Nu mai alergați după mulți megapixeli la camera foto

E 2017 dar încă mai văd oameni entuziasmați că și-au cumpărat un smartphone ce face poze la 20 de megapixeli sau un DSLR. Partea tristă e că majoritatea vor folosi camerele sau telefoanele strict pentru pozele din concediu sau cele urcate pe Facebook, care oricum sunt redimensionate la 2048  de pixeli lățime. Nu contează megapixeli, 8 MP sunt mai mult ca suficienți pentru pozele obișnuite.

Avantajul unei camere foto sau smartphone ce face poze la rezoluții mari, vorbind strict din perspectiva utilizatorului obișnuit, nu al fotografului profesionist care trage RAW, este că poți decupa fotografiile, pentru a elimina elemente nedorite. Dar asta de obicei oricum nu se întâmplă, facem pozele și uităm de ele, deci când alegem un smartphone sau o cameră foto pentru fotografiile de concediu sau cele de familie ar trebui să ne uităm la:

Să facă fotografii la minim 8 MP și detaliile să fie reproduse fidel. La 8 MP poți tipări lejer fotografiile pe un A3, dacă te apucă dorul fotografiilor pe hârtie.

Să poți controla focalizarea și să focalizeze rapid, aici se vede diferența între o fotografie cu elemente șterse și una clară, plus că poți poza momentul, focalizarea e sub o secundă la modelele de top.

Culorile să fie reproduse cât mai corect.

Să aibă stabilizare optică a imaginii, ca să nu ai poze tremurate.

Știu, sunt o mulțime de discuții despre deschiderea senzorului, setări manuale, luminozitate, dar dacă vrei un aparat foto sau un telefon cu o cameră decentă cele de mai sus sunt suficiente.

La telefoane modele de top de la Samsung, LG, iPhone, Huawei au camere excelente, îmi place și Google Pixel, restul ține de branding și de aspectul telefonului, plus mărunțișurile pe care unele smartphone-uri le au și altele nu.

Oricum, încetați să vă lăudați cu camera foto de 20 MP, că tot la 2 MP urcați pozele pe Facebook. 🙂

Mai aveți și alte sugestii în alegerea unei camere foto decente?4 Comentarii

  1. In general da, de acord cu tine, dar ai beneficii cand faci crop (cum ai si menționat), sharpen, cand aplici anumite filtre/tratamente care altfel ar scoate la iveală unele minusuri, când micsorezi poza și iese mai clară pentru că a fost suficientă informație ca să iasă mai ok decat originalul.

    La utilizarea pe Fb sau simpla vizualizare pe ecran de laptop, bifezi ultimul scenariu dar diferența de pret nu se justifica doar pentru el, apreciez eu.

    La final e vorba de scenariile de uz ale fiecaruia si de aceea si durerea de a alege nu doar in functie de buget.

    Eu unul am incercat sa prind in telefon si un mic DSLR, stiind ca o camera separata ar păpa (mulți) alți bani, volum, greutate si implicit ar aduna adesea praf. Acum, Huawei P9 nu mai pare un compromis, ca in ajunul achizitiei 🙂 Si prețurile sigur au scăzut.

  2. Eu am un Nikon D3200 cumparat nou de cativa ani, cu lentila cea mai proasta 18-55. Am fost foarte incantat de aparat o vreme. Dar acum cand ma uit la pozele facute cu el, si la cele facute cu un S6 Edge Plus, respectiv un Huawei P8, imi vine sa editez poza cu poza si sa accentuez culorile cu programul Photos din Windows, acelora trase cu DSLR-ul.

    1. La mine nu e asta, ci comoditatea, Canon 600D prinde praful, plus că în concedii cu telefonul (LG G5) am prins niște cadre pe care sigur nu le făceam dacă căram geanta cu aparat după mine. E bun și DSLR-ul, dar tot mai rare sunt ocaziile când îl iau după mine.

Știu că abia aștepti să îmi spui că nu am dreptate: