Cum putem lupta și noi împotriva Covid-19, chiar și în somn

E o lume nebună de tot. În ultima perioadă am văzut că în ciuda problemelor și a situației de criză, binele va învinge: au apărut multe ONG-uri ce ajută spitalele cu echipamente, am văzut baruri și firme ce donează mâncare, alimente și cafea celor din prima linie, foarte multe companii ce s-au implicat donând bani, și la fel de multe persoane ce susțin prin donații individuale cauzele umanitare.

Dacă ești printre cei care se implică activ felicitări, toată stima. Dacă stai acasă și ți-ai dori să ajuți și tu lupta împotriva Covid-19, măcar un pic, poți face asta instalând aplicaţia DreamLab, care e disponibilă în App Store și Google Play Store, și ajută cercetătorii să găsească mai repede medicamente eficiente împotriva virusului.

V-am povestit deja anul trecut despre aplicație, practic dacă o instalezi pe telefon și o activezi ea folosește în timpul nopții procesorul, pentru a ajuta la rezolvarea problemelor din medicină.

Între timp au avut deja loc 4 descoperiri științifice la nivel mondial în domeniul oncologic, datorită utilizatorilor aplicației. Având în vedere situația globală creată de virusului COVID-19 și amenințarea asupra sănătății populației, Fundația Vodafone. cea care a dezvoltat aplicația, a început o colaborare cu Imperial College London, cu scopul de a sprijini și accelera cercetările asupra acestui virus.

În aplicație a fost inclus Corona-AI, un nou proiect care va folosi aceeași tehnologie pentru a ajuta lupta împotriva răspândirii coronavirusului. Proiectul Corona-AI unește inteligența artificială și puterea de procesare a telefoanelor inteligente inactive pentru a accelera descoperirea de noi componente antivirale în medicamentele existente și pentru a ajuta la identificarea moleculelor antivirale din alimente.

Se caută soluții rapide pentru intervențiile medicale și nutriționale folosite în combaterea evoluției virusului. Astfel, o metodă rapidă ar fi descoperirea de noi indicații sau utilizări alternative ale medicamentelor deja existente pe piață (“drug repositioning”), deoarece dezvoltarea unor medicamente complet noi necesită resurse foarte mari, mai ales din punct de vedere al timpului și financiar. În contextul actual, găsirea rapidă a unor tratamente ar putea salva mii de vieți.

Cercetătorii estimează că proiectul ar putea accelera accesul la medicamente eficiente și ar permite elaborarea de tratamente adaptate împotriva acestei boli infecțioase.

Cum funcționează Dreamlab?

Aplicația DreamLab funcționează prin crearea unei rețele de telefoane care alimentează un supercomputer virtual, capabil să proceseze miliarde de calcule. Nicio informație personală nu este descărcată sau procesată de pe dispozitivul utilizatorului în timpul acestui proces.

În timp ce o cercetare tradițională ar putea dura ani de zile, abordarea DreamLab, care se bazează pe procesoare mobile și tehnologie cloud, poate reduce drastic timpul necesar pentru a analiza cantitatea uriașă de date existe. Un computer care funcționează 24 de ore pe zi ar avea nevoie de zeci de ani pentru a prelucra datele, în timp ce o rețea de 100.000 de telefoane inteligente care rulează peste noapte ar putea rezolva calculele în doar câteva luni.

Probabil că sună complicat tot ce e mai sus, dar ideea e simplă, instalezi aplicaţia DreamLab din App Store și Google Play Store, o lași să ruleze peste noapte, și ea procesează informații ce ne vor ajuta cercetătorii să descopere mai repede medicamente eficiente împotriva virusului.

Sună bine?

Recomandă prietenilor!
  • 16
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile