fbpx

Am și eu dilema asta legată de dat o mână de ajutor, muncit pe gratis, mai ales când îmi cer ajutorul prietenii, oameni cu care mă înțeleg bine. Pe de o parte, dacă le cer bani vor crede că sunt nesimțit, egoist, de cealaltă parte dacă îi ajut mereu pe gratis s-ar putea ca ei să rămână cu impresia că timpul meu nu e valoros, sau că nu am ce face de ajut pe oricine, sau că nu sunt bun pe domeniul meu, ceea ce chiar nu e cazul.

Andrei a prezentat foarte bine argumentele cu care unii oameni încearcă să te manipuleze ca să îi ajuți pe gratis: că ei nu au bani, că ei nu știu să facă, că ei nu fac bani din ce vor de la tine, sau că nu durează așa de mult să îi ajuți. Eu vă zic care este soluția, pentru a nu te vinde ieftin dar a nu refuza totuși prietenii.

Ideea e în felul următor, dacă un prieten, cineva apropiat îmi cere o un sfat, o opinie, o sugestie, asta nu costă, dacă am tangență cu domeniul respectiv și cred că pot ajuta.

Idem, dacă prietenii îmi cer să îi ajut cu ceva care îmi ia 5-10 minute din timpul meu no problem, ajutăm, nu punem întrebări, pentru asta sunt prietenii zic eu, să te ajute și când ai nevoie, nu doar când o duci bine.

Totuși, dacă mi se cere ajutorul pe domeniul în care am experiență, și ce trebuie să fac eu durează ore întregi, chiar zile, atunci voi cere bani, și le zic din start oamenilor, chiar dacă îmi sunt prieteni: timpul meu valorează atât. Pentru a face ce ai tu nevoie în mod normal eu cer XXX LEI. Nu vreau suma asta, dar trebuie să mă plătești cu YYY lei cel puțin.

Nu pot lucra gratis, deoarece timpul alocat ție e timp pe care NU îl petrec cu familia și cei dragi, timp pe care NU îl aloc pasiunilor mele, timp în care aș putea să mă odihnesc, și mi se pare normal să mă plătești, deoarece am experiența și cunoștințele astea adunate în ani de zile, și știu că sunt bun pe ceea ce fac. Nu mă îmbogățesc de pe urma ta, dar vreau să cred că timpul meu e la fel de valoros ca și al tău, și întelegi asta.

Cam așa procedez când mi se cer diverse favoruri de către prieteni. Evident, dacă vorbim de ajutarea unor străini sunt și mai rău, că o viață avem, și dacă tu faci bani sau ai niște avantaje pentru că eu te-am ajutat cumva mi se pare normal să câștig și eu ceva, consultanța costă și ea, și facturier avem.

Și ce am constatat eu după ce am aplicat principiile astea este că brusc am mai mult timp liber, mai puțini prieteni (dar buni) și mai mulți bani în cont.

Greșesc?

RECOMANDĂ
  • 169
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
9 comentarii. Tu ce părere ai?
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Postolachi Dumitru
Postolachi Dumitru
15 ianuarie 2020 19:13

E o diferență între a munci gratis și a face lucruri gratis… acum depinde și de cât de ieftin îți vinzi pielea: eu unul mă vând foarte scump când vine vorba de munca care îmi asigură traiul zilnic mie și familiei mele. Sunt însă suficiente situații când fac lucruri gratis pentru că omenia nu costă absolut nimic și a face lucruri fără o recompensă materială îmi dă o stare de bine greu de prezentat în cuvinte sau de cuantificat.

Teo Deleanu
Teo Deleanu
16 ianuarie 2020 16:45

Nivelul urmator e sa stii si cui sa ii spui nu desi cere ceva pe bani.
Pe de alta parte daca face parte dintr-o strategie de marketing si alegi tu ce anume sa dai gratis cred ca merge.
Tough choices that need to be done!

Calin
17 ianuarie 2020 14:43

Să muncești pe gratis e ok, se numește clacă si firesc este să o faci când știi că serviciul ti se va intoarce . Eu o vad asa – o zi de munca = o zi de muncă. Daca te referi strict la a munci fara plata, din domeniul tau de expertiza, pentru cineva cunoscut sau apropiat … aici se schimba treaba. Ajut cu munca gratis pentru ceva personal – de exemplu mut mobila o zi intreaga cand un prieten are nevoie, gandindu-mă ca si eu o sa am nevoie. Nu lucrez tamplarie pentru un prieten ca el sa castige… Citește tot »

Argentina Malcea
Argentina Malcea
2 februarie 2020 19:29

Nu gresiti . Prietenii pot fi testati . Rugatii sa va ajute intr-o problema . Veti vedea daca sunt prieteni din interes , sau adevarati .

Argentina Malcea
Argentina Malcea
2 februarie 2020 19:35

Eu am ajutat persoane , fara sa le cer ceva . In loc sa fie multumite ( nu am vrut sa-mi multumeasca mie ) , au devenit invidioase , ca de ce am putut sa le ajut .

Timar Caius
Timar Caius
12 februarie 2020 22:03

Foarte bun articolul, inainte si eu ajutam gratis insa m-am lecuit… toate aceste fapte se intorc impotriva ta . Proverbul romanesc e mai actual ca oricand „facere de bine e fu___ „stiti voi mai departe . Oameni considera ca esti dator sa ii ajuti , ca pot sa te deranjeze oricand si pentru orice indiferent ca e zi libera sau sarbatoare . Cosmarul lor este la finalul anului, cand vad ca anul a trecut fara sa realizeze ce si-au dorit si atunci incep sa sune sa iti dea teme sa te roage sa le rezolvi lalaiala si prostiile ca la… Citește tot »

9
0
Lasă un comentariux
()
x