fbpx

Ce jocuri de societate preferați?

Una dintre industriile care au crescut mult în pandemie e cea a jocurilor video, vânzările au crescut cu 24% în 2020, când am fost toți închiși în casă, și cu 11% în 2021. Pentru 2022 estimările sunt mai conservatoare, o creștere de doar 2-3%, pentru că toată lumea speră că vom petrece mai puțin timp acasă, în fața ecranelor, și mai mult timp prin vacanțe sau cu prietenii.

Dacă asta vi se pare interesant, vă mai zic și de Twitch, cea mai mare platformă de livestreaming pentru jocuri, unde numărul de vizualizări a crescut în pandemie cu 83%, în al doilea semestru din 2020 aveau peste 5 miliarde de ore vizulizate. Gândiți-vă la asta, milioane de oameni care se relaxează uitându-se la alții cum se joacă, ore în șir.

Jocurile video au fost vedetele pandemiei. Totuși, mai sunt și alte tipuri de jocuri care s-au vândut foarte bine în ultimii 2 ani, dar nu au fost menționate la știri prea mult: jocuri de societate mai exact.

Încă dinainte de pandemie era un fel de renaștere pentru board games, comunitățile online și offline sunt tot mai puternice, prin State sunt cafenele unde oamenii se adună pentru a juca jocuri de societate, dar în 2020 a fost un boom, vânzările au crescut cu 20%, iar pentru 2021-2026 se estimează că vor crește cu 13%.

Fun fact, la începutul pandemiei vânzările de puzzle-uri pentru adulți crescuseră cu 50%. Sad fact, tot la începutul pandemiei vânzările de jocuri care pot fi jucate de o singură persoană au crescut cu 20%.

La voi cum e, ce jocuri de societate aveți în lista de favorite?

De ce au redevenit jocurile de societate așa de populare?

Eu zic că datorită schimbărilor din societate. Pandemia doar a accelerat ceea ce începuse deja. Am alergat după tehnologie, ne place, dar vrem să ne întoarcem și la lucrurile simple, vrem clipe doar pentru noi.

Oamenii petrec mai mult timp în familie, prietenii se întâlnesc mai mult unii cu alții pe la casele lor, nu prin oraș, și există un trend conștient de a petrece timp împreună folosind cât mai puțin gadgeturile și cât mai mult jocurile simple.

Pe scurt, motivele pentru care jocurile de societate sunt din nou populare:

 • Familiile caută alternative pentru digital detox, surse de distracție fără tehnologie.
 • Sunt tot mai populare și în rândul adolescenților, fiind văzute ca o chestie cool.
 • Întoarcerea la amintirile din copilărie, o sursă de relaxare în vremuri incerte.
 • Internetul. Surprinzător, dar tehnologia îi ajută pe fanii jocurilor de societate să comunice mai ușor pe grupuri și forumuri, să primească recomandări de jocuri, să își facă prieteni noi. Asta atrage și fani noi pentru board games.
 • Jocuri de societate online. Pe lângă cele fizice, au apărut și site-uri unde poți juca cu prietenii aflați la distanță. Gândiți-vă la Zoom plus un board game digital.
 • Podcast-uri despre board games. Nu râdeți, există, și au mulți ascultători.

Eu recunosc că nu eram fan board games pe la 20 de ani, dar din fericire am intrat în joc între timp, și acasă s-au adunat tot felul de jocuri de societate, începând de la Catan, Monopoly,  Activity, Carcassonne sau Jenga, până la Ticket to Ride, Power Grid sau Terraforming Mars. Șah și table aveam deja.

Diana ne-a cerut recent și Cards Against Humanity, de ziua ei, dar i-am explicat că mai are de așteptat vreo 6 ani. 😀

În final, apreciem jocurile de societate deoarece sunt o metodă de socializare relaxantă, ne ajută să evadăm pentru câteva ore din realitate și chiar să devenim mai comunicativi. Zic bine?

Recomandă

6 Comentarii

 1. Întâmplator weekendul trecut am jucat pentru prima data mai multe jocuri pe care le recomand: Imagine, zestrea, sequence.
  Alte jocuri ar fi: port royal, catan, monopoly, bang, travelin.
  Ideal e sa joci cu cineva care știe juca pentru a fi mai ușor, unele jocuri au manuale destul de stufoase

 2. Cards against humanity e usor porcos si pe alocuri sinistru. Nu recomand deck in română că e tradus cu piciorul.

  Noi avem rummy, cards against humanity (3 decks), povești întunecate, zaruri cu care să faci povești, jenga, sin set de 10-1 care are dame, sah, table, mikazooș vreo 2 feluri diferite de domino, monopoly si scrabble

  Avem 2 seturi mici cu magnet pe care le avem cu noi in calatorii. Trece timpul mai usor.

  Vreau sa mai iau un mahhjong ca mi-am dorit mult unul.

  In schimb avem o colectie destul de generoasa de puzzle.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *