fbpx

Românii au 56% din media puterii de cumpărare a europenilor

A venit și GFK cu un studiu, ca să ne reamintească că o ducem mai rău ca anul trecut ca nație. Mai exact, puterea de cumpărare din România este cu 56% sub media Europeană, am coborât două poziții, pe locul 33. Cine ar fi crezut, la ce bine am dus-o anul ăsta, din creșteri de taxe în creșteri de taxe, plus inflație, plus utilități mai scumpe decât în restul Europei, plus guvern incompetent.

În România, puterea de cumpărare medie pe cap de locuitor este în acest an de 7.738 de euro, ceea ce   înseamnă că românii sunt cu 56% sub media europeană și coboară două locuri până pe locul 33, arată un studiu Gfk referitor la puterea de cumpărare a europenilor.

…se poate observa încă o dată că decalajul dintre regiunile cu putere de cumpărare slabă și puternică din România se adâncește. Bucureștiul se află în mod clar pe primul loc, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 15.314 euro, ceea ce înseamnă că locuitorii capitalei au o putere de cumpărare cu aproape 98% mai mare decât media națională și de 3,8 ori mai mare decât locuitorii din județul Vaslui, care au cea mai mică putere de cumpărare disponibilă pentru cheltuielile și economiile lor. Acolo, venitul net disponibil este de doar 4.010 euro, ceea ce reprezintă aproape 52% din media națională.

Toate județele din top zece au o putere de cumpărare pe cap de locuitor peste medie. 

Liechtenstein, Elveția și Luxemburg, de exemplu, au un venit net destul de mare decât restul Europei, în timp ce puterea de cumpărare este cea mai scăzută în Belarus, Kosovo și Ucraina. Cel mai mare câștigător al anului este Irlanda, care a urcat patru locuri în comparația europeană generală.

Teoretic zonele cu putere mare de cumpărare sunt cele unde toată lumea vrea să se mute, nu? Practic 1 din 2 bucureșteni sau clujeni îți vor zice că se trăiește tot mai prost în orașul lor, deci singura soluție rămâne Brașovul. Sau Timișoara.

Voi pe unde v-ați muta, în România?

Recomandă

4 Comentarii

 1. Stai ca vin baietii acum sa iti explice ca nu exista, ca se traieste mai bine, ca sunt oportunitati, ca raportat la cresterile salariale, pretul pe mp a crescut mai putin si e mai ieftin un apartament acum fata de acum 10 ani. Sa dam si nume ca nu inteleg cum nu ii taxeaza nimeni momentan:

  Bogdan Dinu aka carutacubani.ro
  Valentin Nedelcu aka stiintabanilor.ro
  Dan Sulica aka ideisibani.ro

  Ei sunt cei mai mari si agresivi traineri financiari.
  Au facut un pui acum Cristian Istratescu aka cristian-istratescu.ro
  Aveti grija, sper ca ce face acum pe piata imobiliara Cristian nu o sa se transforme in ceva naosl.

  • Sunt zone în care recomandările lor încă sunt ok, dar la partea cu imobiliarele da, și mie îmi par prea optimiști, mai ales că în orașele mari preturile sunt SF.

 2. Multumesc pentru confirmare. Macar nu sunt singurul nebun care simte ca pe partea de imobiliare sunt prea optimisit. O lasa asa cum ai spus-o tu diplomatic.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *