la 25 sau ce telefon ultimul răcnet, dar vă veți aminti călătoria aia prin toată Europa făcută într-o vară toridă, săptămâna aia petrecută pe o plajă din Mallorca cu apa limpede și nisipul fin, drumețiile din weekend pe poteci ascunse din Carpați. Chestiile astea nu se uită. Posesiunile materiale vin și trec, experiențele rămân.
Investiți în experiențe, nu în lucruri. Peste ani, privind în urmă nu veți regreta că ați urmat sfatul meu. Numai zic.
Asa-i… experientele astea sunt cele care raman. Eu si acum imi aduc aminte exact iesirile de acum 3 ani din Piatra Craiului sau din Rodna… Trasee obositoare, periculoase, lungi, dar e frumos, se merita efortul.
Am un prieten care face trasee montane si are rucsac special pentru cea mica. Si au scos-o la aer cand aproape sa faca un anisor. Copilul cu siguranta are niste plamani mai puternici decat oricare altul la cat aer tare a tras.
Intradevar, un copil nu e un impediment in calea unor experiente de calatorie in familie, ba chiar le face parca mai…contemplative 🙂
Am vazut si eu parinti cu bebelusi in rucsace de genul prin Ceahlau. Daca e vb de traseu de 1-2 zile, nu prea ai nevoie de multe bagaje, asa ca poti sa cari bebelusul in spate fara nicio problema 🙂 Ce poate fi mai fain decat sa-l inveti de mic cu muntele?:)
Total de acord! Sa ne impartasesti si ce mai ai pe lista de vazut din tara!
Delta Dunarii, toata Dobrogea si manastirile din Maramures, unde am fost dar pe fuga. Dupa aia as lua Carpatii la rand, dar pe jos, macar 2-3 trasee.
Salut!
As recomanda si eu un “drum” de pus pe lista. Mie mi-a placut foarte mult. Am mers cu trenul, dar poti merge si cu masina: valea Jiului.
In Carpatii Meridionali sunt vreo 4 vai:
– argesului
– oltului
– jiului
– prahovei
Valea Jiului e cea mai faina… poti face si un popas la Manastirea Lainici, unde 🙂 poti manca un bors de fasole gratis. Mie mi-au dat si felul doi, prin 1999, cand am fost la ei.
Si noi l-am dus pe Dragos la munte cand avea nici 3 lunite si a fost super, apoi in Italia, Anglia, la mare… are si pasaport :)) iar pana sa faca 1 an mersese deja cu toate mijloacele de transport posibile. Nu e usor, dar amintirile sunt dintre cele mai pretioase.