fbpx

Manastirea Orata, Fundu Moldovei

Eu recomand daca ajungeti prin zona sa treceti si pe la manastire pentru ca drumul pana acolo e superb, cu paduri, campii si case din alta vreme, aerul de munte este extraordinar, iar peisajele de langa manastire sunt si ele mirifice. In plus daca ajungeti in zona va puteti caza la pensiunea Vioricai Pomohaci, aflata tot in Orata, chiar langa manastire.

Adresa
Manastirea Orata (Adormirea Maicii Domnului): comuna Fundu Moldovei, judeţul Suceava.

Localizare

La intrarea in satul Botus, care merita si el vizitat pentru peisaje, faceti la stanga si mai mergeti vreo 4 kilometri pe un drum de tara, pe care insa se poate circula acceptabil si cu o masina normala, cel putin asa era cand am fost noi in august. Drumul poate fi facut si pe jos, peisajele pana la manastire merita admirate – munte, padure, campie, izvoare.

Numele Orata este preluat de la afluentul raului Moldova care curge prin spatele manastirii.

Istoric
Manastirea Orata a fost terminata in 1953, fiind ridicata de Traian Pomohaci in amintirea sotiei sale care a murit tanara. In 1975 a fost restaurata, dupa ce a fost afectata de un fulger in 1973. In 1982 a fost terminata pictura interioara, realizata de Vasile Bargovan la doar 17 ani. Asta explica probabil si stilul din interior, diferit de bisericile ortodoxe. Unele picturi par a fi pictate de copii.

Din cate am inteles exista langa manastire si un corp de chilii pentru pelerini, pe langa locuintele destinate maicilor. Fotografii de la manastire veti vedea mai jos, are o istorie destul de interesanta.

Eu recomand daca ajungeti prin Fundu Moldovei sa treceti si pe la manastire pentru ca drumul pana acolo e superb, cu paduri, campii si case din alta vreme, aerul de munte este extraordinar, iar peisajele de langa manastire sunt si ele mirifice. In plus daca ajungeti in zona va puteti caza la pensiunea Vioricai Pomohaci, aflata tot in Orata, chiar langa manastire.

Fotografii Manastirea Orata

Video Manastirea Orata

Localizare pe harta

View Manastirea Orata in a larger map

Recomandă

4 Comentarii

 1. Am fost anul trecut în octombrie, este ceva deosebit, peisaje minunate, linişte, nu se calcă lumea pe picioare ca pe la alte mănăstiri, iar valea râului este ceva de vis. Am călătorit mult prin nordul Moldovei până acum şi nu ştiam de acest loc. Sunt fascinat şi cred că mai am multe de văzut şi prin alte locuri.

 2. 😉

  Originile mele sunt din satul Botus, com. Fundu-Moldovei.
  Un peisaj superb, aproape virgin, spre deosebire de Pojorita, care este mai modernizata, sau de Sadova.

  Mi-am trait copilaria in aceste zone…imi amintesc cum mergeam cu prietenii mei, dintre care Cristina, Valentin, Olga, Stela, s.a. pe deal-uri la cules de fructe de padure: afine, fragutze, alune, Zmeura din parchete etc….mi-este foarte dor atat de copilarie, cat si de prietenii mei…am ambsolvit Scoala Generala din Botus cu o medie foarte buna…pt ca m-a motivat profesorul STATS VALENTIN, cat si d-nul profesor de Limba Romana LUCAU FILON; de asemeni, dirigintele meu BUNGHEZ DANIEL m-a indrumat ft. mult pe drumul vietii ulerioare scolii generale:)…multumesc pt acest lucru!!!

  Tatal Meu este padurar in Satl Botus si a ajutat mult Manastirea Orata!

  Iar eu am o deosebita stima ata pt. El, cat si pt. aceasta Manastire!!

  Multumesc Mult!!!

 3. 🙁 sunt pintre cei ce au trecut prin zona chear am si vetuit la manastirea orata a fost o incercare pentru a vedea cum e drumu monahal. Dar pentru mine a fost mai greu mam retras….. in lume… am ramas cu o inpresie buna, cu o aprecere despre maica stareta, era frumos mergeam prin padure…ne intelegeam bine totul era ok cu stima si respect 😉 🙄

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *