Sibiul e orașul unde s-au tras 2 milioane de gloanțe în timpul Revoluției din 1989, mare parte din ele de către armată, iar 99 de oameni au murit. Da, ați citit bine, sunt cifrele reale.
Alte câteva sute de persoane au fost etichetate drept „teroriști” și ținute, mai bine de o lună de zile, într-un bazin golit de apă. Filmul Libertate, ce rulează acum în cinematografe, spune povestea acelor zile.
O să fiu sincer, am citit destul de mult despre Revoluție, m-am uitat la documentare, dar nu știam că la Sibiu situația a fost așa de gravă. Când am văzut trailerul filmului mi-am dat seama că nu e un film ușor de digerat, mai ales de cei care apreciază doar filmele comerciale, dar cred că merită văzut, și de cei care au prins acele vremuri, și de cei care s-au născut după revoluție și mai cred poveștile care ne zic că în comunism se trăia mai bine.
Și totuși, filmul a fost mult mai dur chiar și decât mă așteptam eu, mult mai realist, de la decoruri până la dialoguri și interpretarea actorilor. Te surprinde fix ca un pumn în stomac, și când ieși de la film te întrebi, oare chiar așa de grav a fost acolo? Da, așa a fost, regizorul poveștește pe larg despre film și realizarea lui aici.
Eu am profitat de ocazia de a vedea filmul alături de Tudor Giurgiu și Iulian Postelnicu, sunt proiecții speciale în toată țara alături de echipă, vedeți programul pe pagina de Facebook a filmului.
Era și timpul pentru un duș rece, problema revoluției a fost puțin tranșată în 33 de ani.Poate și prin prezența aproape totală în viața publică și politică a , Maimuței ceaușistă, specie produsă de Ceașcă și ai lui,care nu gândea aproape deloc.
Discuții au fost multe, sentințe nu prea.
Un film dur ok, si cu ce am ramas?
Securisti si turnatorii au fost prinsi de armata si apoi eliberati.
Au murit niste militari si civili aiurea si cativa de la secu si militie.
Nu inteleg cine sunt cei 500 tinuti ilegal de armata mentionati la final: 500 de civili extra fata de securisti si militie, 500 in total…
Esalonu doi s-a regrupat si aia a fost.
Au fost în total, securiști, militieni, dar și mulți cetățeni luați de pe stradă, suspectați că erau cu “agenturile”. Filmul nu caută vinovații, ar fi și absurd, ținând cont că dosarul revoluției e vai de mama lui, mai degrabă ne arată multe din situațiile absurde de atunci. Eu cu asta am rămas, acum îi judecăm pe cei care au luat atunci decizii stupide, dar altfel vezi lucrurile când trăiai acele clipe. Cred.
Îmi amintesc și de o fază cu Iliescu, spunea că dacă nu preluau ei puterea se temeau să nu o preia alții, controlați “și mai mult” de Rusia.