fbpx

L-au clonat pe Sescu – ce faci când un țepar crează un profil fals pe Facebook pentru a cere bani

Se făcea că era seară și mă pregăteam de culcare, că de la o vârstă mersul în club nu mai e o opțiune viabilă decât dacă ai 3 zile libere după, ca să îți revii. În contextul ăsta mă caută mai mulți prieteni pe Whatsapp să îmi zică că dacă stau așa de prost cu banii să le zic direct, nu prin mesaje pe Facebook în care le promit câștiguri imense dacă îmi virează bani pentru pseudoinvestiții în crypto.

Ce se întâmplase? Cineva, inițial credeam că din India dar sunt șanse mari să fie chiar din Moldova, a creat un profil fals similar cu al meu – aceeași poză de profil, aceeași poză de cover, iar postările erau screenshot-uri după postările mele. La prima vedere chiar părea profilul meu, crease inclusiv un profil de Spotify cu nume sugestiv, ca să pară că acel cont are 2000 de urmăritori pe Facebook. Unii prieteni chiar au crezut că sunt eu, până le-am cerut bani de crypto, atunci au râs toți.

Teapa era că impostorul aborda prieteni sau prieteni ai prietenilor de pe Facebook și le propunea oamenilor să îi vireze lui 1000 de euro pentru investiții, cu ROI de 750% pe săptămână. Încă am dubii că cineva ar pune botul la astfel de țepe, dar din păcate se întâmplă, altfel nu ar prinde avans astfel de escrocherii, săptămâna trecută am mai văzut câteva cazuri. Și mai amuzant e când țeparul pretinde că ești tu, dar îți cere să virezi banii în contul altcuiva.

Ce nu știa țeparul e că eu am criticat mereu investițiile crypto ce promit câștiguri fabuloase, am încercat să educ oamenii tocmai pentru a se feri de astfel de țepe. Vorba aia, au ales cel mai nepotrivit om cu care să încerce faza asta.

Prietenii au râs de țepar, m-au anunțat, și le-am cerut tuturor să raporteze profilul și mesajele.

Ok, deci ce ai de făcut dacă te trezești că un impostor face un profil fals, similar cu al tău, și se apucă să ceară bani oamenilor prin mesaje private:

  1. Îți schimbi poza de profil și poza de cover, pentru ca profilul tău să difere de al țeparului.
  2. Îți cauți numele pe Facebook și localizezi profilul fals, inclusiv linkul către el. Faci screenshots. Ceri și prietenilor screenshots din conversațiile cu țeparul.
  3. Anunți pe toate rețelele sociale unde ești activ că este un profil fals care cere bani și le ceri prietenilor și urmăritorilor să raporteze mesajele primite de la acel profil dar și profilul în sine. Nu uita să pui link către profilul fals, screenshots cu profilul fals, cu mesajele private prin care abordează oamenii și să explici oamenilor cum să facă diferența între profilul fals și profilul tău. De obicei interacțiunile de pe aceste profile false sunt zero, nu au comentarii sau like-uri.
  4. Raportezi și tu profilul fals – mergi pe profil – raportează profil – pretinde că sunt eu sau pretinde că e altcineva, dacă trebuie să le explici prietenilor cum să facă asta.

Dacă totul merge bine profilul țeparului e suspendat în câteva ore, cum a fost și la mine, dar în cazul Facebook uneori se mișcă mult mai greu lucrurile.

Recomandă

8 Comentarii

    • Înseamnă că e o clonă mai credibilă ca tine, sau nu a încercat să facă chestii dubioase, la mine a contat mult că trimitea linkuri dubioase și cerea bani în mesaje private, cu IBAN și tot tacâmul.

  1. Am mai raportat exact așa cum ai descris și am primit mesaj că acel profil nu încalcă standardele comunității.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *