fbpx

Hacking Work, podcast despre piața muncii, joburile și angajatorii din România

Personal eu nu sunt fan podcast-uri, reușesc maxim să mă uit la cele care sunt și filmate, creierul meu nu poate procesa doar sunet, am nevoie și de vizual. De asta nici nu am podcast-uri preferate.

Totuși, o să vă recomand și o să urmăresc ce a lansat DoruHacking Work, primul podcast pe bune despre piața muncii din România, leadership, joburi, angajatori și cum ar trebui să funcționeze ele. Mi-a plăcut remarca de introducere – Ca să mergi la serviciu, nu la scârbiciu. 🙂

Plus că sunt deja 6 episoade lansate, și avem playlist pe Youtube cu toate, deci și video, nu doar audio.

  • Andra Pintican: ”Să construim companii care vindecă oameni, în loc să scoată ce e mai rău din ei. E mare nevoie de Omenie, nu de atâtea abuzuri în organizații”.
  • Magor Csibi: ”Liderii nu sunt super-oameni care aduc lumina în fiecare zi. Rolul liderului este să observe și să respecte contractul psihologic”.
  • Corina Neagu: ”Să fii tu pe primul plan, nu jobul tău, asta înseamnă sănătate și adaptare. E momentul unei schimbări de paradigmă”.
  • Dorin Bodea: ”Munca trebuie să ne facă fericiți, iar joburile trebuie personalizate, altfel munca va fi ineficientă și organizațiile vor pierde. De multe ori, liderii incompetenți sunt și inconștienți.”
  • Raluca Anton: ”Problema celor ce ajung în roluri de leadership este că nu mai știu ce să facă după ce ajung acolo. Grija față de ceilalți se învață.”
  • Doru Șupeală: ”Manifesto: Facem Hacking Work fiindcă atât oamenii cât și organizațiile merită mai mult.”

Episoadele podcastului se găsesc pe hackingwork.ro, în format video pe Youtube și audio pe Spotify, Apple Podcasts, RSSSubstack, Stitcher și Google Podcasts.

Și ce a zis Doru:

Cei mai mulți oameni merg azi la scârbiciu, nu la serviciu, cercetările Gallup arată că 80% din angajații din lume sunt neimplicați și nemotivați în munca lor. Relațiile dintre angajați și angajatori sunt de cele mai multe ori foarte reci, brute, sărace, pline de abuzuri și dezamăgiri reciproce, deloc durabile și prea puțin profitabile. Rata satisfacției, motivației și implicării oamenilor în activitatea organizațiilor unde lucrează este foarte mică.

Salariile sunt de multe ori foarte mici în comparație cu efortul și știm deja din date oficiale că există înțelegeri între companii ca să fie ținute așa jos. Oamenii se plâng că au șefi incompetenți, agresivi, conflictuali și incorecți, există foarte multe cazuri de hărțuire psihologică sau sexuală. Stresul, anxietatea, depresia și epuizarea fizică și psihică sunt experiențe prin care trec tot mai multe persoane, foarte mulți angajați se simt depășiți de evoluția tehnologiei, multe profesii sunt amenințate cu dispariția și prea puțini angajați au acces la programe de învățare și calificare care să le deschidă oportunități valoroase de carieră, siguranță și încredere în viitor.

Firmele și angajații au opinii foarte diferite și opuse legate de modul în care vom munci după pandemie, munca hibridă este dorită, dar încă greu accesibilă, puțin acceptată și total nereglementată. Tinerii vor mai multă flexibilitate și mai mult timp pentru ei, solicită personalizarea rolurilor, programe de lucru mai scurte și oportunități profesionale mai atrăgătoare. Foarte mulți oameni aleg să plece din țară, să se apuce de freelancing sau să străbată lumea ca nomazi digital, sunt multe profesii în care există un deficit uriaș de oameni calificați. Puterea de negociere aparține acum profesioniștilor și nu angajatorilor, companiile au greutăți uriașe în recrutarea, selecția și mai ales fidelizarea angajaților, fenomenul demisiilor în masă a ajuns și la noi și de multe ori piața muncii arată ca o junglă, ca un război sălbatic pentru talente și salarii.

Într-un astfel de peisaj, este foarte necesar să discutăm cinstit, curajos, deschis și amplu despre toate aceste subiecte, să aducem informație, dezbatere și educație într-un domeniu social și economic de primă importanță, în care problemele au fost prea multă vreme ignorate sau ascunse sub covor. Suntem convinși că putem ajuta atât angajații, cât și angajatorii să evolueze, să dialogheze, să îmbrățișeze schimbarea și progresul, să se adapteze inteligent noului context și să reconstruiască relațiile dintre ei sub forma unor parteneriate corecte și moderne.

Putem construi relații mai umane și mai sincere între firme și oameni, putem să aducem sănătate și normalitate în relațiile dintre organizații și angajații lor și să obținem astfel performanță economică superioară. Pornim un uriaș dialog bazat pe știință, expertiză și onestitate și alimentat cu idei extraordinare, povești fascinante și personalități remarcabile. Schimbăm paradigma în muncă și leadership, astfel ca oamenii, cu toții, să aibă de câștigat și să privească munca nu ca pe o corvoadă, ci ca pe o activitate în care investesc energie și pasiune și găsesc bucurie și sens.”

Recomandă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *