Nu știu dacă chinezii chiar foloseau expresia May you live in interesting times, care era un fel de blestem la adresa dușmanilor, sau americanii au inventat-o prin 1939, cert este că trăim cu siguranță în vremuri interesante, indiferent că ne-am dorit sau nu asta. Numai ultimii 3 ani, dacă ne gândim la pandemie, provocările sociale și economice plus războiul din Ucraina sunt suficiente ca să avem ce le povesti copiilor și nepoților, și la cum se prefigurează 2023, cred că vremurile interesante vor mai continua.
Am tot citit pe final de an previziuni legate de cum va evolua economia la nivel mondial anul ăsta, ce se va întâmpla în Ucraina, cum se vor reașeza cercurile de influență la nivel mondial. Opiniile variază de la Va fi mult mai nasol, recesiune peste tot și continuarea războiului din Ucraina până la Lucrurile vor fi mult mai bune ca în 2022, economiile își revin și războiul se termină până în vară, ideal cu rușii invinși bine de tot.
Realistic vorbind, și asta e varianta care are cel mai mult sens momentan, este că războiul va continua cel puțin câteva luni, până când rușii rămân fără muniție (deja li se termină stocurile de rachete, folosesc mai mult drone iraniene) și ucrainienii pot să își elibereze teritoriile proprii, moment în care probabil vor începe discuțiile despre pace. China deja dă semne că ar vrea să colaboreze economic cu americanii pentru că au destule probleme cu pandemia și Rusia nu este o carte câștigătoare, iar embargourile, oricât de criticate ar fi, afectează economia rusă, mașina de război rămâne fără bani și muniție. Plus prețurile carburanților, al gazului și energiei, care s-au stabilizat, ajutate de vremea deosebit de călduroasă. Ianuarie, 14 grade.
La nivel economic Statele Unite vor trece probabil printr-o recesiune ușoară, din care își vor reveni probabil în prima jumătate a anului, și după aceea s-ar putea să revină pe creștere economică, deși modestă. În Europa situația nu pare la fel de roză, cu războiul care afectează toate țările, dar s-ar putea să scăpăm și noi până în 2024, deși inflația cred că va scădea la o singură cifră abia anul viitor.
Ce înseamnă asta pentru noi? Că vom trăi cel puțin încă un an interesant, și chiar dacă în 2024 lucrurile vor fi mult mai bune, lumea s-a schimbat complet.
Pandemia a accelerat tranziția spre munca remote și a schimbat complet felul în care firmele colaborează. În același timp, globalizarea de care au profitat toate țările în ultimii zeci de ani s-a schimbat, cred că majoritatea statelor și-au dat seama că sunt prea vulnerabile când depind complet de Made în China sau de tehnologia furnizată de americani, în cazul chinezilor. Statele Unite sunt în continuare cea mai mare putere economică și militată, dar chinezii vor căuta să depindă cât mai puțin de ei tehnologic, construind alianțe cu alte țări puternice.
Rusia va ieși șifonată urât din acest război, și chiar dacă Putin dispare, lucrurile nu se vor schimba prea curând, probabil la nivel economic Federația va fi tratată similar Coreei de Nord.
Uniunea Europeană va ieși mult mai puternică din toate crizele astea, de exemplu după dezastruosul BREXIT statele membre care mai comentau pe la colțuri și-au dat seama că în ciuda problemelor din Uniune ne e mult mai bine împreună decât separat. Încă sunt multe provocări, legate mai ales de birocrația Uniunii și de adaptabilitatea ei la schimbări, dar am senzația că s-au schimbat multe în ultimii 2 ani.
În România nu mă aștept să duduie economia, mai ales datorită creșterilor de taxe și impozite din ultima perioadă, care vor afecta companiile, plus scandalurile din politică, care vor crește în intensitate, pe măsură ce ne apropiem de alegerile din 2024. În cel mai bun caz, scăpăm cu o recesiune ușoară și reușim să absorbim mare parte din fondurile europene.
Cam așa văd eu lucrurile la început de an, mi-aș dori să fie un an plictisitor, 2019 reloaded, dar nu cred că se va întâmpla.
Voi ce planuri aveți, cum credeți că va fi 2023?
Am tras linie pe 2022, la final de an nu a fost chiar asa de rau, dar mult stres, multa oboseala, si eu cred ca 2023 va fi la fel.