fbpx

Dă Like și Share și vei câștiga o casă

Săptămâna trecută mi-au apărut în feed mai multe share-uri de la o pagină numită Casa Mică, ce crease o postare concurs pe Facebook, pe tiparul Dă Like și share, noi vom oferi de Crăciun prin tragere la sorți 10 căsuțe dotate cu de toate.

Evident, un om normal ar râde și ar merge mai departe, dar eu săpat un pic în spate, nu de alta, dar peste 29.000 de români credeau că o pagină de Facebook fără date de contact, fără postări, fără nimic real în spate, va da 10 case cadou de Crăciun, doar pentru că ei dau share la niște poze. Ăsta era numărul de share-uri când am făcut eu screenshot-urile, comentariile erau peste 50.000.

Am investigat un pic, și pagina respectivă avea doar 4 postări de când a fost creată, din aprilie 2023, dintre care 3 erau concursuri cu share. La o simplă căutare am văzut că mai sunt câteva pagini cu denumiri similare și concursuri identice, dă like și share și vei câștiga o casă. Miza e simplă, strâns bază de date cu naivi care cred orice citesc pe internet, cum ar fi faptul că o pagină de internet oferă cadou case.

Am postat despre asta, mi s-a zis că de vină sunt sărăcia și disperarea noastră. Vorba aia, dau un share, ce mă costă, dacă chiar e pe bune și câștig?

Problema principală zic eu este naivitatea, ne lipsește educația de bază legată de cum funcționează internetul și cum putem fi manipulați. Am trecut de mult de perioada când orice citeai pe internet era adevărat, din păcate acum suntem în etapa în care trebuie să te îndoiești de orice citești pe internet, dar mulți dintre noi încă suntem blocați în Am citit pe internet, a scris cineva, a dat share Costică, sigur e adevărat.

Au expirat de mult timp astfel de concursuri, fiind și ilegale din punct de vedere al platformei și al legislației, care prevede că un concurs trebuie să identifice clar organizatorul, mecanismul și să fie transparent, și totuși, nu pot să nu rămân uimit de cât de ușor încă credem tot felul de prostii ce apar online.

Și ne mai mirăm de ce suntem așa de ușor de prostit ca nație la alegeri, din moment ce noi suntem dispuși să ne dăm datele pentru orice. Șterg ăștia cu noi pe jos în drum spre parlament și guvern, că ne pot manipula cum vor ei.

Recomandă

2 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *