fbpx

Învățați-vă copiii să controleze tehnologia, nu să fie controlați de ea

Știu că mulți părinți fac o fixație din a feri copiii de tehnologie, dar eu nu am o problemă, cât timp controlăm ce fac cei mici în fața ecranului. Până la 2-3 ani ar trebui să limităm cât mai mult televizorul sau tableta sau telefonul, după aceea cu porția și monitorizat pe unde stau, ce instalează, cu cine se joacă. Personal mi se pare mai grav că sunt mulți părinți ce cad în extrema cealaltă, lasă copilul să facă ce vrea pe calculator sau pe telefon, și se miră la fiecare lucru nou pe care îl descoperă copilul, de parcă ar fi o mare realizare. Aici cred eu că este provocarea, să îți înveți copilul cum să folosească toată tehnologia din jurul lor pentru lucruri utile, nu doar pentru jocuri și desene animate.

La noi fetele încă sunt mici, dar cresc repede, și eu încerc să le explic că poți folosi Google pe telefon pentru a căuta informații,  poți folosi un calculator pentru a crea chiar tu jocuri sau a desena, că Youtube nu e doar pentru desene animate și cântecele, ci și pentru rețele, tutoriale, clipuri ce te învață cum să repari lucruri, cum să meșterești. Și funcționează, Diana a fost la un curs de Scratch unde a învățat programare prin joacă și i-a plăcut.

Citisem un articol mai demult, în care o tipă explica cum i-a învățat ea pe copii să folosească tehnologia, punându-i să facă lucruri tot mai dificile pe măsură ce creșteau, de la căutat informații și rețete de mâncare pe Google, la folosit telefonul pentru a face programări la doctori sau la tuns, la creat liste de cumpărături sau liste cu bagajul de vacanță în Excel, creat prezentări pentru bunici în Powerpoint și tot așa.

Abordarea asta mi se pare cea corectă – dacă tot îi punem pe copii să folosească gadgeturile din jur, pentru că asta e lumea în care trăim, vor avea nevoie de aptitudini pe zona asta de tehnologie indiferent ce meserie vor avea, hai să îi învățăm și lucrurile utile pe care le poți obține. Poți să te informezi, să te educi, să înveți, să creezi, să comunici, folosind un simplu telefon sau laptop cu acces la internet.

Asta cred eu că e provocarea ce mai mare pentru părinți, să îți înveți copiii cum să controleze tehnologia, nu să fie ei controlați de ea.

Recomandă

4 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *